Neem regie voor dat gevoel, voor het idee dat je niet gehoord wordt. Dat kun je doen door te stoppen met je verhaal en een vraag te stellen, zoals: “Wat hebben jullie mij horen zeggen? Ik blijf namelijk maar praten omdat ik het gevoel heb dat jullie nog niet gehoord hebben wat ik eigenlijk wil zeggen.”
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Egocentrische mensen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om telkens over hun favoriete onderwerp te praten: zichzelf. Ze doen er dan ook alles aan om het gesprek hun kant op te sturen.
Iemand die veel en lang praat heeft dit soms als karaktertrek, maar soms zit er ook een heel specifieke behoefte achter. Iemand heeft bijvoorbeeld net een nare situatie meegemaakt die gelinkt is aan de training en wil dit heel graag delen.
Egocentrisme. Iemand die veel te veel over zichzelf praat, heeft geen duidelijke grenzen gesteld tussen zichzelf en zijn omgeving. Hun narcistische persoonlijkheid zorgt ervoor dat ze niet in staat zijn zich te realiseren dat zij niet het middelpunt van de wereld zijn.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Zet het op de agenda en bespreek het samen: “de één praat veel, de ander weinig. Graag wil ik met jullie bespreken hoe we hier samen mee om willen gaan.” Dan kan de prater zeggen waarom hij zoveel praat, de 'stille' kan zeggen waarom hij zo weinig zegt, samen besluiten we hoe we hier voortaan mee om willen gaan.
iemand die graag praat
1) Babbelaar 2) Babbelkous 3) Daas 4) Dwaas 5) Iemand die veel kletst 6) Kakel 7) Kletskop 8) Kletsmajoor 9) Leuteraar 10) Onnozel 11) Onwijs 12) Praatjesmaker 13) Rabbel...
naamw. Verbuigingen: praatgragerVerbuigingen: praatgraagst geneigd tot kletsen, loslippig, graag pratend Voorbeelden: `De praatgrage meisjes hadden niet door dat de film al begonnen was.
Kijk de persoon niet recht in de ogen, maar richt je blik tussen de ogen op de neus. Zo geef je de indruk dat je je gesprekpartner aankijkt, zonder dat hij beseft dat dit niet echt zo is. Concentreer je nu op het gesprek en op niets anders!
1. Probeer met je lichaamstaal duidelijk te maken dat je het gesprek wil beëindigen. Neem fysiek wat meer afstand, draai iets weg van je gesprekspartner, sta bijvoorbeeld op uit een stoel en pak je spullen op. Of draai een kwartslag weg, zodat je met je schouder naar je gesprekspartner wijst.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Alleen klanken produceren, maar praten doen ze met gebaren. Mensen die niet kunnen praten vanwege hun doofheid, noem je doofstom.
Oorzaak spraakproblemen
Problemen met de spraakontwikkeling door gehoorproblemen of door veel duim- of speen zuigen. Een stembandaandoening. Een te grote neusamandel. Een spierziekte.
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Praten betekent vooral 'mondeling met elkaar communiceren'; ook wel 'taal mondeling (kunnen of willen) uiten'. Bijvoorbeeld: Hun kind praat al honderduit.
Een introvert persoon is vaak rustig en op de achtergrond. En vindt het meestal niet fijn om zich in grote groepen op te houden. De voorkeur gaat liever uit naar een diepe band met een beperkt aantal mensen. Als introvert persoon kun je vaak goed luisteren.
Introvert en verlegen zijn wordt vaak als hetzelfde gezien, maar dat is niet zo. Introverte mensen zijn niet bang voor een sociale omgeving, maar hebben gewoon liever betekenisvol contact met een kleiner groepje mensen. Ze hebben er vrede mee om in die comfort zone te blijven.
"Houd het luchtig en grappig. Start met een complimentje, of zoek een gemeenschappelijk onderwerp waarover je kan praten. En probeer niet te vervallen in negativiteit. Ja, het weer is misschien slecht, of het is misschien te warm, dit en dat.