Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Als je je ontslag krijgt, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Wat is het verschil tussen VDAB, RVA, de uitbetalingsinstelling, Hulpkas en vakbond?
U heeft een aantal belangrijke rechten die u beschermen bij ontslag. Zo zorgt het opzegverbod ervoor dat uw werkgever u in sommige situaties niet mag ontslaan. Met de opzegtermijn is vastgelegd hoeveel tijd er moet zitten tussen de opzegging en het aflopen van uw arbeidsovereenkomst.
Werkloosheidsuitkering. Na je ontslag en na afloop van je opzegtermijn heb je recht op een werkloosheidsuitkering. Je moet je dan wel inschrijven als werkzoekende bij de VDAB en een aanvraag doen voor een uitkering bij de RVA.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Wie heeft recht op een ontslagvergoeding? Als je ontslagen wordt en je werkgever besluit je opzegtermijn op te schorten – met andere woorden, hij of zij wil niet dat je nog komt werken – dan heb je recht op een ontslagvergoeding. Normaal zou je immers nog uitbetaald worden tijdens je ontslagtermijn.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 89.000 euro. Ook als je een tijdelijk contract niet verlengt, betaal je deze vergoeding.
Wanneer je ontslag hebt genomen
Dan mag je verlof opnemen, en dat heeft geen effect op de einddatum van je opzegtermijn.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
bescherming tegen discriminatie op grond van geslacht, ras, geloof, leeftijd, handicap of seksuele geaardheid. arbeidsrecht: deeltijdwerk, vaste arbeidscontracten, werktijden, werkende jongeren, informatie en raadpleging van werknemers.
Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.
Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.
Het vertrekvakantiegeld bedraagt 15,34% van het bruto jaarloon van de werknemer in het vakantiedienstjaar. Dit percentage van 15,34% bestaat uit: 7,67% enkel vakantiegeld.
Werkgever betaalt vaak de juridische kosten bij ontslag
Maar wist je dat zo'n 90% van de werkgevers bereid is om bij te dragen in de juridische kosten van jouw ontslag? Vaak wordt er in het ontslagvoorstel al een bedrag ter vergoeding van juridische kosten meegenomen.
Je hebt andere mogelijkheden, je kan aan je werknemer vragen zelf ontslag te nemen of de overeenkomst in onderling akkoord al dan niet via een dading te beëindigen. Ben je op zoek naar advies over ontslag, wil je deskundige hulp bij het opstellen van een overeenkomst beëindiging onderling overleg of dading?
Het grootste verschil is dat een transitievergoeding een wettelijk vastgelegd recht is bij verlies van je baan en een ontslagvergoeding komt uit de onderhandelingen met je werkgever bij ontslag met wederzijds goedvinden of na ontbinding door het UWV of rechter.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
In principe is een transitievergoeding gewoon inkomen, omdat je dit van je werkgever ontvangt en hierover loonheffing moet worden betaald. Je werkgever houdt deze loonheffing alvast voor je in bij de uitbetaling. Je ontvangt dus een nettobedrag van je werkgever.
Er zijn situaties waarin uw werkgever u geen transitievergoeding hoeft te betalen: Het contract wordt met wederzijds goedvinden beëindigd. U en uw werkgever maken dan zelf afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en de hoogte daarvan. U wordt ontslagen omdat u ernstig verwijtbaar handelt.
Wanneer je je ontslag indient, ben je best eerst zeker dat je bij een andere werkgever kunt starten. Stel dat dit niet het geval is, en je wil werkloosheidsuitkeringen aanvragen, zal RVA bij nazicht van je dossier een sanctie geven. Tijdens deze periode kan je geen werkloosheidsuitkeringen ontvangen.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.