Alle mensen en de meeste dieren hebben rood bloed. Dit komt door het stofje hemoglobine. Hoe meer zuurstof er in je bloed zit, hoe helderder rood je bloed. Zuurstofarm bloed is veel donkerder.
De uitdrukking blauw bloed hebben betekent 'van adel zijn'. De precieze herkomst van deze uitdrukking is niet duidelijk. De meeste naslagwerken geven aan dat ze terug te voeren is op de middeleeuwse Spaanse aristocratie.
Van iemand die van adel is, wordt beweerd dat hij of zij blauw bloed heeft. Waar komt die uitdrukking vandaan? Realiteit is het zeker niet. Het bloed van mensen die van adel zijn, heeft uiteraard precies dezelfde kleur als dat van iedereen.
' Natuurlijk hebben de kinderen gelijk, alle mensen hebben rood bloed. Maar blauw bloed bestáát wel. 'Er zijn spinnen met blauw bloed. En bijna alle octopussen en krabben hebben blauw bloed.
Het is een uitdrukking die wordt gebruikt om te zeggen dat iemand van adel is of bij de koninklijke familie hoort. De hele koninklijke familie heeft net als wij rood bloed.
Aders die vlak onder je huid liggen zijn zichtbaar, en ze lijken wel blauw van kleur. Dit heeft te maken met de weerkaatsing van het licht. Kleur is maar schijn. Als jij je verwondt, komt er gewoon rood bloed uit je.
De kleur van ons bloed is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof dat erin opgelost is. Zuurstofrijk bloed in onze slagaderen is véél intenser rood dan het bloed dat door onze aderen stroomt. Ook bij de meeste andere gewervelden zoals vissen en vogels is dat trouwens zo.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Sommige dieren hebben helemaal geen bloed of een bloedsomloop omdat ze dat gewoon niet nodig hebben.
Bloedplasma vervoert al je bloedcellen (de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes) en andere belangrijke stoffen doorheen je lichaam. Zonder bloed in ons lichaam kunnen we immers niet leven.
Zien de aderen er groen uit, dan heb je een warme toon. Wanneer je moeite hebt met de kleur bepalen, heb je waarschijnlijk een neutrale toon.
Blauwe huid: cyanose
Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
Bij mensen en andere dieren waarvan het bloed hemoglobine bevat, is zuurstofrijk bloed helderrood. De kleur wordt veroorzaakt door het hemoglobine-molecuul met de eraan gebonden zuurstof. Zuurstofarm bloed is donkerder rood.
Dat een ader er van buitenaf blauw uitziet komt doordat de wand van de ader de kleur van het donkerrode bloed dat er doorheen stroomt „als het ware vertekent”. Aderen liggen bovendien onder enkele lagen weefsel, waardoor ze niet rood, maar blauw door de huid heen schemeren. Voor bloeduitstortingen geldt hetzelfde.
Zoals eerder aangegeven, wordt de rode kleur van bloed veroorzaakt door de aanwezigheid van de rode bloedcellen.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Bloed vervoert namelijk warmte door je lijf en zorgt dat je lichaam op een constante temperatuur van 37 graden Celsius blijft. Zo zetten je bloedvaten uit als je het warm krijgt, waardoor er extra bloed naar je huidoppervlakte kan stromen.
De bloedsomloop van de vis is enkelvoudig. Het bloed stroomt van het hart naar de kieuwen en van daaruit door het lichaam. De bloedvaten vertakken zich in het lichaam tot haarvaten. Haarvaten zijn zeer kleine bloedvaatjes die het bloed bij alle cellen van het lichaam brengen.
Elke mens heeft tussen de 4 en 6 liter bloed en bloed is een cruciaal bestanddeel van het menselijk lichaam. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. De andere helft bestaat uit bloedcellen.
Voor borstelwormen is groen bloed wel echt. Hun bloed is zachtgroen. Alleen wanneer wetenschappers borstelwormbloed aftappen en concentreren, krijgt het een rode zweem. Bloed bestaat in veel meer kleuren dan rood.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
De exacte kleur is vooral afhankelijk van het zuurstofgehalte. Terwijl het bloed in de slagaderen, dat van de longen afkomt en veel zuurstof bevat, helderrood is, heeft het terugstromende, zuurstofarme bloed in de aderen een kleur die duidelijk donkerder is.
Kom je er echt niet uit, dan kun je altijd nog naar de aderen in de binnenkant van je pols kijken. Zijn jouw aders groen, dan heb je een warme ondertoon. Als je paars/blauwe aders hebt, dan heb je een koele ondertoon. Groen/blauwe aderen duiden op een neutrale ondertoon.