Als fiscale partners kunt u ook samen aangifte inkomstenbelasting doen. De kans op fouten is dan kleiner, omdat de gegevens van u en uw partner in dezelfde aangifte staan. Er is dus ook minder vaak een correctie op uw aangifte nodig.
Wij willen niet meer samen aangifte doen
Handig dus om deze gegevens bij de hand te hebben. De inkomsten en aftrekposten van u en uw ex kunt u niet meer verdelen. Hebt u bijvoorbeeld samen een eigen woning? Dan geeft u in uw aangifte aan dat u voor 50% eigenaar bent.
Is het verplicht om deze belastingaangifte samen te doen? Nee, het is niet verplicht, maar in veel gevallen wel verstandig. Je kunt de aftrekposten en inkomsten zo verdelen dat het voor beiden onderaan de streep zo gunstig mogelijk is.
Belangrijkste nadeel
Fiscaal partnerschap is meestal onvoordelig als je allebei een koophuis hebt. Je mag dan samen maar voor 1 huis rente aftrekken. Er bestaan wel enkele tijdelijke uitzonderingen op deze regel bij echtscheiding, bouw en verkoop van een huis.
Je kunt ook samenwonen zonder elkaars fiscaal partner te zijn. Je gaat dan bijvoorbeeld samenwonen zonder een samenlevingscontract.
Stond u al vanaf 1 januari op hetzelfde adres ingeschreven, maar hebt u pas in de loop van 2022 een samenlevingsovereenkomst bij de notaris afgesloten, dan wordt u door de Belastingdienst toch automatisch voor het hele jaar 2022 als fiscale partner aangemerkt.
Tussen 1 maart en 1 mei 2023 doet Nederland aangifte inkomstenbelasting over 2022. Ruim 8 miljoen mensen hebben een uitnodiging ontvangen om aangifte te doen. Op deze pagina vindt u een overzicht van het aantal ontvangen aangiften en vanaf mei het aantal verstuurde aanslagen.
Wilt u samen met uw fiscale partner aangifte doen, dan kan dat alleen als u allebei inlogt en de aangifte ondertekent met uw eigen DigiD. Zorg dus dat u bij elkaar bent en de DigiD-inloggegevens paraat hebt.
Fiscaal nadeel 1: Toeslagen
De hoogte van de huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget hangt af van je inkomen. Zodra jullie fiscale partners zijn kijkt de Belastingdienst naar jullie gezamenlijke inkomen. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager de toeslag die je ontvangt.
Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.
Inkomstenbelasting reserveren: 40% van jouw winst
Als je geen voorlopige aanslag krijgt moet je over het boekjaar in één keer inkomstenbelasting betalen, nadat je belastingaangifte hebt gedaan. Dat bedrag kan flink oplopen. Door maandelijks 40% van jouw winst apart te zetten doe je een veilige reservering.
Hoe zorg ik ervoor dat ik de inkomstenbelasting kan betalen? Zet standaard een percentage van je omzet of winst opzij. Dan heb je altijd meer dan voldoende om de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet te betalen.Een veel gebruikte vuistregel is om standaard 33% van je winst apart te zetten.
Voor alleenstaanden is de belastingvrije som 8.990 euro, voor een koppel zonder kinderen is dat 17.980 euro en een gezin met twee kinderen moet geen belastingen betalen als ze minder dan 22.190 euro verdienen. "Hoe meer kinderen je krijgt, hoe hoger het belastingvrij minimuminkomen", voegt Sinardet eraan toe.
Onder de nieuwe regelgeving is men “verplicht” fiscale partners, of men is het simpelweg niet. Echtgenoten die niet op hetzelfde adres ingeschreven staan en die een formeel verzoek tot echtscheiding of scheiding van tafel en bed hebben ingediend zijn geen fiscale partners.
Als je fiscaal partner op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie, zijn jullie automatisch toeslagpartners. Maar: je toeslagpartner hoeft niet je fiscaal partner te zijn. Je kunt samenwonen en hierdoor toeslagpartners zijn, maar geen fiscaal partnerschap hebben.
De fiscale verschillen tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden zijn weggewerkt. Ze genieten dezelfde voordelen, zoals het huwelijksquotiënt (wat je een belastingvermindering kan opleveren), de belastingverminderingen voor een hypothecaire lening en het belastingvoordeel voor kinderen ten laste.
Als je een aangiftebrief ontvangt, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen over 2022. Maar ook als je geen brief ontvangt kan het verplicht of juist slim zijn om aangifte te doen.
Dan krijgt u een verzuimboete van € 385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot € 5.514. Daarnaast kunnen wij de uitbetaling van uw toeslagen en uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.
De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner. Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag. Zorg dus dat u dit goed uitzoekt.
Voor het jaar van de verklaring van wettelijk samenwonen beschouwt de administratie wettelijk samenwonenden fiscaal als alleenstaanden. Dat betekent dat ze elk een afzonderlijke belastingaangifte moeten indienen.
Het fiscaal partnerschap betekent dat u samen aangifte kunt doen en inkomsten en aftrekposten verdelen. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Fiscaal partnerschap kan ook gevolgen hebben voor de heffingskortingen die u krijgt.