In Israël wordt sjalom op dezelfde wijze gebruikt als salaam in de Arabische landen. De gebruikelijke islamitische begroeting is as-salāmu ʿalaykumu (ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, 'letterlijk: 'vrede over u'), met als antwoord وَعَلَيْكُمُ ٱلسَّلَامُ) (wa ʿalaykumu s-salām, 'en ook over u de vrede').
Het minste wat je dient te doen, is te antwoorden met “Wa ʿalaykoem us-Salaam” en als je hieraan toevoegt “wa Rahmatoellaahi wa Barakaatoeh”, dan zal dit completer zijn en dit heeft de voorkeur. Het beantwoorden is verplicht. En dit dient geschreven te gebeuren.
Moslims groeten elkaar door te zeggen: “Assalamoe calaikoem wa rahmatoellahi wa barakaatoeh.” Dit betekent in het Nederlands: “Vrede zij met jullie, zo ook de Barmhartigheid van Allah en Zijn zegeningen.”
De Islamitische groet (de Salaam) luidt als volgt: “Assalamoe calaikoem wa rahmatoellahi wa barakaatoeh.” Dit betekent: “Vrede zij met jullie, zo ook de Genade van Allah en Zijn zegeningen.” Wie gegroet wordt, kan het volgende terugzeggen: “Wa calaikoem salaam wa rahmatoellahi wa barakaatoeh.” Dit betekent: “Vrede zij ...
Maar hoe condoleer je een moslim met zijn verlies? Je kan natuurlijk simpelweg volstaan met 'gecondoleerd'. Wil je het liefst op een islamitische manier condoleren, dan kan je het volgende zeggen; Ina Lilahi wa Ina Ilayhi Raji3oen – Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.
Jazaka' Allah Khairun vertaald uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah u belonen met goedheid".
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
Antwoord: Alle lof zij Allah.
'Assalaam alaykoem' (letterlijk: vrede zij met u) is een traditionele islamitische begroeting. Deze begroeting kunt u beantwoorden met 'wa alaykoem assalaam' (letterlijk: en vrede zij ook met u).
Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk: Assalamo Alaykom Warahmatollahi Wabarakatuh. Allah azw zegt in Surat Nour: “Wanneer jullie dan huizen binnentreden, geef julliezelf dan de salam, een groet van bij Allah, gezegend en goed.
Een woord wat u vast kent is 'Inshallah'. Dit betekent zoveel als 'als Allah het wil' en wordt gebruikt in zeer uiteenlopende situaties. Het is een verwijzing naar de toekomst waar alles van de wil van Allah afhangt. Dus als je tegen iemand zegt 'ik zie je morgen' is 'Inshallah' helemaal geen gek antwoord.
'Allahu akbar' zijn woorden die praktiserende moslims dagelijks uitspreken bij de gebeden. Letterlijk vertaald betekenen ze 'God is groot'. De uitspraak valt te vergelijken met het loven van God door christenen, te vergelijken met 'Hallelujah'.
Islamitische beterschap teksten
En met deze islamitische teksten maak je je beterschapswensen extra betekenisvol. Heel veel beterschap. Moge Allah soebhanahoe wa ta'ala jou genezen! O Allah, Heer van de mensen, neem het kwaad weg, genees hem en U bent de Genezer.
Subhanallah betekent "Glorie zij Allah". Vaak gebruikt om Allah te prijzen voor Zijn genade in tijden dat je het het minst verwacht. Het getuigt van het feit dat niets onmogelijk is bij Allah.
Wanneer je het gebed hebt verricht en gaat zitten, prijs Allah (dan) zoals Hij het verdient om geprezen te worden, (en) spreek de gebeden over mij uit. Vervolgens roep je Hem aan.”
'Dankjewel' of 'Dank u' zeg je in het Marokkaans Arabisch als 'Shokran' (vertaling).
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken. Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Hallo zeg je in het Marokkaans als 'Salaam'. Vaak wordt het als zodanig afgekort. Volledig zeg je echter: 'Essalamoe Alaikoem'.
Bismillah: (In Naam van Allah) Dit wordt eigenlijk aan het begin van elke handeling gezegd. Bijvoorbeeld voor het eten. Voluit is het 'Bismillah Al Rahman Al Raheem', wat betekent: 'In Naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle'. Maa Sha Allah: (Wat Allah wilt) LET OP DE SPATIES!
Als diegene vergeet de Naam van Allah te noemen, laat hem dan zeggen 'Bismillaahi, Awwalahoe wa Aakhirahoe' (in de Naam van Allah in het begin en aan het eind).”
Zo maken de moslims helva als iemand dood is. Helva wordt gemaakt van meel, sesamzaad, suiker, honing en olie. Op de 7de dag, 40ste en 52ste dag na het overlijden wordt helva uitgedeeld om te eten en de dode te eren. "Waar wil je begraven worden als Turk, Marokkaan of Syriër van de nieuwe generatie?
Barakallahu feek, ook wel geschreven als Barak Allahu Fiek, is het Arabische woord met betekenis: moge Allah je zegenen. Als reactie is het gepast om de volgende woorden uit te spreken: Wa Fieka BarakAllâhoe, oftewel: Moge Allah jou ook zegenen.
De reine islamitische leer heeft het voor de moslim verboden een hond als huisdier te nemen. Degene die zich hieraan niet houdt verliest elk dag een of twee qiraat van zijn beloning. Een uitzondering hierop is de jachthond, de waakhond, de hond voor het vee (herdershond), en de bewaking van gewassen.