De meeste koeienrassen zijn gehoornd, maar er bestaan ook hoornloze rassen, zoals de Galloway en de Aberdeen Angus. Binnen de gehoornde rassen komen ook hoornloze dieren voor. Omdat boeren liever geen gevaarlijk geachte hoorns op hun dieren zien, is er van oudsher veel gefokt met deze hoornloze dieren.
De meeste koeien hebben van nature hoorns. In de biologische dynamische melkveehouderij houden koeien hun hoorns. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van de koe. De koeienhoorn is meer dan alleen de dode buitenste hoornlaag.
In Nederland gaat het jaarlijks om ruim 700 duizend kalveren. De hoorns van deze dieren worden ofwel afgesneden, ofwel afgebrand om het groeien van scherpe hoorns tegen te gaan. Zo kunnen ze elkaar niet verwonden. De veehouderij kan wellicht kosten besparen als de koeien gelijk zonder hoorns ter wereld komen.
Bij sommige rassen hebben alleen de mannetjes hoorns, maar bij andere rassen hebben mannetjes en vrouwtjes allebei hoorns. De vorm van de hoorns verschilt per ras.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Likken voor vrede
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Net als wij kunnen koeien een hekel aan elkaar hebben en wrok koesteren. Ze kunnen zelfs mensen herkennen en herinneren die hen jarenlang onvriendelijk hebben behandeld.
In koeien huist een brein met bijna net zoveel kronkels en verbindingen als het onze. Een brein dat in verhouding groter is dan dat van een kat of een hond.
'Die blazen de koe droog en verspreiden de gekoelde lucht door de stal. De optimale positie van het mistsys- teem is afhankelij k van het type en de lay-out van de stal.
Eind vorig jaar werd een koe in Cuba wereldnieuws toen zij een vierling op de wereld zette. Van het viertal waren drie kalveren mannelijk en was er eentje hermafrodiet. De kans op vier kalveren van hetzelfde geslacht bedraagt bij een vierling één op 179 miljoen.
Hittestress bij koeien. Koeien hebben het op tropische dagen moeilijk. Ze hebben dan namelijk sneller last van 'hittestress'. Een koe houdt het meest van temperaturen tussen de -5°C en 18°C.
Paarden, schapen en koeien kunnen heel goed tegen 'weer en wind'. De zon is echter minder geschikt voor vee, en zal bij extreem weer schaduwrijke plekjes opzoeken. Vaak zie je een hele kudde in de schaduw van één grote boom staan.
Eén van de koeien in de kudde is de baas, de leider van de groep. Meestal doet de leider van de kudde voor wat ze gaan doen en de rest doet het dan na. Wanneer de leider gaat rusten, gaat de rest van de kudde ook rusten.
- Koeien hebben een zeer goed gehoor. Zowel hoge als lage tonen horen zij veel beter dan wij. Onderzoekers hebben vastgesteld dat koeien net zo'n hekel hebben aan schreeuwen dan aan slaan.
Koeien kunnen met elkaar praten en communiceren ook met mensen. Dat concludeert taalkundig onderzoeker Leonie Cornips na 4 jaar veldonderzoek. Melkkoeien die in veel in stallen leven maken vooral 'afhankelijke' geluiden zegt zij in Villa VdB.
Het roepwoord wordt, zoals u ziet, meest viermaal herhaald. Dit geldt ook voor het roepen aan de kippen: tuut; aan de jonge katjes: pie; het roepwoord voor oudere katten is poes; voor de geit: sik; voor de jonge schaapjes: suuk; voor jonge kalveren: kies; voor het veulen: siesken; voor de koe: hooi.
Onderzoekers van de universiteit van Californië brachten onlangs in kaart welke diersoorten lachgeluiden produceren tijdens het spelen. En dat blijken er heel wat: zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, koeien, vossen en drie vogelsoorten.
Uit eerder onderzoek bleek al dat koeien op een unieke, individuele manier met hun kalfjes communiceren. Dit nieuwe onderzoek voegt daaraan toe dat koeien hun unieke manier van loeien gedurende hun hele leven behouden en onderling met elkaar gebruiken om emoties over te brengen.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Ze horen zich te bewegen, daglicht te zien en zacht gras onder hun poten te hebben. Dat koeien blij worden in de wei is duidelijk te zien aan de zogenoemde 'koeiendans'.
Geheugen als een olifant
'. Koeien kunnen maar 1x per jaar voor het allereerst naar buiten, dus dat hebben ze mooi een jaar (!) onthouden.
Het is maar dat u het weet: koeien zeggen geen boe. Ze loeien, en wel op verschillende manieren. Van een zacht 'humm' tot een luidkeels 'mmmhoe'. Koeienkenner en kunstenaar Marleen Felius schrijft erover in haar nieuwe boek Koe.nl.
Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of ballorigheid wandelaars onder de voet lopen.
Ogen van dieren die heel goed kunnen zien in het donker en dat doen die ogen door een heel speciaal trucje wat helemaal achterin het oog ligt. Niet alleen de nachtuil heeft nachtogen, katten bijvoorbeeld ook en herten, fretten, krokodillen, wolven en je zou het niet denken, maar koeien ook. Dit zijn koeienogen.
Een koe zal niet zomaar een mens aanvallen. De dieren worden vooral zenuwachtig van honden die rondrennen en aan hun poten komen snuffelen. Honden zijn vaak de aanleiding van incidenten tussen koeien en wandelaars. Houd je huisdier daarom aan de lijn.