Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Ja, een smartphone op je kamer is zeker slecht voor je. Naast dat de telefoon continu straling afgeeft, kan de telefoon je ook afleiden en kan je slechter in slaap komen. Moet je telefoon uit 's nachts om beter te slapen? Idealiter zou je de telefoon 's nachts geheel uitzetten en wegleggen.
Radioactieve straling kan uw cellen beschadigen en vergroot daardoor de kans op kanker. Elektromagnetische straling (gsm straling) heeft deze eigenschap niet en kan - bij een grote hoeveelheid straling - het lichaam slechts een beetje opwarmen.
Verwijder elektronica in de slaapkamer
Het beste is zelfs om alle elektronica uit je slaapkamer te halen, zodat er geen kans is dat je wakker ligt door de straling! Leg je mobiele telefoon nooit onder je kussen. Ook je mobiele telefoon geeft straling af die je slaap niet ten goede komt.
Je telefoon buiten de slaapkamer houden is een goede oplossing voor je nachtrust. Toch lukt dat de meesten niet. Zet daarom je telefoon op 'Niet storen'. Als je dit inschakelt zullen oproepen en meldingen stil zijn en word je tijdens het slapen niet afgeleid door meldingen en trillingen.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Toch is het slim om je altijd af te vragen: zit ik niet teveel op mijn telefoon? In totaal zitten Nederlanders 5,5 uur per dag achter een scherm, blijkt uit onderzoek van GWI en TEAM LEWIS. Goed nieuws: dat is een stuk minder dan het wereldwijde gemiddelde van 7 uur per dag.
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om 's avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet.
Voor rugligging heeft u een kussen onder de nek en het hoofd nodig. Veel rugslapers slapen zonder kussen, echter een kussen Afbeelding 5b: te hoog kussen is aan te raden. De benodigde dikte van het kussen is afhankelijk van de krom- ming van de rug.
De straling van je mobiele telefoon is elektromagnetisch
Radioactieve straling, een ioniserende straling die menselijke cellen kan aantasten, is de bekendste en meest gevreesde.
Wifi-straling is elektromagnetische straling. De ether zit vol met zogenaamde 'radiofrequente elektromagnetische golven'. Zo'n elektromagnetisch veld (RF veld) werd voorheen voornamelijk door radio en televisie gebruikt, nu maken alle draadloze apparaten er gebruik van.
In Nederland gelden regels voor elektromagnetische velden. Deze elektromagnetische velden mogen niet sterker zijn dan de limieten die zijn vastgelegd in die regels. Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
En omdat de letters en beelden op een smartphone vaak een stuk kleiner zijn dan op de computer, hebben we de neiging om onze telefoon op slechts 20 centimeter afstand van onze ogen te houden. Te veel kijken naar het blauwe licht dat uit je scherm komt, kan volgens de onderzoekers ook schade aan je netvlies veroorzaken.
Als u 's avonds naar een beeldscherm kijkt, zorgt het te heldere, blauwe licht ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt wordt. Het lichaam begint pas met het produceren van melatonine als u rustig in bed ligt. Daardoor kan het lang duren voor u zich moe voelt en in slaap valt.
De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Gebruik smartphone toegenomen
Waar het wereldwijde gemiddelde bijna 7 uur bedraagt, zitten Nederlanders dagelijks 5,5 uur voor een scherm. De tijd die de gemiddelde Nederlander achter een computer of tablet doorbrengt, blijft in 2021 zo ongeveer gelijk aan 2020.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Voor kinderen ouder dan 12 jaar, is de richtlijn maximaal 3 uur per dag.
Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten. Volgens het rapport spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.