Wel op de composthoop: bladeren, plantenresten (uitgebloeide bloemen e.d.), fijngeknipte takken, pindadoppen, rauwe fruit- en groenteresten (klokhuizen, schillen), eierschalen, koffiedik en koffiefilters, in stukjes gescheurde wc-rollen en eierdoosjes.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Dit is niet composteerbaar:
Wegwerpluiers. Aarde en zand. Gekookt voedsel. Saus, vet en olie.
Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan. Die kun je wel weer goed gebruiken als mulchlaag in perken en rond bomen en struiken of als 'winterdek' voor vorstgevoelige vaste planten.
Je kunt tomatenplanten op de composthoop doen, zo lang de planten gezond waren, zonder schimmels. Doe er wormen bij. Niet om te composteren, maar om te helpen opruimen en zorgen voor voedingsstoffen.
Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien. Ook niet als de aardappels zijn behandeld met een stof die vroegtijdig kiemen tegengaat, zegt ir. P. Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving).
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit. Hoe je het best composteert, lees je hier.
Zelfs koffiefilters, kartonnen eierdoosjes, thee en keukenpapier kunnen erop. Zorg voor afwisseling van de verschillende soorten afval; droog en nat, fijn en grof. Een gevarieerde composthoop functioneert beter.
In een goede composthoop zal het rottingsproces zelf warmte generen en die warmte moeten we in de koudste maanden van het jaar binnenin de composthoop of het compostvat trachten te houden.
Wat mag niet op de composthoop? Botjes, brood, broodbeleg, etenresten (gekookt), houtskool, kaas, kaaskorstjes, kattenbakkorrels, koffiepads, kunststof , papier, peuken, poep van vleesetende huisdieren, sigarettenas, stofzuigerzak (+inhoud), theezakjes, vet, visgraten, vodden, wol, watten en zieke planten.
Een mengeling van 'groen' en 'bruin' materiaal is ideaal. Groen materiaal, dat is: grasmaaisel, keukenafval, onkruid en bladeren. Bruin materiaal is snoeihout, dorre bladeren en stengels van vaste planten. Ook papier en karton (geen glanzend of gekleurd papier) kan worden gecomposteerd.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Alle bedden krijgen een laag blad, en er over heen komt een laagje compost. Laurierblad verteert vrij langzaam, en die compost helpt dat verteren wat versnellen.
Koffieprut is met een pH van 6,2 licht zuur. U kunt de koffieprut dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Afval scheiden
De composthoop kan minder hebben dan de gft-bak, omdat de omstandigheden in zo'n hoop anders zijn dan in een compostfabriek. Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren. Houd er rekening mee dat je het strooisel van het hok (zand, stro, houtkrullen) samen met de kippenmest kunt verzamelen en allemaal in de compostbak kunt doen.
De schillen van een sinaasappel zijn eigenlijk een hele voordelige meststof. Breek wat sinaasappelschillen in kleine stukjes en strooi het mengsel op de grond of vermeng het met de aarde. Binnen een korte tijd zal de grond de sinaasappelschillen opnemen en composteren.
Brood, broodresten, chips, gebak, gekookte tafelresten… zijn moeilijk composteerbaar en komen beter niet op de composthoop terecht. Door het verwerkingsproces dat ze hebben ondergaan zijn ze heel verteerbaar geworden en zakken ze als een pudding ineen waardoor er kans op anaerobe vertering en dus stank ontstaat.
Zorg dat er geen besmette planten op tuin overwinteren en gooi preiafval met roest bij het groenafval en niet op composthoop.
Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen.
Te vochtige substraat kan komen door teveel keukenafval, te dik substraat of verstopte gaatjes onderin. De oplossing is er bruin materiaal aan toevoegen, even geen keukenafval toevoegen en checken of er nog wel genoeg wormen in de bak zitten.