Was bh's niet warmer dan 30 of 40 graden. Was bh's niet in een volle wasmachine en het liefst apart. Of met zo min mogelijk andere kleding. Doe ze in een speciaal bh-netje of bh-bal.
Veel bh's zijn gemaakt van kwetsbare materialen zoals kant, satijn of zijde en moeten daarom met zorg behandeld worden. Doe je dat niet, dan kan de wasmachine de beugel en de cups vervormen. Was bh's daarom alleen samen met kledingstukken van hetzelfde materiaal, op een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden.
Kies een speciaal wasprogramma dat geschikt is voor het wassen van een bh en let op de wasvoorschriften. Was altijd met koud water, nooit warmer dan 30 graden. Wassen met andere kleding is oké, maar altijd met vergelijkbare materialen. Zoveel mogelijk wassen met vergelijkbare kleuren.
Doe je bh altijd in een waszakje. Maak daarnaast de haaksluiting van je bh vast om te proberen om beschadigingen te voorkomen. Sorteer en was je bh's op kleur (denk aan zwart, wit, rood en kleur). Gebruik het liefst een wasmiddel voor fijne was en stel je machine in op een was programma voor fijne was.
Was je beha's in de wasmachine, kies dan voor een wasmiddel speciaal voor fijne was. Let ook goed op de temperatuur om krimpen te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor een fijnwas- of handwasprogramma of een kort katoenprogramma op 40 graden.
Wassen op 90 graden is alleen bedoeld voor textiel dat echt vuil wordt, zoals vaatdoeken, theedoeken en poetsdoeken. Het doen van een kookwas op 90 graden maakt niet alleen je poetsdoeken schoon, maar ook de wasmachine zelf.
Een BH van goede kwaliteit gaat gemiddeld 90 draagdagen mee. Dit betekent dat je met vier BH's een heel jaar vooruit kan.
Zo vaak je beha wassen
Maar haar advies is om je bh's na twee of drie keer dragen te wassen. “Als je ze langer draagt, is dat eigenlijk niet zo hygiënisch. Je beha zit namelijk vlak onder de oksel en vangt sowieso veel zweet op,” tipt zij aan het Belgische nieuwsblad.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
2. In de droger. Je kunt je bh ook beter niet in de droger stoppen. Zowel de vele draaibewegingen als de hitte kunnen ervoor zorgen dat de cupmaat vervormt.
Ze geven spankracht aan je sport bh, en ze smelten gemakkelijk. Wassen op 30 graden is prima, wassen op 40 graden is al aan de hoge kant. Laat je sport bh verder niet over een hete verwarming of in de felle zon drogen en vermijd ook de wasdroger.
In 1950 werd 'bustehouder' in de Van Dale opgenomen. Het letterwoord 'beha' – ook 'bh', 'b.h.' of 'BH' gespeld – ontstond later als eufemistische afkorting van 'bustehouder' en is intussen de meest gebruikelijke benaming.
Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot.
In je borst lopen ligamenten die ook wel de ligamenten van Cooper worden genoemd. Dit is bindweefsel wat helpt om je borsten in vorm en op hun plek te houden. Geen beha dragen zou ervoor zorgen dat deze ligamenten minder sterk worden, waardoor je borsten zouden gaan hangen en hun vorm zouden verliezen.
Je kunt beter geen beha dragen tijdens het slapen, tenzij je zware borsten hebt en je de steun tijdens het slapen nodig hebt. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor een katoenen, ongevoerde, beugelloze beha, of een sportbeha, die comfortabel zit en je borsten de kans geeft om te ademen.
Volgens Henriëtte heeft een vrouw minimaal vier bh's nodig. “Een bh draag je, een andere mag in de was zitten, eentje hangt te drogen en tenslotte heb je nog een bh die je voor speciale gelegenheden draagt.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
Een kleine, niet onbelangrijke, toevoeging: de was wordt ook een stuk minder schoon. Dat is niet meteen een reden om maar op 40 graden te blijven wassen, want wanneer er geen vlekken op je kleding zitten, wordt het gewoon schoon op 30 graden. Zelfs een wasbeurt op 20 graden frist het dan lekker op.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.