Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
De kans dat je via WhatsApp gehackt wordt is klein, maar toch lees je regelmatig online dat 'WhatsApp hacked' is. Het is dan goed om toch wat voorzorgsmaatregelen te treffen, want de gevolgen van een hack kunnen groot zijn.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp-account (met een willekeurig telefoonnummer). Dit doen ze om het bericht geloofwaardiger over te laten komen.
WhatsApp is automatisch al behoorlijk veilig. De app verstuurt chatberichten namelijk via end-to-end-encryptie. Het komt erop neer dat berichten standaard versleuteld worden en alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben (en de inhoud dus kunnen zien).
Onbekende nummers
Om iemand via WhatsApp een bericht te sturen, moet je het telefoonnummer van die persoon hebben. Wees dus extra alert wanneer je ineens wordt geappt door een (voor jou) onbekend nummer. Wellicht slingert jouw nummer op het internet rond en is deze zo in handen van een spammer/scammer terechtgekomen.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld. Uw werkgever of afnemers kunnen worden benaderd om een 'wijziging' van uw bankrekeningnummer door te geven. Zo verdwijnt uw inkomen naar criminelen.
Als iemand je account hackt, breekt diegene online in in jouw privé-omgeving. Dit kan je e-mail-account zijn, of sociale-media-account of online opslagplek, zoals Dropbox. Ook je computer, tablet en smartphone kan gehackt worden. De informatie daar kan de hacker delen met anderen.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt. WhatsApp heeft die functie simpelweg niet ingebouwd.
Berichten en oproepen blijven tussen jullie. Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
Apps werken niet goed
Apps die het eerder altijd goed deden, werken opeens niet meer. Ze openen of sluiten uit zichzelf en kunnen misschien zelfs helemaal niet meer worden geladen. Dit is een teken dat een externe bron toegang tot je apparaat heeft.
Je kan WhatsApp sinds april 2023 op vier andere telefoons tegelijk gebruiken (voorheen was dit één telefoon, het primaire toestel). Geschikte apparaten om te koppelen zijn een andere smartphone, computer (via web of desktop-app), iPad (via browser), Android-tablet (via app) en Facebook Portal.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Wat willen hackers bereiken? Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Aftappen telefoon herkennen: wordt mijn telefoon afgeluisterd? Als uw telefoon wordt afgetapt, kan het zijn dat u tijdens telefoongesprekken achtergrondgeruis hoort. Andere tekenen zijn mogelijk dat de batterij van uw telefoon snel leegloopt zonder dat u hem veel gebruikt, of dat uw toestel erg heet wordt.
Via online advertenties. Of met een phishing mail. De oplichter krijgt gegevens en documenten van u 'cadeau'. Bijvoorbeeld uit slecht beveiligde administraties, uit uw afval, via social media of op het internet.
Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.
Android: Tik en houd de tekst die je invoert ingedrukt. Kies dan Vet, Cursief, of Meer . Tik op Meer om Doorgestreept of Monospace te selecteren. iPhone: Tik op de tekst die je invoert in het tekstveld > Selecteer of Selecteer alles > B_I_U.
Andere hack tools werken (meestal) niet
Dat is tegenwoordig zeker niet het geval meer. Tegenwoordig zijn telefoons en telefoonnetwerken meer dan goed beveiligd. Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand.