De hoogte van uw uitkering op grond van de WIA (WGA of IVA) hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van uw inkomsten of mate van arbeidsongeschiktheid. Meer informatie over de hoogte van de verschillende WIA-uitkeringen vindt u op de website van UWV.
Werk je niet? Dan is de loongerelateerde uitkering de eerste 2 maanden 75 procent van je WIA-maandloon. Vanaf de derde maand is je loongerelateerde uitkering 70 procent van je WIA-maandloon. Je ontvangt de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden.
Als je 80-100% WGA arbeidsongeschikt bent bevonden, ontvang je een uitkering van 70% van je WIA maandloon. Met WIA maandloon bedoelt UWV het loon wat je in de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag gemiddeld verdiende.
We delen het sv-loon dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd door 12 (aantal maanden per jaar). Dit is uw WIA-maandloon. Als u niet werkt is de loongerelateerde uitkering de eerste 2 maanden 75% van uw WIA-maandloon. Vanaf de derde maand is uw loongerelateerde uitkering 70% van uw WIA-maandloon.
Als u uw afspraken niet nakomt, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. Als u na 5 jaar nog geen werk heeft, bekijken we samen of u verder gaat met re-integreren of dat onze hulp bij de re-integratie stopt.
De WIA-uitkering stopt als u de AOW-leeftijd bereikt
Als u de AOW-leeftijd bereikt, dan stopt uw WIA-uitkering automatisch. Voordat u die leeftijd bereikt, krijgt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Herkeuring WIA: hoe vaak? Het UWV nodigt je normaal gesproken 2 keer per jaar uit voor de herkeuring en dus om te verschijnen op het spreekuur bij de verzekeringsarts. Soms kan het zijn dat dit contactmoment tot wel 4 keer per jaar is of juist minder. Dit is per persoon verschillend.
Vakantiegeld, eindejaarsuitkering, dertiende maand en ploegentoeslag tellen wél mee voor het WIA-maandloon. Spaarloon, pensioenpremie en onkostenvergoedingen tellen niet mee. Voor het WIA-maandloon geldt een maximum. Voor het loon daarboven rekent UWV met het maximum.
Sommige van deze inkomsten hebben invloed op uw uitkering, namelijk: inkomsten uit loondienst of uitzendwerk (sv-loon) inkomsten uit werk als zelfstandig ondernemer. betaald werk of opdrachten zoals klussen, oppassen en hobby's.
Per 1 januari 2023 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, ANW, Wajong, WW, WIA, WAO, Ziektewet en Toeslagenwet aangepast. Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon.
Het gaat om gegevens over lonen, arbeidsverhoudingen en uitkeringen van alle werknemers en uitkeringsgerechtigden. Het gaat niet om inzage in betaal- en spaarrekeningen. Als er gegevens nodig zijn wat betreft vermogen hebben instanties uitwisselingsmogelijkheid.
In welke situatie kan ik een verhoging van mijn uitkering aanvragen? U kunt een verhoging van uw uitkering aanvragen als u voor langere tijd dagelijks hulp of verzorging nodig heeft. Bijvoorbeeld bij wassen, aankleden en toiletbezoek. Het gaat hier niet om huishoudelijke hulp of hulp die u nodig heeft bij vervoer.
Elk jaar voert de overheid twee keer een verhoging door van het wettelijk minimumloon (WML): op 1 januari en 1 juli. Per 1 juli 2023 gaat het minimumloon omhoog met 3,13%. Dat komt neer op een bruto-inkomen van € 1995,00. Het jaar 2023 begon met een ongekende stijging van het wettelijk minimumloon.
Dat is een totale stijging van 10,15%. Het kabinet had eerder dit jaar al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, mee te verhogen. Hierdoor heeft de minimumloonsverhoging ook positieve gevolgen voor het inkomen van uitkeringsgerechtigden en AOW'ers.
De minimumloonverhoging werkt door in alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen, waaronder de bijstand, de AOW en lopende loongerelateerde uitkeringen zoals de WIA en de WW (en de grondslagen voor deze regelingen).
Dat komt voornamelijk door het besluit van het kabinet om de minimumlonen per 1 januari 2023 met 10,15 procent te verhogen vanwege de hoge inflatie. De uitkeringen stijgen in vrijwel gelijke mate mee. De totale uitkeringslasten voor 2023 komen daarmee op 24 miljard euro.
U bent na 2 jaar ziekte nog steeds minimaal 35% arbeidsongeschikt. En u kunt met werken niet meer dan 65% van uw oude loon verdienen. Er geldt geen uitzondering voor u. Er kan een uitzondering zijn omdat u bijvoorbeeld een zwangerschaps- of bevallingsuitkering ontvangt of de AOW-leeftijd heeft.
WIA, WAO, Wajong of Waz
Heeft u een WIA-, WAO-, Wajong- of Waz-uitkering? Dan mag u langer dan 20 werkdagen per jaar op vakantie. Maar u moet dit 2 weken van tevoren doorgeven via het digitale wijzigingsformulier WIA, WAO, Waz of Wajong op Mijn UWV.
Samengevat. Kort samengevat is het zo dat je bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35% tot 80% moet solliciteren. Anders heeft het gevolgen voor je uitkering na de loongerelateerde uitkeringsperiode. Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 tot 100% hoef je (nog) niet te solliciteren maar mag het wel.
Uw vakantiegeld is 8% van de bruto uitkering die u heeft gekregen in de 12 maanden vóór de maand mei. Van uw vakantiegeld trekken wij loonbelasting en premies af, net als bij uw uitkering. Het nettobedrag dat overblijft, maken wij over op uw rekening.
U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Maar er moet wel een redelijke kans op herstel zijn. U bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een IVA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er is weinig of geen kans op herstel.
Als je 80-100% WGA arbeidsongeschikt bent bevonden, ontvang je een uitkering van 70% van je WIA maandloon. Met WIA maandloon bedoelt UWV het loon wat je in de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag gemiddeld verdiende.
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
Als je door psychische klachten je werk niet meer kan uitvoeren, ben je ook arbeidsongeschikt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een burn-out of een depressie.
Als u gaat werken naast uw WIA-uitkering, dan verrekenen wij een deel van uw inkomsten met uw uitkering. Uw uitkering wordt hierdoor lager, maar uw totale inkomsten worden hoger. Met onze rekenhulpen kunt u uitrekenen hoe hoog uw inkomsten worden als u gaat werken.