Verminderde interesse in sociale activiteiten. Toenemende vermoeidheid (bleek, slap, futloos) Slaapproblemen door blootstelling aan blauw licht. Klachten van onrust, prikkelbaarheid.
Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het effect zou hebben op de ogen en het concentratievermogen. Daarnaast leidt te veel schermtijd tot verstijfde spieren van het lang stilzitten en kan de hormoonhuishouding van slag raken.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Gemiddelde computerschermtijd per land
De grootste verbruikers van desktopschermtijd zijn Zuid-Afrikanen, die elke dag gemiddeld 5 uur en 37 minuten achter het scherm van hun computer zitten. Dat is meer dan een halfuur langer dan de op één na grootste consument van computerschermtijd in Brazilië en Colombia.
Ook zorgt het urenlang naar je mobiel staren voor meer slaapproblemen. Door het blauwe licht van het scherm denkt ons brein dat het nog dag is dus vallen we moeilijker in slaap als we onze mobiel mee naar bed nemen. Voor je ogen zorgt het staren naar je mobieltje zelfs voor de kans op bijziendheid.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met de rest van de wereld dan scoren we laag. Volgens het onderzoek spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm. Dat is maar liefst 2.555 uur op jaarbasis.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
De gemiddelde Nederlander brengt 5,5 uur per dag achter een schermpje door. Nederlanders zitten hiermee ver onder het wereldwijde gemiddelde, dat op 7 uur per dag staat. Naar welke schermen kijken we zo graag?
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Risico op brand. Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
De gemiddelde iPhone wordt 1 uur en 52 minuten per dag gebruikt. Tevens wordt getoond hoe vaak je telefoon is opgepakt. Het is best confronterend om (in geval van de schrijver) te zien dat er blijkbaar iets is dat ervoor zorgt dat je om de 7 minuten op je telefoon kijkt.
"De schermtijd gaat af van dingen die heel belangrijk zijn voor hun ontwikkeling op die jonge leeftijd. En daar moeten ze juist ook veel tijd aan besteden; communiceren met anderen, luisteren. Als kinderen daar geen tijd aan besteden, missen ze wat in hun ontwikkeling. Daar hebben ze hun hele leven nog last van."
14-16 jaar
Het experimenteren en losmaken van de ouders is het meest aan de orde tijdens deze fase. Deze periode staat in het teken van experimenteren, grenzen overtreden en uitproberen. Pubers denken alles te kunnen en ze zien geen gevaar.
Schermtijd is de tijd dat het scherm van je telefoon aan staat. Op die manier meet je smartphone hoe lang je elke dag je telefoon gebruikt. Want als je scherm aan is, zit je natuurlijk op je telefoon. Dit is natuurlijk niet helemaal fair als je Google Maps als navigatie aan hebt staan, maar hey.
Open 'Instellingen' of de Digitaal Welzijn-app. Ga naar 'Digitaal Welzijn' of 'Digitaal Welzijn en ouderlijk toezicht'. Tik op het diagram. Tik naast de app die je wilt bewerken op 'Timer instellen'.
Waarom je schermtijd beperken belangrijk is
Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen.
Van 2 tot 5 jaar raden we maximum 1 uur per dag aan”, zegt Wouters. De algemene regel is nadien: 1 uur voor de 6- tot 8-jarigen, 1,5 uur voor de leeftijdscategorie van 8 tot 10 jaar en 2 uur voor de 10- tot 12-jarigen. Vanaf 12 jaar en ouder wordt maximum 3 uur per dag aangeraden. Minder is uiteraard altijd beter.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.