In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
De meeste mensen wassen hun lakens in de zomer vaker dan in de winter. Logisch, omdat je dan doorgaans meer zweet door de hogere temperaturen 's nachts. In de winter beperkt het verschonen zich tot één keer in twee weken. Of erger, één keer in de maand!
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Door je bed open te leggen, kan het luchten en zal je bed langer fris blijven. En naast dat je bed hierdoor wat langer lekker ruikt en geen klamme boel wordt, is het ook fijn om de huisstofmijten zich niet in grote getalen te laten vermenigvuldigen.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Idealiter moet je molton eens in de twee weken gewassen worden, hoe je dat het beste kunt doen? Was hem op 60°C, dan gaan alle bacteriën dood. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de wasmachine niet te vol doet, het beste is daarom om je molton los van je andere beddengoed te wassen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Door je bed 's ochtends gelijk op te maken, blijven de dekens lang lekker warm en dat vinden huisstofmijten fantastisch. Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed.
Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Je kunt de populatie huisstofmijt wél onder controle houden door je beddengoed (matrashoes/dekbedovertrek/kussensloop/molton) elke week op 60 graden te wassen. En ander beddengoed en mijtgevoelige voorwerpen eens in de 6 weken.
Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit namelijk vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
Welk hoeslaken moet eerst om het matras? Eerst gaat het molton hoeslaken om het matras. Het gladde hoeslaken komt daar direct overheen en blijft door de stroevere ondergrond beter op zijn plek.
Nadat een hoeslaken of molton gewassen is op 60 graden, past deze perfect om de maat matras die op de verpakking staat. Altijd voor gebruik wassen op 60 graden! Hiermee voorkom je de kans op pilling.
Gewoon een paar minuutjes onder een koude douche. Dit doet wonderen voor je slaap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wisselende temperaturen in het lichaam ervoor zorgen dat je dieper en sneller slaapt. Begin met een warme douche en eindig met een paar minuten koud water.
Naast dat het fijn is om in een opgemaakt bed te stappen, heeft het opmaken nog meer voordelen. Zo zorgt een opgemaakt bed voor een goede start van de dag. Er wordt zelfs gezegd dat u gedurende de dag zelfs productiever bent. Door het bed op te maken ziet de slaapkamer er ook direct opgeruimder uit.
Voor een frisse nachtrust verschoon je je bed het liefst één keer per week. Zeker in de zomer wanneer je veel transpireert is dit wel zo fijn en hygiënisch.
Personen die niet graag een bed opmaken hebben een goede reden om het niet te doen. En degene die het wel doen, lopen kans op een verkorte levensduur van het bed en lopen tevens kans op vervelende lichaamlijke klachten.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.