Als een verdachte wordt aangehouden is de politie bevoegd om alle voorwerpen 'die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen' in beslag te nemen. De mobiele telefoon valt hier in principe ook onder.
Kan politie je telefoon aftappen? Ja, de politie heeft deze bevoegdheid, maar moet hiertoe wel toestemming hebben gekregen van de rechter-commissaris. Daarnaast moet het gaan om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer, en moet het ter bescherming zijn van de rechtsorde.
Ten slotte kan de politie (of het NFI) telefoons soms 'kraken'. Soms is dit heel eenvoudig, door de toegangscode te raden. In andere gevallen worden bepaalde kwetsbaarheden in de software van de telefoon gebruikt om de versleuteling uit te schakelen.
De telefoon wordt door de politie meestal in beslag genomen om onderzoek te doen. Op basis hiervan wil de politie bewijs proberen te verzamelen in de strafzaak, bijv. Voor getapte gesprekken of zendmastgegevens hoeft de telefoon niet in beslag genomen te worden.
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
geweld gebruiken; onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel; telefoon tappen; personen observeren.
Volgens het onderzoek kunnen de woorden “pannenkoek”, “wijsneus” of “koekenbakker” wel redelijk veilig tegen een agent gezegd worden.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Enkele voorbeelden: de batterij loopt snel leeg zonder dat je het toestel gebruikt, er is hoog datagebruik, je krijgt notificaties die je niet verwacht, het toestel voelt heet aan, het herstart op onverwachte momenten, enz. Staan er onbekende apps of programma's op je toestel? Bekijk de lijst van apps op je telefoon.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
De politie mag niet langer dan vier weken afluisteren of tappen. Als we iemand langer willen afluisteren, dan moeten we toestemming vragen aan de officier van justitie.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
We kunnen als politie niet zien of iemand bezig is met het hacken van een account of dat iemand voor de twintigste keer een mailtje stuurt met een bedreiging. In dat soort gevallen kunnen we alleen maar in actie komen als er melding of aangifte van gedaan wordt.
Zelfs Signal zelf kan de berichten die zijn gebruikers versturen niet meelezen. Dat maakt het voor politie en federale inlichtingendiensten bijzonder moeilijk om mogelijk verdachte groeperingen en extreme berichten te onderscheppen.
Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
Een telefoon kan op meerdere manieren getraceerd worden. De meest gebruikte manieren zijn op basis van GPS en Bluetooth. Vrijwel elke telefoon is tegenwoordig voorzien van GPS en Bluetooth. Lees hieronder hoe beide methodes precies werken.
Als een telefoonoproep afgetapt wordt, krijg je vaak achtergrondgeruis. Dit komt meestal in de vorm van een echo, statisch geruis of klikjes. Deze kunnen natuurlijk ook door interferentie veroorzaakt worden, of door een slechte verbinding.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
De versleutelde berichten die via de geheime chat worden verstuurd kunnen bovendien niet afgeluisterd worden door bijvoorbeeld te politie.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt. WhatsApp heeft die functie simpelweg niet ingebouwd.
Volgens artikel 267 in het wetboek van strafrecht is het beledigen van een persoon strafbaar. Ook wanneer jij bijvoorbeeld een politieagent (ambtenaar) uitscheldt voor bijvoorbeeld 'sukkel' dan is dit strafbaar. Als de politieambtenaar dit beledigend vindt, zal hij of zij je aanhouden.
Wilt u aangifte doen, maar wil de politie niet meewerken? Dat is erg vervelend. De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.
Het roept de vraag op hoe ver de politie daarin mag gaan. Op basis van de politiewet mogen agenten enkel online gegevens vergaren, mits geringe inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Die bevoegdheid is breed en het grijze gebied groot.
Als je de politie niet vrijwillig toestemming geeft je woning te betreden, zal de rechter moeten onderzoeken of er ten tijde van het binnentreden bij de politie voldoende verdenking was om tegen jouw wil je woning te betreden. Soms wordt de verdenking ter zake van hennepteelt door de politie onvoldoende “opgeplust”.