In tegenstelling tot een verwilderde huiskat is het niet mogelijk om een echte wilde kat te 'temmen' – los van het feit dat wilde dieren om verschillende redenen niet geschikt zijn als huisdier. Bovendien worden wilde katten wettelijk beschermd: het houden van zo'n dier zou strafbaar zijn.
Het beste kan je een bange of schuwe kat proberen te benaderen in zijn slaap. Staar de kat niet aan en nooit recht in de ogen aankijken maar knipper met je ogen. Draai je ogen van het dier weg kijk eigenlijk langs het dier. Laat je stem vaak horen en beloond de kat als het goed gaat.
Geef de kat regelmatig lekkers te eten of probeer met een touwtje de kat tot spelen te brengen. Win zo langzaamaan zijn vertrouwen. Zorg er ook voor dat de kat stilaan kan wennen aan omgevingsgeluiden. Dat kan door zachtjes een radio of tv op te zetten in de omgeving van de kat wanneer je niet aanwezig bent.
Het gemeentebestuur heeft hiervoor een overeenkomst met het Blauwe Kruis. De zwerfkatten worden gevangen met behulp van vangkooien en lokvoer. Katten die gezond verklaard worden door de dierenarts worden gecastreerd, krijgen een knip in het oor als merkteken en worden terug gezet op de plaats waar ze werden gevangen.
Soms duurt het wel een aantal maanden tot een jaar voor u een volledige vertrouwensband opgebouwd heeft. Maar als u goed kijkt, ziet u stap voor stap verbetering. Als u een schuw kitten in huis neemt moet u over veel tijd beschikken. U moet uw kitten als een wild dier zien dat getemd moet worden; en dat kost veel tijd.
Dieren zoals honden, katten, apen, vleermuizen kunnen besmet zijn met rabiës, een erg gevaarlijke ziekte. Vertel je kind duidelijk dat het op reis geen dieren mag aaien of voeren en waarom. Laat je direct behandelen bij een beet, krab of lik (op beschadigde huid/slijmvliezen) van een mogelijk besmet dier.
Een plek om te schuilen
Een watervast en winddicht schuilhokje op een veilige plek, bijvoorbeeld buiten in de tuin, biedt zwerfkatten bescherming tegen regen, sneeuw en wind. Let er wel op dat de opening niet op de wind staat en als het heel erg koud is, kan er wat hooi of stro in het hokje gelegd worden.
Misschien gaat het niet om jouw kat of heb je überhaupt geen katten, maar wil je wel wat doen voor zwerfkatten bij jou in de buurt. Meld hun aanwezigheid dan bij de Dierenbescherming. Samen met jou, buurtbewoners en de gemeente kan naar een diervriendelijke en goede oplossing gezocht worden.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Zorg voor een rustige omgeving
In een ideale wereld is jullie omgeving zo rustig mogelijk, zodat-ie zich veilig voelt en niet de neiging heeft om zich terug te trekken. Let ook op je ademhaling. Katten voelen het aan als je snel ademt en dus nerveus bent. Daar moeten ze niets van hebben.
De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Verras je lieve huisgenootje af en toe met iets nieuws om mee te spelen en kies ook bewust voor speeltjes waar jullie samen plezier aan beleven. Je kat gaat het enorm waarderen als jullie samen die momenten delen! Berg speeltjes ook af en toe op en wissel af om ze extra spannend te houden.
Lok je kat met iets lekkers
En zo kan je hem langzaam aan alle ruimtes laten wennen. Laat de kamerdeur wel altijd open staan, hij is namelijk gewend aan deze ruimte en hij voelt zich hier veilig. Wanneer een kat erg angstig is, verklein dan de stappen en verlaag het tempo.
Bouw de tijd buiten steeds verder op en neem uw kat dan weer mee naar binnen. Dit kunt u doen door hem te lokken met voer of snoepjes. U kunt ervoor kiezen om uw kat enkele weken gedurende de dag op vaste tijden eten te geven, zodat hij hieraan gewend is. Hierdoor zal uw kat eerder naar huis komen om te eten.
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'.
Het spontaan meenemen van een (zwerf)dier, zonder de benodigde papieren en controles, levert een groot risico het dier weer kwijt te raken. Bovendien riskeert men een boete.
Er bestaan verschillende adviezen voor de temperatuur in honden- en kattenverblijven. De Universities Federation for Animal Welfare (UFAW) raadt aan om katten te houden bij 18 tot 24 graden en honden tussen 10 en 26 graden.
Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.
Als je weet dat een zwerfkat gemiddeld 4 tot 6 jaar oud wordt en op die tijd een 40-tal kleintjes kan voortbrengen die op hun beurt ook verder kweken, wordt het duidelijk dat dit onvermijdelijk tot overpopulatie kan leiden.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Soortgerichte activiteiten is ook een manier om een kat meer zelfvertrouwen te geven. Katten zijn geboren jagers. Als je ze laat doen waar ze het beste in zijn, werkt dat positief op hun gemoedstoestand. Kleine “prooien” die realistisch bewegen, kunnen zelfs angstige katten na verloop van tijd niet weerstaan.
Typisch boos kattengedrag is sissen, maar hij kan ook helemaal stil zijn. Vaak heeft hij wijde ogen en kleine pupillen, opent hij zijn bek en laat zijn tanden zien. Als een kat boos is rusten de oren van de kat tegen zijn kop en wijzen ze naar achteren. ZIjn snorharen zijn van het gezicht af gericht.
Spelen, spelen, spelen
Hengeltjes met veren eraan bijvoorbeeld doen het altijd goed. Speel liever een aantal keer per dag 5 minuten dan in 1x 15 minuten achter elkaar. Speel op momenten dat de kat actief is. Beweeg speeltjes van de kat af (een prooi zou ook nooit naar de kat toe lopen).