Propaan of butaan voor een gas terrasverwarmer ? In principe is ieder toestel dat je koopt zowel geschikt voor propaan als butaan, maar wel met aanpassing van de drukregelaar. De meeste gas terrasverwarmers zijn direct geschikt voor gebruik in combinatie met propaan (gasflessen van 10.5 kg.)
Bij terrasverwarmers en barbecues die op gas werken, gebruik je butaan- of propaangas. Welk type gas je nodig hebt, hangt af van het product en de gasdrukregelaar die je gebruikt. Een aantal heaters en barbecues werken alleen op één van de 2 soorten gas, maar bij sommige is het mogelijk om beide soorten aan te sluiten.
Gassoorten terrasverwarming: butaan en propaan
Nederland gebruikt voornamelijk propaan. Dit omdat propaan tot ongeveer -42°C bruikbaar is in tegenstelling tot butaan. En kan propaangas goed buiten opgeslagen worden. Bij gebruik van propaan of butaan is men niet gebonden aan een vaste positie van de terrasheater.
Op een constante stand van 3 kW kan een gasfles van 10,5 kg propaan ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk geldt echter: hoe minder propaangas er in je fles is, hoe lager het debiet van het gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 kW zal kunnen geven.
Kies bij voorkeur voor stalen gasflessen met een inhoud van ongeveer 10,5kg gasinhoud. Gebruik liever geen lichtgewicht gasflessen. Dit in verband met de stabiliteit van de terrasverwarmer. De stalen gasflessen zijn zwaarder en helpen beter bij de stabilisatie van de terrasverwarmer.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
€40,00 voor de 5 kg, 7,5 kg, en de 10 kg fles. (welke is terug te verkrijgen bij gave inlevering gasfles en waarborg credit aanvraag.)
Extreme hitte
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
De mobiele gaskachels werken op flessengas. Dit kan butaan, propaan of lpg gas zijn. In praktijk adviseren wij propaan of lpg omdat butaan niet fijn meer werkt bij temperaturen onder de 5 graden. U kan zonder aanpassing wisselen tussen propaan, butaan of lpg gas.
LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. LPG wordt veel gebruikt als brandstof in mengselmotoren voor onder andere auto's, heftrucks en boten. LPG is een mengsel van propaan (C3H8) en butaan (C4H10).
1 m3 aardgas komt overeen met 1,33 liter vloeibaar gemaakt propaan (of andersom 1 liter vloeibaar gemaakt propaan komt overeen met 0,751 m3 aardgas).
22 cent per liter propaan (inclusief BTW).
De prijs van propaangas is afgelopen tijd ook gestegen, maar niet zo exorbitant als aardgas en elektriciteit. Omgerekend naar energiewaarde is propaan soms zelfs vier keer goedkoper dan aardgas vandaag de dag. Propaangas is tot op heden eigenlijk altijd het duurdere alternatief geweest.
Als je bijvoorbeeld een gasfles nodig hebt voor buitentoepassingen bij lage temperaturen, is propaan waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter een gasfles nodig hebt voor gebruik bij hogere temperaturen, is butaan geschikter.
Neem geen risico's en probeer uw gasfles niet zelf te vullen. Zonder vulbegrenzer is de kans groot dat u de fles voor meer dan 80% vult, met explosiegevaar tot gevolg. Een gasfles heeft geen vulbegrenzer die voorkomt dat u de fles voor meer dan 80% vult.
Tegenwoordig koop je een nippel waarmee je zelf de propaan gasflessen aan de pomp kan vullen. Natuurlijk moet je goed de 80% vulling in de gaten houden daar er geen vulstopventiel op zit, maar de normale propaan gasfles zouden ook geschikt zijn voor LPG aan de pomp.
Gasfles niet zelf vullen!
Door de stijgende druk is de kans groot dat de fles bij oplopende buitentemperatuur gaat bollen en via de veiligheid gas gaat afblazen. Hierbij stroomt het gas naar de omgeving weg en is er brand- en explosiegevaar.
Het statiegeld voor de Primagaz EasyBlue PLUS bedraagt € 25. U krijgt dit geld terug wanneer u de fles inlevert bij een dealer. De inhoud van de Primagaz EasyBlue-gasflessen kunt u meten met de handige Primagaz EasyBlue inhoudsmeter-app.
Benegas Light is je goedkoopste keuze en met de grotere Benegas Light flessen houd je het zeker een maand vol. Terug in Nederland kun je deze dan weer omruilen voor een volle gasfles.
Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed is dichtgedraaid of omdat er een scheurtje zit in de gasslang.
Slaat u minder dan 125 liter waterinhoud aan gasflessen op (gelijk aan 4 flessen propaan van 10,5kg) dan bent u niet vergunningsplichtig en hoeft u de opslag niet te melden aan het activiteitenbesluit. Wel dient u de veiligheidsmaatregelen van de leverancier in acht te nemen.
Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.