Kies dan altijd voor de kleinere maat. Een kleinere maat kun je compenseren met een stuurvoorbouw en de hoogte en stand van het zadel. Een iets te grote fiets kan klachten opleveren in nek en schouders. Voor een advies op maat kun je het beste langs een fietsspeciaalzaak gaan.
De framemaat wordt gemeten vanaf het hart van de trapas tot de bovenkant van de zadelbuis (zie afbeelding hieronder). Bij een frame die te groot is zul je sneller zadelpijn en huidirritaties krijgen en bij een te klein frame zul je sneller vermoeid zijn en minder effectief fietsen.
Als je je armen volledig moet strekken omdat je anders simpelweg niet bij het stuur kan of de shifters (remmen en schakelsysteem) niet kunt bemachtigen dan is je fiets naar alle waarschijnlijkheid veel te groot.
In de 'Regeling tot uitvoering de hoofdstukken III en VI van de Wegenverkeerswet 1994 (Regeling voertuigen)1' staat het volgende over de breedte van een fiets: Fietsen op twee wielen mogen niet breder zijn dan 0,75 meter. Fietsen op meer dan twee wielen en fietsen met zijspanwagen mogen niet breder zijn dan 1,50 meter.
Het is belangrijk om een fiets met de voor jou passende framemaat aan te schaffen. Het voorkomt zadelpijn, knieklachten, rugpijn of schouderpijn. Vervolgens is het belangrijk zadel en stuur goed af te stellen. Als het zadel te hoog staat ga je heen en weer schuiven, staat het te laag dan belast je de knieën teveel.
Plaats je benen ongeveer 15 cm uit elkaar en meet de afstand vanaf de grond tot aan de kruishoogte, in centimeters. Zie de afbeelding rechts ter verduidelijking. De bij de vorige stap gemeten afstand in centimeters vermenigvuldig je met 0,68. De uitkomst van deze rekensom is de framemaat.
De ideale houding van je bovenlichaam begint op het zadel. Je achterwerk moet stabiel op het zadel rusten, met de zitbotjes op het brede deel van het zadel. Als je nu het stuur vastpakt, zijn je schouders ontspannen en laag. Je armen heb je licht gebogen naar beneden.
U meet uw oude fiets op.
Deze lengte in centimeters is dan de framehoogte van de fiets. Uw fiets heeft dan een framemaat van bijvoorbeeld 57cm. Let op: indien u bij uw nieuwe fiets kiest voor een fiets met een verende zadelpen, moet uw zadelpen in uw oude fiets minimaal 4cm uit het frame komen.
Steek de knie aan de kant waar je heen valt iets naar buiten. Draai hem niet helemaal naar buiten, maar maak eerder je been zijdelings bol. Zo rol je al een beetje af. Trek je ellebogen tegen je lichaam aan en houd je kin stevig op je borst.
De framemaat voor een damesfiets ligt doorgaans tussen 51 cm en 61 cm. Merk je dat je op een te kleine of juist te grote framemaat fietst? Dan gebruik je je spieren niet evenredig en kun je ze overbelasten. Daarbij zul je in een benarde situatie niet op tijd tot stilstand kunnen komen.
58 cm voor lichaamslengte 175-187. 59 cm voor lichaamslengte 177-188. 60 cm voor lichaamslengte 179-190. 61 cm voor lichaamslengte 181-192.
Kinderen vanaf 12 jaar (152 cm) kunnen meestal op een 28 inch fiets fietsen.
28 inch betekent dus een diameter van 28 inch = 28 x 2,54 = 71,12 cm. De kleinste wielmaat, 26” was tot een paar jaar geleden de standaard voor wereldfietsers.
Meet bij de trapas die naar achteren staat op de 'cranck' de afstand tot het midden van de trapas. Uitgangspunt is 5 tot 9 cm. Hoeveel dit precies is, hangt af van je eigen voorkeur.
Stap 1: Ga met je rug tegen een muur staan en zet je voeten 20 centimeter uit elkaar. Stap 2: Meet vervolgens de maat tussen de grond en de kruishoogte. Stap 3: Vermenigvuldig je binnenbeenlengte in centimeters met 0,68 voor de juiste framemaat.
Dat hoeft ook helemaal niet, want een fiets met framemaat 46 cm (of 26 inch) is eigenlijk gewoon een complete fiets waarop ook (kleine) volwassenen prima fietsen. Op deze fiets met frame 46 cm, fietst je kind veilig naar school, vrienden of waar dan ook.