Ze gaan op zoek naar bloemen om hun energie voorraad aan te vullen. Daarom is het belangrijk om vroeg bloeiende voedselplanten in de tuin te hebben zoals krokus, blauw druifje, hondsdraf, paarse- en witte dovenetel.
Vooral als u bijvoorbeeld kinderen heeft die veel buitenspelen. De hommels verwijderen is dan vaak de enige oplossing. Hommels bestrijden doen we bij Van der Velden door het gehele hommelnest samen met een imker te verplaatsen. Dit doen we naar een plek in de natuur waar u geen overlast van hommels ervaart.
Hommelnesten zijn overal te vinden. Sommige soorten bouwen ondergronds, bijvoorbeeld in een verlaten muizenhol. Van andere soorten kom je de nesten tegen in holle bomen of spouwmuren. In het laatste geval zie je vaak hommels af en aan vliegen en via gaten in de muur verdwijnen.
Het nest van hommels kan worden gezien als een cluster van washulzen waarin honing en stuifmeel zijn opgeslagen. De buitenkant van een hommelnest ziet er dan ook uit als amforen vol honing of zelfs 'honey pops', de populaire ontbijtgranen! De kans is dus erg klein dat je ze zou verwarren met wespen- of bijennesten.
Lavendel. Kruiden doen het altijd goed bij bijen en hommels. Met lavendel (Lavandula) in je tuin ben je dan ook verzekerd van het nodige zoemende gezelschap tijdens de zomerdagen. Tel daar de heerlijke geur en de prachtige paarse bloemenzee nog eens bij op, en de lavendel blijkt dé must have voor deze zomer.
Hommels en andere wilde bijen leven van stuifmeel en nectar en bezoeken dus veel planten. Stuifmeel is nodig voor de bevruchting van planten en bomen. Stuifmeel is het mannelijke zaad van de bloem en insecten nemen wat mee op hun rug.
De hommel kent naast de koekoekshom- mel nog meer natuurlijke vijanden. Vogels als bijeneters, maar ook veel zoogdieren waaronder dassen en muizen, zijn gek op hommels. Tevens zijn er andere insecten die parasiteren op hommels. De larven van de hommelnestmot leven in het nest van de hommel en eten daar de was op.
Hommels zijn niet agressief
Ook rondvliegende hommels worden nog wel eens gedood door de mens uit angst voor steken. Maar dat is helemaal niet nodig. Een hommel is geen agressief dier en ze komen je niet lastig vallen zoals wespen dat kunnen doen.
Hommels gaan na hun diepe winterslaap op zoek naar een geschikte plaats om een nieuwe kolonie te stichten. De nestplaats bevindt zich bij voorkeur op een goed beschutte plek waar het warm en droog is en een plekje waar ze zich goed schuil kunnen houden.
In tegenstelling tot een bijenangel, bevat die van hommels geen weerhaken. Hommels kunnen hun angel dus terugtrekken zonder dat deze loskomt van hun achterlijf. Hierdoor kunnen ze ook meermaals steken. Bij de meeste mensen veroorzaakt een hommelsteek enkel een plaatselijke reactie.
Nut. Hommels zijn heel nuttige insecten. Doordat ze tijdens hun zoektocht naar nectar van bloem naar bloem vliegen, brengen zij stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zo zorgen zij voor het bestuiven van bloemen en cultuurgewassen.
Ze vallen in slaap op de planten waar ze overdag op vliegen: lavendel, marjoraan, de vlinderstruik, de kaardebol, verschillende distels en wat minder bij peen. In het filmpje zie je een hele serie slapende bijtjes.
Wanneer een bij of hommel steekt scheurt de angel met het gifblaasje los van het lijf. Bijen en hommels kunnen dan ook niet meer dan één maal steken en gaan na de steek dood. Wespen hebben een angel zonder weerhaken waardoor de wesp tot wel 10 maal kan steken.
Hommels doen eigenlijk geen kwaad, ze brommen wel maar verder vliegen ze gewoon lekker rond. Hommels verzamelen stuifmeel, net als bijen. Maar, hommels bouwen geen honingraten en hebben geen honingvoorraad: bijen wel!
Hommels steken zelden. Wanneer men met hommels in aanraking komt, kan de kans op een hommelsteek verkleind worden door de hommels niet agressief te maken. Allereerst geldt dat men de hommels rustig moet behandelen: Niet naar de hommels slaan, niet tegen de nestkast stoten, de hommels niet vastpakken, etc.
Heb jij wel eens een hommel geaaid? Dat kan, heel zachtjes met een vinger. Als een hommel bezig is om stuifmeel te verzamelen in een bloem kun je hem voorzichtig over zijn rug aaien. Voel maar eens wat een heerlijk zacht bontjasje hij aan heeft!
Als je gestoken wordt waar de huid wat losser is, zoals bv. op de oogleden, kan de zwelling meer uitgesproken zijn. Lokale reacties verdwijnen normaal gezien vrij snel, maar kunnen soms tot een paar dagen aanhouden.
Zet een emmer water voor ze neer
Bijen hebben niet alleen voeding nodig in de vorm van nectar, maar ze hebben ook water nodig, zowel voor henzelf als voor de larven. En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen.
Hommels zijn van nature geen agressieve insecten, dus de kans dat ze steken is niet heel groot. Ze steken namelijk alleen indien ze zich bedreigd voelen en dus het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Uit het experiment, beschreven in het vakblad Biology Letters, blijkt dat hommels gemiddeld tot 7.500 meter hoogte kunnen vliegen. Sommige exemplaren halen zelfs de 9.000 meter-grens, wat hoger is dan de Mount Everest (8.848 meter).
Hommels maken op verschillende plekken hun nest
Die kan met tienduizenden soortgenoten samenwonen. Ook zijn hommelnesten veel minder gecompliceerd en puilen ze niet uit van de honing. Hommels eten de nectar die ze verzamelen vaak gelijk op.
Vaak is dat een oud muizenholletje onder de grond, maar het kan ook een bovengrondse plek zijn als daar isolatiemateriaal is, bijvoorbeeld in een spouwmuur of in een oud vogelnestje.
Vogels die insecten eten zijn wel de grootste vijanden van hommels, maar ook insect etende zoogdieren als de veldmuis of dassen zijn een gevaar voor de hommels. Behalve deze natuurlijke vijanden kan een hommel ook last hebben van parasieten.