Frikandellen. Dat de frikandel de populairste snack is van Nederland, kon je al eerder lezen op onze website. Aan het einde van de jaren 90 nam de frikandel de kroon over van de kroket. Deze langwerpige vleessnack is niet weg te denken uit de cafetaria.
… de frikandel! 34.33%! Ongeveer één op de drie frikandellen is een frikandel speciaal. De meest bestelde snack van Nederland en nummer 1 in de snack top 10 is de frikandel!
De oudste kermissnack van ons land is de stokvis. Stokvis met mosterd. Ach, misschien is het zelfs wel de populairste snack aller tijden. Het is een snackie dat wij in ons land vrijwel zeker al aten in de negende eeuw.
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Het Willimpie, een oranje kroket met Argentijns Steakragout is bedacht door de Arnhemse fooddesigner Nick Twaalfhoven. 'Waar ik de koningin associeer met high tea en cupcakes, associeer ik onze koning toch meer met pils', zegt Nick. 'Altijd aanwezig wanneer er een nationaal feest is.
Met stip op nummer één van typisch Nederlandse snacks: de stroopwafel. Wist je dat een stroopwafel oorspronkelijk een siroopwafel genoemd werd? Het is een Nederlandse wafel met ruitpatroon waartussen zoete stroop is aangebracht, maar wordt inmiddels wereldwijd gegeten.
De minst ongezonde snack uit de frituurpan is de is kroket. Ja, een favoriet van velen komt als beste uit de test met 150 calorieën per stuk. Niet alleen op het gebied van calorieën scoort de kroket het beste, maar ook op andere vlakken.
De eerste snackbar/cafetaria verkocht destijds al diverse soorten warme en koude worst, zelfgemaakte frieten, gebakken aardappels, melkproducten, gehaktballen, kroketten, frikadilles (voorloper van de frika(n)del), berenklauwen, haché, aardappelgerechten, snoep, popcorn, Nederlandse gerechten, koffie, thee, cola, ...
Nederlanders eten drie keer per week aardappels
Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
De frikandel is de meest verkochte snack op de Nederlandse markt.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Een berenhap is een gehaktbal die in stukken is gesneden en aan een satéprikker is geregen, met daartussen dikke uienringen. Dit geheel wordt gefrituurd en overgoten met pindasaus. Het is een typisch Nederlandse snack die in bijna elke snackbar verkrijgbaar is.