hygiëneMeer dan vier op tien Fransen vinden het niet nodig elke dag te douchen, zo blijkt uit een rondvraag. Om de twee dagen douchen volstaat voor 24 procent van de Fransozen, 11 procent gaat slechts om de drie dagen onder de douche.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink. Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
Ruim 30 procent van de mensen gaat zelfs meerdere keren per dag onder de douche. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Manchester, Edinburgh, Lancaster en Southampton onder 1.802 mensen, zo meldt de Daily Mail. Zo'n 20 procent van de mensen wast zich slechts vier keer per week.
Kinderen tussen de 6 en 11 doen er goed aan om zo'n twee tot drie keer per week in bad of in de douche te gaan. Een extra douche kan nodig zijn als ze erg zweterig, stinkerig of modderig zijn na een drukke dag spelen. Pubers en tieners zouden dagelijks moeten douchen.
Jezelf dagelijks van top tot teen inzepen is echt niet nodig. Sta je graag onder de douche, dan kan je enkele dagen per week gerust de zeep achterwege laten en je enkel wassen met water.” Mensen die nooit meer zeep of shampoo gebruiken, overdrijven volgens Finoulst. “Dat is het andere uiterste en totaal onnodig.
De gemiddelde doucheduur is 7,7 minuten en het gemiddelde aantal liter water per persoon per dag voor het douchen komt uit op 46,2.
Wilt u uw lakens zo schoon mogelijk houden? Dan is 's avonds voor het slapengaan het meest geschikte moment om te douchen. Gedurende de dag wordt uw huid namelijk vuil door luchtvervuiling, transpiratie, talg en bacteriën. Ook voor het verwijderen van make-up, is de avond een goed moment om uzelf te wassen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Hoe vaak dan wel? Een á twee keer per week is beter – ja, echt. Het lijkt veel mensen onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden aan om je hoogstens elke twee á drie dagen te douchen. Dat is beter voor het microbiële evenwicht van je huid.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties.
Als je minder doucht, hebben dingen als eczeem minder kans en kunnen zelfs verdwijnen. Minder vaak douchen zorgt daarnaast ook voor een minder droge huid, waardoor infecties minder kans hebben – iets dat belangrijker wordt naarmate je ouder wordt, en je huid dunner.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden (2). Of in ieder geval: ze meldden zich minder vaak ziek op het werk of op school. Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee.
Elke dag douchen is niet nodig
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Warm stromend water lost vet op, hierdoor houdt de natuurlijke beschermlaag van je huid minder vocht vast en beschermt daardoor minder tegen bacteriën. Bij kouder douchen blijft je huidvet langer zitten, waardoor je huid minder snel uitdroogt.
Wanneer je te heet en lang doucht, kun je je huid en haar beschadigen. Je huid wordt droog, kan worden en wordt kwetsbaar voor eczeem. Het beste is om de warme douche af te wisselen met een koude douche. Douche bijvoorbeeld 3 minuten met warm water en 1 minuut met wat kouder water.
Daaruit bleek dat een warme douche of een warm bad voor het slapengaan de slaap verbetert. Mensen die een warme douche nemen, vallen zo'n zeventien minuten eerder in slaap dan mensen die dat niet doen. Die doen er gemiddeld 25 minuten over. Het effect is het sterkst als u dit één tot twee uur voor het slapengaan doet.
Koud douchen
Het kost gas om water te verwarmen en door minder heet, minder warm of zelfs koud te douchen, bespaar je geld. Bovendien ben je sneller onder een koude douche vandaan dan onder een warme douche.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.