Tot op heden hebben we geen bewijs gevonden voor de theorie dat het de koffie is die muizen aantrekt. Waar we achter kwamen, was dat de lokdozen zonder extra geur de grote favoriet waren, met meer reactie dan de dozen met 10% en 40% van de koffiegeur. De geurloze lokdozen zijn momenteel de favoriet onder de muizen.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren.
Vooral druiven, bananen, bosbessen en vijgen zijn favoriet, maar ook komkommer, wortels, alle koolsoorten en spruitjes. Bij voorkeur houdt de muis van zoet. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de muis niet graag kaas eet.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Een muizenplaag herkennen. Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Muizen zijn nachtdieren. U zult muizen in huis dus niet snel zien. Hoort u 's avonds krassende geluiden, zijn verpakkingen van voedsel vaak beschadigd, hangt er een vreemde geur in afgesloten kamers of ruimtes? Dan heeft u waarschijnlijk last van muizen.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
De muis smult ervan. Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg.
Je kunt muizen verjagen door een paar druppels chloor te verspreiden op plekken waar muizen aanwezig zijn. Ze zullen deze plek dan snel verlaten. Het is aan te raden om chloor als bestrijdingsmiddel alleen in te zetten in ruimtes waar je zelf niet vaak komt, zoals de zolder, kelder of berging.
Het ultrageluid heeft een frequentie tussen de er 20.000 hertz (20 kHz) tot 800 miljoen hertz (800 MHz). Muizen kunnen geluiden horen tussen 1000 hertz en 90.000 hertz (90 kHz). Het gehoor van muizen is zeer goed ontwikkeld. Muizen kunnen ultrasone geluiden horen tot ongeveer 90 kHz.
Bij die dieren blijkt het weinig uit te maken of er klassieke muziek, 'naar klinkende' muziek of ruis te horen is. Wel moet wat de muizen te horen krijgen nét iets luider klinken dan het omgevingsgeluid.
Muizen zijn groepsdieren, dus als je er 1 gezien hebt is de kans groot dat er meerdere zitten. Vaak wel van dezelfde 'groep', want muizen bakenen graag hun territorium af voor andere groepen. Muizen planten zich ook snel voort, dus het is aan te raden om snel actie te ondernemen.
Per jaar kunnen 6-10 nesten krijgen. Vrouwtjes kunnen tot wel 7-10 jongen per nest werpen. Hierdoor kan een muizenpaar tot wel 100 jongen per jaar krijgen. De muizenpopulatie kan hierdoor in snel tempo groeien.
Muizenkeutels van een muizenplaag herkennen
Een enkele muis legt namelijk al zo'n 50 tot 80 muizenkeutels per dag. Deze zult u niet op een enkele plek terugvinden maar door uw hele huis. De keutels hebben een grootte van 3 tot 8 mm en lijken op hagelslag. Daarnaast zijn muizenkeutels zacht en ze hebben een glans.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Muizen vermenigvuldigen razendsnel. In zes weken tijd is een muis volwassen. Een vrouwtje kan vervolgens in één keer 8 tot 14 muizen baren. Een muizenpaar zorgt zonder probleem in een jaar tijd voor 2.000 nakomelingen.
Een belangrijke tip bij het opzetten van een muizenval is om (rubber)handschoenen te dragen. Zo voorkom je dat je geur op de val komt. Dit kan muizen namelijk afschrikken, waardoor de val niet goed werkt. Daarnaast is het ook belangrijk om handschoenen te dragen bij het opruimen van dode muizen.
Oorzaken muis in huis
Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren. (Ook vogelvoer kan muizen aantrekken.) Verder biedt uw woning bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals roofvogels. Muizen die normaal gesproken alleen buiten leven zoals de veldmuis kunnen soms ook binnen komen.
Ze hebben aan een gaatje van 0,5 cm genoeg om een huis binnen te komen. Een vuistregel is hierbij dat als een potlood in het gat past, er ook een muis doorheen kan. Hoewel ze goed kunnen klimmen, zullen ze eerder via de kruipruimte een woning binnen komen dan via een openstaand raam of de dakgoot.
Muizen en ratten lopen bij voorkeur langs een muur, trap of vast voorwerp. Ze lopen niet graag in open ruimtes omdat de kans om gespot te worden groter is.