Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Als je nekklachten hebt, kun je het beste kiezen voor een kussen dat voldoende ondersteuning biedt voor de nek en de wervelkolom in een neutrale positie houdt. Een gevormd traagschuim kussen of een ergonomisch kussen kan geschikt zijn. Het is ook belangrijk om een kussen te kiezen dat past bij jouw slaaphouding.
Ben jij een zijslaper, dan raden we je een hoog kussen aan bij nekklachten. Het kussen moet je namelijk op een manier ondersteunen dat je bovenste ruggenwervels, ook bekend als halswervels, op een horizontale lijn liggen. Een handige tip is om je schouderbreedte te gebruiken als meetpunt.
Een vormvast nek kussen heeft vaak een kern van traagschuim of latex. Dit zijn zachte materialen die zich door middel van je eigen lichaamswarmte vormen naar je hoofd, en er op die manier voor zorgen dat je nek en ruggengraat in een mooie rechte lijn liggen, waarbij de druk op de nekwervels wordt verminderd.
Buikslapers slapen op lage kussens die goed inveren. Zijslapers slapen juist op hoge en harde kussens. Rugslapers geven veelal de voorkeur aan een gemiddeld hoog en hard kussen waarbij de hoogte van het kussen afhankelijk is van de kromming van de rug.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
Slaap je al een tijdje op een hard kussen en word je wakker met nekpijn? Dan kan het aan je kussen liggen. Het is belangrijk dat de nek ontspant tijdens het slapen, een stevig kussen zorgt voor stress in de nekspieren waardoor nekpijn kan ontstaan.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Maar als je last hebt van nek- en rugpijn, dan is het nóg veel belangrijker dat een kussen je goed ondersteund. Daarom adviseren bij deze klachten een neksteunkussen. Een neksteun hoofdkussen wordt vaak gemaakt van vormvast materiaal, vaak is dit latex. Dit materiaal geeft extra ondersteuning bij hoofd en nek.
Is een kussen noodzaak? De reden dat we slapen met een kussen, heeft te maken met je hoofd, nek en wervels. Tijdens de slaap ontspannen veel van je spieren, waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan. Het kussen begint dus boven de schouder. Buikslaper: kies een heel dun kussen.
Een goed kussen voor een zijslaper is een steviger en dikker kussen. Hierdoor kan jouw hoofd niet te veel in het kussen zakken en blijft je nek goed ondersteund. Zo blijven je hoofd en nek dus op dezelfde hoogte als je ruggengraat, waardoor jij in een perfecte rechte lijn ligt.
Let erop dat de hoogte bij de nek hoger is dan bij het achterhoofd. Voorkom dat je hoofd te ver naar voren buigt. Of te ver naar achteren, door een te dik of te dun kussen bij de plek waar je achterhoofd ligt. Gebruik een dun(ner) kussen, omdat je op je buik in een onnatuurlijke en soms oncomfortabele houding ligt.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.
Waarom heb ik iets nodig tussen mijn knieën bij het slapen? Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.
Een hotelbed is dan ook standaard opgemaakt met twee tot vier donzen kussens en twee kussens met microvezels, aangevuld met twee lichaams- of leeskussens.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Een bamboe kussen biedt veel voordelen. Het is heerlijk zacht, anti-allergisch en duurzaam. Ook ventileert dit kussen goed waardoor het een verkoelend effect geeft voor een optimaal slaapklimaat. Met een bamboe kussen slaap je binnenkort nog lekkerder!
De opening moet volgens hem namelijk achteraan, het dikste deel vooraan. Op die manier kan je kin niet naar voren vallen wanneer je indommelt en zit je achteraan niet met een vervelende bobbel die ervoor zorgt dat je je hoofd niet optimaal kan positioneren.
In zijlig wordt de opening tussen matras en kussen zo goed opgevuld. In ruglig biedt de nekrol steun in de natuurlijke holle kromming van de nek. Andere ergonomische kussens hebben een zachtere hoofdzone in het midden van het kussen. Zo kan het hoofd dieper wegzakken en krijgt de nek extra steun.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Zo kunnen rugslapers bijvoorbeeld het beste een dunner kussen aanschaffen. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig. De buikslapers zijn het best af met een heel dun kussen, want op je buik lig je al in een onnatuurlijke en oncomfortabele positie. Met een dun kussen belemmer je je ademhaling het minst.