Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
,,De eerste frikadel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Dooreen wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen.
Het woord Frikadelle is sinds eind 17e eeuw in het Duitse spraakgebruik te vinden. Daarnaast bestonden aan het begin van de 18e eeuw ook nog de termen Frickedelle en Fricandelle als voorloper van het, in de huidige Duitse gastronomische terminologie, gebruikelijke Frikadelle, zijnde een gestoomde vleesplak.
Een frikandel is een typisch Nederlandse snack. Ook in het buitenland (bijvoorbeeld in Spanje) is de frikandel op toeristische locaties te krijgen. In Duitsland is een frikadelle (dus zonder n) een platgeslagen hamburger, dus laat u niet verassen door de naam.
De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht. In dat jaar verandert de wetgeving rond de gehaktbal, waardoor zijn eigen gehaktbal niet meer aan de eisen voldoet. Op aanraden van een Duitse klant verandert hij zijn bal daarom in een staaf en geeft er de naam frikadel aan.
Maar wat weten wij nou over deze langwerpige, gefrituurde staaf vlees? Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
Frikandel overseas
Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse 'delicatesse' is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken. In Boston verkopen ze bij restaurant Saus frikandellen ondergedompeld in cheddarsaus met geraspte cheddar er bovenop.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Frikandellen zijn er ook wel bekend, maar heten daar vaak curryworst. In Duitsland kennen ze de Frikadelle.
Het woord frikandel komt als aanduiding voor dit type worst ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Frikadel is een Belgisch-Nederlands woord uit de spreektaal en betekent 'gehaktbal(letje)'.
Productomschrijving. Langwerpige staafvormige snack, gekruid, gebraden halal vlees. De Vries Snacks introduceerde als eerste de Frikadel op de Nederlandse markt. Tegenwoordig is de Frikadel een bestseller en valt deze niet meer weg te denken uit het assortiment.
This unique, skinless, deep-fried sausage is a popular snack that is mostly consumed in Belgium and the Netherlands. There has been a long dispute whether frikandel is originally Belgian or Dutch, and although the exact origin of frikandel is unknown, it is certain that the dish first appeared in the 1950s.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).
Speciaal. Frikandellen worden in de snackbar het meest verkocht als frikandel speciaal. Wie de geniale bedenker is van de mayo/curry/ uitjes combi is tot op heden niet bekend. Vroeger werden de staven nog regelmatig met ketchup gegeten maar curry heeft deze saus toch echt dik ingehaald.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux. Het ribvormige uiterlijk werd in 2006 vastgelegd.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees.
Ingrediënten: kippenseparatorvlees 70%, water, TARWEBLOEM, ui, tafelzout, specerijen, bouillon (gehydrolyseerd plantaardig eiwit (koolzaad eiwit, maïs eiwit), tafelzout), SOJA-eiwit, gist, antioxidant (ascorbinezuur), stabilisator (trifosfaten).
Welke saus bij de frikandel
De frikandel kan op verschillende manieren gegeten worden, de bekendste is toch wel de frikandel speciaal. Dat is een in de lengte opengesneden frikandel, gevuld met mayonaise, ketchup of curry en uien. Een frikandel is ook lekker met mayonaise, pindasaus, ketchup of curry.
Frikandel XXL – Een 36 centimeter lange variant van de frikandel. Bedacht door de fabrikant VanReusel.
Tot slot nog even over de uitspraak van frika(n)del. De klemtoon ligt namelijk (in tegenstelling tot wat Duitstaligen soms denken) niet op de ka(n), maar op de del. Luister maar eens naar frikandel op Forvo. Eet smakelijk!
Zo zien we dat vooral Spanje en Frankrijk in het zuiden goed vertegenwoordigd zijn. Maar ook Suriname, Canada en Egypte staan op de kaart.
Maar voor de fans: frikandellen liggen nu ook in Frankrijk gewoon bij de Aldi.
De frikandel is (onder die naam of varianten daarop) als worstvormig gekruid vlees alleen bekend in België en Nederland. Omliggende landen kennen doorgaans alleen de 'frikadel', de gekruide gehaktbal, Duitsland de 'Frikadelle', een gekruide, afgeplatte gehaktbal.