De kleur van een meteoor wordt bepaald door de ionisatie in de atmosfeer (die weer afhangt van de snelheid van de meteoroïde) en door de samenstelling van de meteoroïde zelf: rood kan wijzen op silicium, oranje op natrium, geel op ijzer, blauw/groen op koper of magnesium en paars op kalium of calcium.
Als je tijdens een heldere, maanloze nacht vanaf een donkere plek gedurende langere tijd naar de sterrenhemel kijkt, is de kans groot dat je een 'vallende ster' ziet. Het is alsof een sterretje met vrij hoge snelheid langs de hemel schiet. Het verschijnsel duurt meestal niet langer dan een paar seconden.
De kleur van een ster geeft aan welke temperatuur hij heeft: de koudste en oudste sterren zijn roodachtig, terwijl de heetste en jongste blauwig zijn. Dit komt doordat het blauwe licht energierijker is dan het rode, en hoe heter een ster is, des te meer van dat blauwe licht hij zal uitzenden.
Maar ook midden-december zijn er veel meer vallende sterren te zien. Het aantal meteoren kan bij sommige zwermen oplopen tot zo'n zestig per uur. Heel zeldzaam zijn sterrenregen, en -stormen waarbij er respectievelijk honderden tot honderdduizenden vallende sterren verschijnen.
De regels rondom het vallende ster wensen zijn duidelijk. Als er een ster valt, mag je een wens doen. In stilte, precies op het moment dat de ster valt en ook na het wensen hou je je kaken stijf op elkaar.
De kans op heldere momenten is vrij groot, maar er zijn ook wolkenvelden zichtbaar. Doordat er vrij veel sterren per uur vallen, zo'n 25 tot 35 stuks, is de kans vrij groot dat ze zichtbaar zijn.
Hoe groot is de kans dat een meteoriet op aarde inslaat? De kans dat zo'n stuk steen de atmosfeer inkomt en als een meteoriet inslaat op aarde, is heel erg klein. Een regenstorm aan meteorieten is dan ook extreem onwaarschijnlijk.
Kan je ook overdag vallende sterren zien? Het antwoord is volmondig ja. Enkel weet niemand wanneer precies je naar boven moet kijken om zo'n super-vuurbol te zien.
Je kunt de meteoren niet alleen zien, maar ze ook beluisteren via de radio. “De meteoren zijn niet alleen met het blote oog te zien, maar ook hun radiofrequentie is zichtbaar. Die kan omgezet worden naar geluid, en dat kunnen de bezoekers horen”, legt Langenaken uit.
Wanneer de Aarde dit spoor van gruis doorkruist worden die kleine stukjes een paar seconden lang vurige meteoren. Zo'n meteoor noemen wij dan een vallende ster. Zo'n sterrenregen of meteorenzwerm duurt meestal enkele dagen.
In werkelijkheid hebben ze echter niets met planeten te maken. Wat er van de ster zelf overblijft is een hete, compacte kern met afmetingen die vergelijkbaar zijn met de afmetingen van de aarde, en met een extreem hoge oppervlaktetemperatuur. Zo'n klein (en zwak) superheet sterretje wordt een witte dwerg genoemd.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond.
De kleur van een ster verwijst naar zijn oppervlaktetemperatuur. Een rode ster is relatief koel met een oppervlaktetemperatuur van minder dan 3.000 graden Celsius. Onze zon is een gele ster: op het oppervlak heerst een temperatuur van meer dan 6.000 graden. En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer.
Vandaag trekt de meteorenzwerm de Geminiden over onze omgeving en zijn er veel vallende sterren te zien. Het wordt een behoorlijk heldere nacht, dus de kans is groot dat je ze kunt zien.
SkyView is een app voor Android en iOS waarmee je alle sterren en planeten aan de sterrenhemel kunt identificeren. De app werkt met augmented reality en geeft je zo allemaal vette informatie over de ster zelf, in welk sterrenbeeld de ster zich bevindt en de baan die ze aflegt. Zo kom je helemaal in die astrologie vibe!
De maand december is niet enkel gekend om Kerstmis of oudejaarsavond maar het is ook de maand waarin we kunnen genieten van de prachtige Geminiden meteorenzwerm die we in de volksmond ook wel kennen als 'vallende sterren'.
Een vallende ster begint vanuit een bepaald punt in de lucht en maakt eenzelfde beweging, naar de horizon toe. Soms schieten ze inderdaad vanuit een laag ount in je gezichtsveld omhoog, maar dan nog steeds heb je een vallend gevoel, doordat de baan eigenlijk altijd een beetje krom is.
Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad. Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
Een meteoor ('vallende ster') ontstat als een klein stukje kosmisch materiaal met het formaat van een zand- of rijstkorrel verbrand in de dampkring. Soms is dat deeltje wat groter (centimeters tot enkele decimeters) en is een vuurbol zichtbaar.
Gemiddeld bereikt zo'n "vallende ster" een temperatuur van ongeveer 1650 graden Celsius. Ter vergelijking: de vlam in een kaars is ongeveer 1000C! Vallende sterren zijn heel heet dus, maar niet zo heet als de zon. Het oppervlak van de zon is namelijk 5500 graden Celsius.
Het beste moment om de meteorenzwerm te spotten is vanavond rond 22.30 uur. Best een schappelijke tijd, toch? Wanneer de weersomstandigheden perfect zijn (wat overigens heel zeldzaam is) kun je tussen de 100 en 150 'vallende sterren' (zie kader) per uur aan de nachtelijke hemel zien schitteren.
De meteorenregen bereikt zijn hoogtepunt van circa 20 vallende sterren per uur op 20 oktober en de volgende drie of vier nachten.
Kleine meteorieten smelten vaak helemaal weg voor ze de grond raken; alleen grotere overleven de helletocht. Hun kleur is meestal zwart of donkerbruin. IJzermeteorieten zijn vaak glanzend en hebben vaak gladde kuiltjes die lijken op duimafdrukken in klei. Steenmeteorieten zijn matter en ook een beetje ruw.
Vallende sterren of meteoren zijn de lichtende sporen die zo nu en dan in een flits aan de sterrenhemel verschijnen. Meteoor is de correcte term voor zo'n verschijnsel, maar in de volksmond wordt het ook wel vallende ster genoemd.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de late nacht- en ochtendhemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 2:15 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 1:31 uur).