Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is.
Zo kan er sprake zijn van scheuren in muren, boktor, asbest, houtworm, lekkage, krakende vloeren, verborgen gebreken electriciteit, lekkage badkamer, gebreken aan het dak, enzovoorts.
Verborgen gebreken zijn gebreken die je pas ontdekt na aankoop van de woning. Het moet gaan om gebreken die je zelf niet had kunnen opmerken en die de verkoper ook niet heeft gemeld. Bijvoorbeeld, als er een grote scheur in de muur zit, had je dit wel kunnen zien toen je de woning ging bezichtigen.
Termijn verborgen gebreken melden
Heb je langer nodig om de exacte omvang van de problematiek te bepalen, zorg dan dat je de verkoper alvast (schriftelijk) op de hoogte stelt. Een verkoper blijft gedurende twee jaar, na het melden ervan, aansprakelijk voor gebreken aan een woning.
Een bouwkundige keuring helpt te bewijzen dat u goed onderzoek deed. Deed u niet genoeg onderzoek? Dan is de kans kleiner dat de verkoper de schade moet betalen bij een verborgen gebrek. Als een huis ouder is, is de kans groter dat iets kapot is.
Meldingsplicht van de verkoper
De verkoper is verplicht om gebreken aan het huis die hem of haar bekend zijn, direct aan de koper te melden. Dit geldt niet alleen voor gebreken die zichtbaar zijn maar juist ook voor gebreken die op het eerste oog niet zichtbaar zijn.
In het geval van vochtproblemen kan de verkoper ze bijvoorbeeld bewust gaan camoufleren door bijvoorbeeld de aangetaste muur te verven net voor een bezoek. Dan is er aanvankelijk niks te zien, maar een paar weken later worden de vochtplekken op de muur weer zichtbaar. Dat is dan een verborgen gebrek.
Wat zijn verborgen gebreken? Verborgen gebreken zijn gebreken die na de levering worden geconstateerd. Voorbeelden hiervan zijn houtrot, boktorren, schimmel of een slechte fundering.
Is lekkage een verborgen gebrek? Een lekkage die niet gemeld is bij de koper van een huis én koper ook niet zelf heeft ontdekt of had kunnen ontdekken bij een goed onderzoek is een verborgen gebrek.
Een verborgen gebrek is een tekortkoming die de verkoper moedwillig niet heeft gemeld en je als koper kunt aantonen. Een eenvoudig voorbeeld is het verstopt zitten van de afvoer van het toilet, waarbij verkoper duidelijk in de NVM-vragenlijst voor verkoop heeft aangegeven dat de riolering goed doorloopt.
Voorbeelden van gebreken die het normale gebruik van een woning in de weg zouden kunnen staan, zijn bijvoorbeeld ernstige vocht- en schimmelaantasting, ernstige constructiegebreken, funderingsproblemen, de aanwezigheid van niet hecht gebonden asbest of (bodem)vervuiling met gevaarlijke stoffen.
Art. 18 lid 3 geeft als definitie van een ernstig gebrek: Een gebrek is slechts als ernstig gebrek aan te merken “indien het de hechtheid van de constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning ongeschikt maakt voor zijn bestemming”.
Wat zijn verborgen gebreken? Gebreken zijn vaak zichtbaar, zoals rotte kozijnen of scheuren in muren. Er kunnen echter ook gebreken zijn die niet zichtbaar zijn. Dit worden verborgen gebreken genoemd.
Als het gezin op vakantie is in Schotland doet Chris iets waar ze zeker voor op haar donder zal krijgen. Om haar straf te ontlopen, verstopt ze zich samen met haar broertje Tommie (4) tijdens de overtocht naar het eiland Mull in de auto van de zeventigjarige Agnes.
Hoe lang kan iemand aansprakelijk blijven voor verborgen gebreken? Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden.
ernstige gebreken met de technieken (elektriciteit – sanitair – verwarming – riolering) aanwezigheid van asbesthoudende materialen welke niet zichtbaar waren en niet opgenomen werden in de asbestinventaris. een rottende dak- of gevelconstructie. een onstabiele vloer.
Heeft u een huis gekocht en gaat de cv ketel kapot, dan is de verkoper aansprakelijk voor het verborgen gebrek.
Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die zoals dit in verzekeringsjargon heet 'niet aard- en nagelvast' zitten. In het algemeen vallen hieronder brandschade, bliksemschade, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, stormschade, schroeischade smeltschade en dus waterschade waaronder lekkage.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
Welke gebreken? Verborgen gebreken komen in alle vormen voor: de aanwezigheid van huiszwam, ondergrondse waterlopen die voorgenomen constructiewerken aanzienlijk duurder maken, gevelstenen die onvoldoende vorstbestendig zijn of een gebrekkige fundering van het gebouw…
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Een gebrek, zoals schimmel in de woning, moet worden verholpen. Als de oorzaak van een gebrek niet ligt in het woongedrag van de huurder, maar in de woning zelf, dan is de woningcorporatie verantwoordelijk en zal zij het probleem moeten oplossen.
Vocht in de muur meten is heel simpel. Breng een bezoekje aan de bouwmarkt en haal een hygrometer in huis! Dit kost een paar tientjes en kan schade aan de woning voorkomen. Een vochtmeting geeft een goede indicatie van het luchtvochtigheidspercentage en laat zien of je wel of geen vochtprobleem in de muur hebt.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Verf en/of behangpapier komt los van de muur of begint af te bladeren.. Pleister begint te verkleuren en af te brokkelen. Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur.
Optrekkend vocht is te herkennen aan verf of behangpapier dat loskomt van de muur en begint af te bladderen. Heb je sierpleister, en begint dat te verkleuren of af te brokkelen, dan is vaak sprake van opstijgend vocht.