Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost.
Afgedankte eierschalen horen bij het gft-afval. Je mag ze niet op je eigen composthoop gooien, omdat het wettelijk verboden is om dierlijke producten thuis te composteren.
Kleine hoeveelheden zonder vlees, vis, vet of saus: gooi ze op de composthoop, in de compostbak of het compostvat en werk ze onder. Eierschalen zijn goed om kalk op je composthoop te brengen, maar dan moet je ze fijnmalen of verpulveren. De eierschaal is een zeer goede natuurlijke meststof.
Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond. Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten.
Eierschalen bevatten veel kalk en kan je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. (Let hierbij op, want niet alle planten houden van kalk.)
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer).
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Het calcium in eierschillen is ideaal voor kalkminnende planten. Eierschalen bestaan voor 93 procent uit calciumcarbonaat, dit ingrediënt wordt ook bij de meeste kalkmeststoffen gebruikt. Het zorgt voor een stevige celwand. Was en vermaal uw eierschalen en werk ze door de aarde bij planten die van kalk houden.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Van groente-, fruit- en tuinafval is het meestal wel bekend, maar wist u dat ook etensresten in de gft-bak of -container mogen? Denk hierbij aan pinda- en notendoppen, brood-, deeg-, rijst- en pastaresten, botjes, visgraten, eierschalen losse theeblaadjes en koffieprut.
Ook kartonnen dozen, eierdozen en golfkarton mogen bij het oud papier. Wc-rolletjes kunnen ook – zonder wc-papier – in de oud papierbak. Deze vormen van papier en karton kunnen goed gerecycled worden tot nieuw papier.
Zorg ervoor de de eierschalen goed droog zijn en leg ze in uw voedseldroger. Zet de droger op 70 graden en droog de eierschalen gedurende 3 uur. (U kunt eierschalen ook in de oven drogen op 80 of 90 graden). Mix uw eierschalen tot een zacht poeder en bewaar ze in een zuivere en droge pot.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien. Ook niet als de aardappels zijn behandeld met een stof die vroegtijdig kiemen tegengaat, zegt ir. P. Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving).
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Koffie bevat namelijk voedingsstoffen zoals kalium en magnesium; stoffen waar een plant ontzettend blij van wordt. Dit hebben ze namelijk nodig om er goed en gezond uit te zien.
Potten en pannen reinigen
Hoewel eierschalen kwetsbaar zijn, kun je er wel degelijk mee schoonmaken. Ze zijn namelijk schurend genoeg om gekookt vuil weg te schrobben in bijvoorbeeld potten en pannen. Meng ze met een beetje zeepwater en schrobben maar!
Doe de eierschalen in een pan met water en breng aan de kook. Laat ongeveer 4-8 minuten goed doorkoken zodat de ziektekiemen zijn gedood. 2) Bekleed een plaat met keukenpapier. Leg daar de schalen op om te drogen Zorg dat de schalen erg goed zijn gedroogd.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia. Geef de hortensia regelmatig voeding, kies bij voorkeur voor Hortensia voeding, deze voeding is speciaal afgestemd op rijkbloeiende hortensia's.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol. Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!