Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 cm. Met een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm loop je als vrouw een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes. Vanaf 88 cm is dat een stérk verhoogd gezondheidsrisico.
Voor vrouwen wordt een middelomtrek tussen 68 en 80 cm als gezond gezien. Voor mannen is dit tussen de 79 en 94 cm. De verhouding tussen je taille-omtrek en heupomtrek zegt iets over de verdeling van het vetweefsel over je lichaam. Hierbij geldt: hoe hoger dit getal, hoe ongezonder.
Als je heupomvang bijvoorbeeld 104 cm is en je tailleomtrek is minder dan 78 cm (78 is 75% van 104) dan heb je een smalle taille.
Maar wat zijn dan wel ideale modellenmaten? De lengte van vrouwelijke modellen is over het algemeen tussen de 1,74m en 1,82m. De maat van de borstomvang is gemiddeld 86cm en maximaal 90cm. De tailleomvang is maximaal 61cm en de heupomvang is gemiddeld 86 centimeter (max.
Om uw taille op te meten, gaat u in uw ondergoed staan. De taillemaat wordt genomen boven de heupen, onder de ribben, op het smalste punt. Positioneer uw meetlint rond uw middel. Sta rechtop, adem normaal (niet opzwellen of uw maag intrekken).
Meet met een meetlint je taille tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Hierbij mag je het meetlint niet te strak aantrekken.
We verzamelden van meer dan duizend modellen van 25 modellenbureaus de heupmaten. Daaruit blijkt dat de magische grens van 90 centimeter in de modellenwereld nog altijd de norm is: meer dan driekwart van de onderzochte modellen zit op die grens of eronder. Die heupmaat komt overeen met maat 34.
Hoe lang ben je, hoeveel weeg je en wat is je kledingmaat? Heb altijd het idee dat het zo ontzettend kan verschillen. Lengte 1.68, gewicht 6 kilo te zwaar, maat 38. Lengte 1.68, gewicht 6 kilo te zwaar, maat 38.
De meeste mannen (45%) zien het liefst een wat rondere vrouw (nummer 3). “Wat moet je met een zak met botten”, zegt een mannelijk panellid, “Een vrouw mag rondingen hebben, dat maakt ze mooier dan een heel dun lijf”. Het contrast met het eigen ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam is schril.
Het vet verhuist van de typische vrouwelijke rondingen naar een meer mannelijke vetverdeling2 rond de taille. Deze nieuwe vetverdeling heeft een reden. Je lichaam zoekt in de overgang naar nieuwe manieren om oestrogeen te maken en op te slaan. Het lichaam kan namelijk oestrogenen aanmaken en opslaan in buikvet.
Zo krijg je je taille terug:
Door extra te bewegen en meer aan krachttraining te doen, schroef je je energieverbranding op. En met krachttraining maak je je spieren groter en sterker, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt – ook 's nachts als je slaapt.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Iemand van 165 cm lang en met een normaal postuur kan vaak wel een M aan voor bovenkleding maar zal een broek moeten kopen maat M in een korte versie. Iemand van 180 cm lang en dun kan nog wel een M voor vrouwen aan voor bovenkleding maar zal een broek moeten kopen die niet te kort is.
Vijf kilo is een kledingmaat – Want dat kun je als uitgangspunt nemen mocht je die coronakilo's nu met je meedragen. Die kledingmaat is wel een gemiddelde, want vijf kilo op een vrouw van 180 cm zal minder maatverschil geven dan op een vrouw van 160 cm.
De meeste fashion-modellen hebben maat 34 of 36. Met maat 38 ben je te vol om fashion-model te zijn, maar te slank voor een curvy model. Vanaf maat 40 kun je als curvy model aan het werk. En ook al heet dat curvy, het is eigenlijk dus een heel normale maat.
Eisen om een klein model worden
Kleine modellen dienen niet kleiner te zijn dan 1,45 meter en niet langer te zijn dan 1,70 meter. Verder is het wel belangrijk dat een petite model professioneel, fotogeniek, ambitieus, slank en mooi in verhouding is.
Algemeen kunnen we stellen dat een buikomtrek vanaf 80 cm (zeker vanaf 88 cm) bij een vrouw en vanaf 94 cm (zeker vanaf 102 cm) bij een man een verhoogd risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Zeker wanneer je BMI wél binnen de perken ligt, wordt te veel buikvet een probleem.
Ga rechtop voor de spiegel staan met het meetlint in de hand. Stel de juiste plek van de taille vast door opzij te buigen terwijl je op dezelfde plek blijft staan. De plek waar je taille knikt, is de hoogte waarop je de tailleomvang meet. Dit is de smalste plek van het bovenlijf tussen het middenrif en de navel.