Hoewel het onwaarschijnlijk is dat iemand uw telefoon kan binnendringen door u te bellen, moet u uw telefoonnummer toch beschermen: een gesprek met een onbekende kan onderdeel zijn van een plan om u later te hacken.
Kan je telefoonnummer worden gehackt? Ja. Misschien is hacken niet helemaal het goede word, maar criminelen kunnen je telefoonnummer zeker stelen.
Je merkt onbekende oproepen of sms'jes op in je geschiedenis. Hackers kunnen je telefoon afluisteren met een sms-trojan. Of ze kunnen zich voordoen als jou om persoonlijke informatie van je dierbaren te stelen. Houd een oogje in het zeil, want beide methoden laten 'broodkruimels' achter als uitgaande berichten.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Stalkerware is een vorm van malware waarmee iemand een smartphone bespioneert. Dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van de smartphone. In het gros van de gevallen wordt stalkerware gebruikt om de (ex-)partner in de gaten te houden.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Wat gebeurt er bij een hack? Bij een hack van je WhatsApp account neemt iemand anders jouw profiel over. Van daaruit kunnen criminelen jouw contacten berichten sturen om zo betrouwbaarder over te komen. Kwaadwillende kunnen jouw account overnemen doordat jij een appje krijgt van een bekende (die ook gehackt is).
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Het leren van hacken kan vrijwel iedereen. Voordat je aan een echte cursus begint is er op internet heel veel informatie te vinden. Op die manier kun je al vrij snel wachtwoorden kraken, netwerken binnendringen of webcams overnemen.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Wat hackers op je smartphone kunnen. Je moet unieke wachtwoorden hebben, je telefoon updaten, niet op linkjes in rare sms'jes tikken, niet met openbare wifi verbinden enzovoort. Allemaal zodat je hackers geen kans geeft om in je smartphone te duiken.
Wat er dan gebeurt, is dat u met uw sim-kaart geen toegang meer hebt tot het netwerk. U kunt niet meer bellen, geen berichten sturen of mobiel internetten. U bent vervolgens de toegang kwijt tot de accounts waarvoor u met sms een tweestapsverificatie hebt ingesteld.
Maar een tegenwoordig veelvoorkomende hack is via social engineering. Hackers maken hierbij gebruik van de zwakte van de gemiddelde mens. Hackers maken hierbij gebruik van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid.
Doe aangifte bij de politie
Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Tussen juni 2020 en juli 2021 kwam 58 procent van alle cyberaanvallen die aan aan overheden gelinkt kunnen worden, van Russische bodem. Dat stelt Microsoft. Noord-Korea, Iran, China en Zuid-Korea vervolledigen de top vijf van landen die de meeste cyberaanvallen lieten uitvoeren.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Ze kunnen zelfs zelfs WhatsApp-accounts kapen of stemgeluid van de bekende afspelen. Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021.
Als je bedrijf wordt getroffen door een hack, kan dit ernstige gevolgen hebben. Je bedrijfsvoering kan stil komen te liggen, er kunnen bedrijfsgegevens weg zijn en er kan reputatieschade zijn als klantgegevens zijn buit gemaakt.
Controleer datalekken.
Check met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn.
Hacken is moeilijk
Heel moeilijk. Hacken op dat niveau vereist een diepe kennis van computers en software die je niet even in een Pluralsight-cursusje leert. Daar is jaren oefening voor nodig. Neem alleen al SQL-injections.
Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
WhatsApp gebruikt end-to-end versleuteling wanneer je chat met een andere persoon via WhatsApp Messenger. De end-to-end versleuteling zorgt ervoor dat alleen jij en de persoon met wie je communiceert, kunnen lezen of beluisteren wat er is verzonden en niemand anders, zelfs WhatsApp niet.