Werkweigering houdt in dat een werknemer weigert aan de redelijke opdracht van de werkgever te voldoen. Dit kan inhouden het weigeren van het verrichten van (bepaalde) werkzaamheden, maar ook het weigeren om gehoor te geven aan een opdracht van de werkgever om een dag vanuit een andere vestiging te werken.
Werkweigering betekent dat een werknemer een redelijke opdracht van de werkgever weigert uit te voeren. Bijvoorbeeld werkzaamheden afwijzen. Ook het weigeren van een opdracht als het werken op een andere locatie valt hieronder.
Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet zijn. Vervolgens moet deze dringende reden aan de werknemer worden meegedeeld. De werknemer heeft er immers recht op om te weten waarom hij op staande voet ontslagen wordt.
Er is sprake van werkweigering als een werknemer met opzet geen arbeid verricht, bijvoorbeeld omdat hij het oneens is met het werk dat de werkgever van hem verlangt of omdat hij vindt dat hij ziek is terwijl de bedrijfsarts hem heeft beoordeeld als arbeidsgeschikt.
Onwerkbare situaties, ze komen vaak voor. Situaties waarin je als werknemer niet meer met plezier naar je werk gaat. Dat kan met van alles te maken hebben, zoals onenigheid met je leidinggevende, een collega die een totaal andere werkhouding heeft, of je wordt buitengesloten tijdens after-work-events.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Ongeldige redenen voor ontslag
als uw werknemer lid is van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging; als uw werknemer de dienstplicht moet vervullen in het land van herkomst; op basis van godsdienst, ras, geslacht, leeftijd, handicap (discriminatie);
De kantonrechter is derhalve – kort samengevat – van oordeel dat werknemer door het niet naar kantoor komen niet heeft voldaan aan een redelijke opdracht van haar werkgever en dat er dus sprake is van werkweigering.
Je kunt met je werkgever bekijken welke mogelijkheden er nog voor jou in of buiten het bedrijf zijn. Misschien kun je dezelfde baan houden, of is er ander, aangepast werk. Als het niet lukt, dan kan je werkgever een ontslagprocedure starten. Dan kun je eventueel in aanmerking komen voor een WW-uitkering.
Instructierecht van de werkgever
Een werkgever mag van zijn werknemer vragen om tijdelijk andere werkzaamheden te verrichten op basis van zijn instructierecht als dat werk lijkt op het werk dat de werknemer normaliter doet. De werkgever kan zich in dat geval beroepen op zijn instructierecht.
Frequent ziekteverzuim: 3x of vaker per jaar? Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Uit de wetsgeschiedenis en de jurisprudentie blijkt wel dat bijvoorbeeld het met opzet creëren van een verstoorde arbeidsrelatie kan leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. Ook discriminatie of het niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan ernstig verwijtbaar handelen opleveren.
Een vertrouwensbreuk is vaak het gevolg van dat er iets is gebeurd waar jij geen rekening mee hebt gehouden en dat de situatie ineens anders is als je had verwacht. In veel gevallen gaat dat gepaard met echt zware emoties en gevoelens.
Rechten bij een arbeidsconflict
Je werkgever mag de inhoud van je functie niet zomaar zonder jouw toestemming wijzigen, tenzij dit in je arbeidsovereenkomst staat. Dit noemen we een eenzijdig wijzigingsbeding. Ook mag je werkgever je niet ontslaan zonder dat je eerder een waarschuwing hebt gehad.