Paardrijden is een prachtige sport, een sportieve hobby om volop van te genieten. Maar of je nu wedstrijden rijdt of recreatief actief bent, soms gaat het ook wel eens mis. Heel veel maneges en verenigingen doen er alles aan om de veiligheid te garanderen.
Het is een sport waar je al je spieren traint en waarbij je je motoriek en je balans verbetert. Zo verbrand je ongeveer tussen de 250 en 400 calorieën per uur! Omdat je vaak in de gezonde buitenlucht bezig bent, komt de paardensport ten voordele van je immuunsysteem.
Paardensport is een sociale sport waarbij omgang met het paard centraal staat. Paardensport is een verzamelnaam voor vele variaties in beweging en omgang met het paard, de sport is dan ook voor bijna iedere handicap toegankelijk.
Pijn als vast onderdeel van de sport
Veel paarden worden getraind met fysiek geweld. Tijdens de training wordt een paard met een zweep geslagen en met sporen in de zijden geprikt. Zo krijgt het dier veel 'respect' (lees: angst) voor deze middelen, en reageert het tijdens een wedstrijd snel op de ruiter.
Paardrijden wordt dan wel beschouwd als een individuele sport, je kunt de sport ook in team beoefenen, en je uitleven in disciplines waar het balspel een belangrijke rol speelt.
Paardrijden is een prachtige sport, een sportieve hobby om volop van te genieten. Maar of je nu wedstrijden rijdt of recreatief actief bent, soms gaat het ook wel eens mis. Heel veel maneges en verenigingen doen er alles aan om de veiligheid te garanderen.
Als je voor het eerst gaat paardrijden kun je misschien een paardrijbroek van iemand lenen, maar anders kun je ook een eigen broek dragen die prettig zit. Een (elastische) broek zonder naden, zoals bijvoorbeeld een legging of joggingbroek, is voor de eerste lessen ook geschikt.
Zo'n 700 onfortuinlijke ruiters raken jaarlijks zo ernstig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Kneuzingen (40 procent) en fracturen (35 procent) zijn de meest voorkomende letsels. Vijf procent van de slachtoffers loopt hersenletsel op. Vijf paardrij-ongevallen per jaar kennen een dodelijke afloop.
Paarden zijn – net als alle non-human animals – zo onwijs vergevingsgezind en onschuldig, dat de mens daar weer eens veel te veel misbruik van kan maken. Paarden werden vroeger ingezet in de cavalerie, op het platteland om te ploegen en in de stad om mensen te vervoeren, met of zonder wagen.
Paardrijden is net als velen andere sporten fysiek. Je gebruikt je lichaam en stimuleert daarbij niet alleen je motoriek maar ook je lichaamsbeweging en je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren maar ook je core. Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën.
Waarop de ander lachend zegt: “Oh, dus je bent een paardengek?” Of iemand die vraagt: “Welke sporten doe je?” Om dan vervolgens schaterend te zeggen dat paardrijden geen sport is.
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Waterpolo is het meest fysiek inspannend – Waterpolo staat vaak boven aan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot “de zwaarste sport ter wereld” op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
Bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijn soms met (lichte) uitstraling naar bil(len) en/of be(e)n(en). Ook zorgen deze blokkades voor een scheefheid op lange termijn wat de diepe rug- en buikspieren betreft.
Tijdens een uur paardrijden verbrandt iemand van honderd kilo ongeveer 400 Kcal. Per kilo verbrand je 4 Kcal, dus iemand van 85 kilo verbrandt 340 Kcal”, vertelt Van Breda.
Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had.
Je paard stuurt duidelijke signalen uit
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen.
onverwachte bewegingen vinden vinden paarden ook niet leuk als paarden heel braaf zijn ze al gewend maar als je zeg maar let op dat andere paard zeg maar ineens zo doet dan. schrikken ze er gewoon van of als je ineens. achter een paard lang loopt of zoiets.
Het staat doodsangsten uit. Hij rent letterlijk voor zijn leven en raakt volledig in paniek. Een paard op hol is vaak niet meer voor rede vatbaar. Hij wil niet meer stoppen en kijken wat het was.
Ook bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijnklachten in die regio, soms met lichte uitstraling naar bil of been. Verder zorgen deze blokkades op lange termijn voor een scheefheid in de diepe rug- en buikspieren.
In de KNHS instructeursopleiding wordt een leidraad van 17 procent gehanteerd, want het gewicht van het zadel komt hier nog bovenop. Een paard van 600 kilogram mag dus een ruiter dragen die 102 kilogram weegt. Maar dat is niet meer dan een leidraad, want er spelen meer factoren mee.
De populariteit van het Nederlandse paard is groot. Maar liefst 1,2 miljoen mensen volgen de paardensport in Nederland en het is daarmee, na voetbal, de sport met de grootste economische waarde.
Zadelpijn kan voorkomen worden door speciaal paardrij ondergoed te dragen. Q-LINN heeft een speciaal paardrij ondergoed ontwikkeld. Dit ondergoed voor tijdens het paardrijden is gemaakt van elastische en goede zweet transporterende stoffen. Anders dan bij katoen levert dit geen irritaties aan de huid op als men zweet.
Goede kleding is van groot belang, met name schoenen of laarzen met hak zijn verplicht. Sneakers of gymschoenen zijn NIET TOEGESTAAN.
Je beweegt makkelijker en je hebt minder kans op huidirritaties. Maandverband en inlegkruisjes kunnen namelijk gaan schuren en broeien. Zeker als je aan een 'contactsport' doet als wielrennen, mountainbiken, spinning of paardrijden. Tampons zijn alvast één optie.