Hoe vaak moet je deuren schoonmaken? Schrik niet, maar als je het goed wilt doen dan moeten de deuren elke maand schoongemaakt worden.
Voor een optimale hygiëne zou je eigenlijk elke maand je deuren moeten reinigen. Nu zijn er waarschijnlijk weinig huishoudens waar dit gemiddelde gehaald wordt. Maar als je het goed aanpakt, lukt het ook om met een minder frequent onderhoud alles netjes te houden.
Maak de woonkamer wekelijks schoon. Elke week ga je opruimen, afstoffen, stofzuigen en dweilen. Eens of twee keer per jaar was je de gordijnen en vitrage. Maak ook regelmatig de lampenkappen en de hoes van de bank schoon.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Een schone slaapkamer is beter voor je gezondheid
Door stof, huidschilfers, vocht en haren is er huisstofmijt in je slaapkamer, met name in je bed. Dit kan je nooit volledig voorkomen maar door elke week je slaapkamer schoon te maken, voorkom je het grotendeels.
Vanzelfsprekend dweil je vaker als je een hond hebt die regelmatig met modderpoten door het huis springt. Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden.
Eigenlijk wil je deur hetzelfde behandeld worden als jij dat wil: met een zacht doekje of washandje – en vriendelijke, geen schadelijke zeep. Poets je deuren daarom altijd met een zachte, vochtige zeemvel en lauwwarm water.
Ammoniak (sterk verdund) is ondanks dat het een bijtende stof is in sommige gevallen de oplossing bij zware vervuilingen. Over het algemeen is het gebruik van allesreiniger meer dan voldoende. Mix nooit verschillende schoonmaakmiddelen.
Gebruik een zachte doek met een beetje lauwwarm water en afwasmiddel om de keukendeuren schoon te maken. Het afwasmiddel werkt ontvettend, waardoor vlekken en vingerafdrukken gemakkelijk verdwijnen; Droog de deuren af met een schone, droge doek; Gebruik geen schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen.
Vaak is het al voldoende om af en toe eens met een ragebol de hoeken te overgaan. Toch hebben bepaalde plafonds zoals die in de keuken en in de woonkamer eens in de twee à drie jaar een beurt nodig. Deze plafonds kunnen immers vettig of vuil worden door roet of nicotine.
Wij adviseren om je kozijnen jaarlijks schoon te maken. Dit kun je doen met een sopje warm water en een zachte doek. Deze jaarlijkse schoonmaak is tevens een uitstekende gelegenheid om het kozijn te controleren. Eventuele zwakke plekken kun je direct bijwerken door ze te schuren en over te schilderen.
Dweilen met warm water
Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Het is raadzaam de badkamer wekelijks schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat kalkaanslag niet hardnekkig wordt en zeepresten niet de kans krijgen te gaan stinken. Als je de douche en het bad na gebruik droog maakt, hoef je deze minder vaak schoon te maken.
Zaken als het aanrecht, het fornuis de oven moeten elke week ook een grondige poetsbeurt krijgen. Vaak moeten apparaten, zoals de koelkast, het koffiezetapparaat, de vaatwasser, de oven en ook de binnenkant van de keukenkast maandelijks of in ieder geval één keer per kwartaal goed schoon gemaakt worden.
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
De slaapkamer
Stofzuig je kamer regelmatig. Ook onder het bed! Daar hoopt zich gemakkelijk stof en viezigheid op, zonder dat je het ziet. Haal minimaal een paar keer per jaar je matras en lattenbodems volledig uit het bed.