Douglashout is uitstekend geschikt voor buiten gebruik. Omdat het hout hars bevat, is douglashout van nature al extra bestand tegen vocht. Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3.
Douglas hout droog houden
Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid.
Hardhout. Hardhout is uiterst geschikt voor buiten. Het is namelijk bestand tegen vocht en hoeft in de tussentijd niet behandeld te worden. Bovendien gaat het jarenlang mee en staat daarom bekend als de meest duurzame houtsoort.
Op basis van natuurlijke oliën en watergedragen. Geen nare verflucht en oplosmiddelvrij. Na behandeling is uw Douglas hout 3-4 jaar onderhoudsvrij.
Door Douglas hout te beitsen bescherm je het hout en behoud je de natuurlijke uitstraling, zoals de kleur, nerf en noesten. Beits is zowel verkrijgbaar op waterbasis als op terpentinebasis. Lees hieronder verder hoe je met deze soorten beits het hout ideaal afwerkt.
Douglashout is uitstekend geschikt voor buiten gebruik. Omdat het hout hars bevat, is douglashout van nature al extra bestand tegen vocht. Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3. Een belangrijk aandachtspunt bij het werken van douglashout is dat het niet in direct contact met (grond) water moet staan.
Douglas hout gaat over het algemeen 10-15 jaar mee. Dit is dus al heel lang. Maar dit kan dus nog verlengd worden! Door het Douglas hout te blijven behandelen, met bijvoorbeeld een dekkende beits van Jotun, kun je de houdbaarheid met tientallen jaren verlengen.
Douglas hout is een duurzame houtsoort die onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Daarnaast is Douglas een mooi alternatief voor eikenhout en grenenhout, vanwege de mooie uitstraling en de gunstige prijs. Douglashout zal onder invloed van het weer vergrijzen.
Uiteindelijk vergrijst elke houtsoort. Bij Douglashout is dat niet anders. Dit proces begint al direct als het hout wordt blootgesteld aan uv-stralen. Hele lichte verschillen kan je na een aantal maanden al waarnemen, maar na ongeveer een jaar zie je echt duidelijk kleurverschil bij onbehandeld Douglas hout.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert. In stilstaand water is de aantasting minimaal.
Fijnspar (Vurenhout)
Een van de voordelen van sparrenhout boven andere houtsoorten is de weerstand tegen rotting. Omdat vuren niet zo snel of gemakkelijk rot, kan het gebruikt worden op plaatsen waar het vochtgehalte hoog is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schimmelgroei!
Douglashout en duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat deze houtsoort in onbehandelde toestand zo'n 10 tot 15 jaar meegaat. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het bij een buitentoepassing rottingsverschijnselen vertoond.
Douglas hout behandelen tegen vergrijzing van het hout
Ook kan blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is, maar wel zorgt voor vergrijzing van het hout), algen en houtrot bijdragen aan vergrijzing van douglas hout.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Douglas hout behandelen met olie
Breng de eerste laag olie aan met 20% terpentine. Bij douglas hout impregneren is het belangrijk dat je ook terpentine gebruikt. Hierdoor kan de olie namelijk dieper doordringen in het hout. Breng vervolgens een tweede laag aan, ditmaal met alleen lijnolie.
Hoe is Douglas hout te onderhouden? Douglas hout is een sterk type hout. Om het mooi te houden, raden we twee keer per jaar een oliebehandeling aan. Na verloop van tijd zijn Douglas meubels weer op te frissen door de buitenste laag licht op te schuren en het product in een olie of beits te zetten.
De regelmaat waarin u het Douglas hout moet behandelen verschilt per middel. Maakt u gebruik van een beits, dan gaat dit meestal rond de 3 à 4 jaar mee. Ook bestaan er beitsen die wel bijna 10 jaar meegaan.
Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling.
Het is sterk, recht en stabiel, waardoor het een goede keuze is voor druk belopen ruimtes. Douglas hout heeft ook een warme kleur die goed veroudert na verloop van tijd. Als je op zoek bent naar een aantrekkelijke, betaalbare houtsoort, dan is douglashout wellicht de perfecte keuze voor jou!
Het douglashout is een van de sterkste soorten naaldhout, sterker dan grenen of vuren. Daarnaast is het hout erg voordelig t.o.v. van andere duurzame houtsoorten en is daarmee dus onmisbaar in de Nederlandse tuinen geworden!
Onder invloed van wind, zon en regen extreem gaat de warme uitstraling extreem snel verloren. Ook kan blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is, maar wel zorgt voor vergrijzing van het hout), algen en houtrot bijdragen aan vergrijzing van douglas hout.
Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas. Het is aan jezelf om te overwegen of het de extra kosten waard is.
De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.