Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend.
Knuffelen – het omhelzen van iemand anders – wordt sinds het begin der tijden gebruikt om troost en steun uit te drukken. Knuffelen is de mooiste vorm van communicatie. We knuffelen als we blij, verdrietig, bang, trots, opgewonden, verdrietig en alles daartussenin zijn.
Vaak denken we bij intimiteit alleen aan lichamelijke intimiteit, en dan vooral aan seks. Maar fysieke intimiteit kun je hebben door kussen, zoenen en alle vormen van aanraken. En er is ook geestelijke intimiteit.
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!
Bij knuffelen raak je iemand aan zonder dat het om seks gaat. Ieder mens heeft knuffels nodig om zich lekker te voelen. Bij knuffelen gaat het om warmte en genegenheid. Bij vrijen gaat het om bevrediging en opwinding.
Het maakt je relatie vertrouwder en intiemer
Als je veel knuffelt, voel je je dicht bij elkaar. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Als je je op je gemak voelt bij je partner deel je makkelijker wat je dwarszit. Ook hier zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat je door meer te knuffelen meer vertrouwen in je partner hebt.
Bij deze knuffel staan beide personen met hun gezichten naar elkaar toe en houden ze de armen om elkaars middel. Je kan zo in elkaars ogen kijken en iets naar achter leunen. Deze slaat – niet verrassend – op een intieme romantische relatie en kan een uitnodiging zijn naar bijvoorbeeld een zoen.
“Knuffelen is goed, ongeacht hoe lang of hoe vaak je het doet. Het enige dat er toe doet is het onderlinge vertrouwen.” Goed opletten dus, of een knuffel in bepaalde sociale situaties wel gewenst is.
Drie seconden volstaan! Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden.
"Mannen gebruiken eerder een criss-cross knuffel, waarbij de ene hand rond de schouder van de andere persoon gaat en de andere hand rond de romp. Vrouwen verkiezen eerder de nek-romp knuffel, waarbij de ene de nek van de ander vastpakt, en de ander de romp.
Het oxytocinegehalte – het knuffelhormoon – verhoogt en het cortisolgehalte – het stresshormoon – gaat omlaag. ' 'Ook komen er endorfine – het gelukshormoon – en dopamine vrij waardoor je rustig wordt en ook altijd meer knuffels wilt. Dopamine is gelinkt aan alles wat verslavend is.
Zeven knuffels, complimenten, blijken van waardering of aanmoedigingen, per dag. Dat is het minimum voor een gelukkig en gezond leven.
De korte, snelle kus op de mond – Hij vindt je leuk maar is nog aan het aftasten hoe jij tegenover hem staat. Zit je in een lange relatie, dan is het vaak een manier om te erkennen dat jij er bent, een liefdevolle hallo.
En nu wil ik niet anders meer dan knuffelen. Er zijn 6 redenen waarom knuffelen gezond is: Je wordt er gelukkig van doordat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt, waardoor je bloeddruk en stress niveau daalt en je gelukkiger voelt. Het zorgt voor wederzijdse waardering, erkenning en herkenning.
(v.) Uitspraak: [ˈanrakɪŋ] Verbuigingen: aanraking|en (meerv.) 1) keer dat je aanraakt of aangeraakt wordt Voorbeeld: `een tedere aanraking`Synoniem: contact 2) in aanraking komen met...
Volgens de onderzoekers zouden we de knuffelsessies als een soort beloning zien voor de seks, waardoor we ons goed voelen en we dit vaker willen doen. Bovendien gaan we ons ook sterker met elkaar verbonden voelen.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Kleine wasjes, grote wasjes.
Een andere manier om de knuffel(s) ook weer schoon en fris te krijgen, is ze natuurlijk door ze in de wasmachine te wassen. Gebruik hiervoor een wasnet en stop de knuffels daarin. Gebruik je favoriete wasmiddel en was de knuffels op 60 graden, zodat alle bacteriën eruit zijn.
Na het wassen steek je de knuffel in de droger, en kies een programma op lage temperatuur voor 'Fijne was' of 'Synthetische stoffen'. Zo wordt de knuffel van je kind weer helemaal zacht en donzig. Heb je geen droger, laat hem dan drogen in de open lucht.
Bij jonge kinderen wil je het bed zo leeg mogelijk houden. Dit betekent dat je geen kussens, dekens, knuffels en speelgoed in de ledikant legt. Je vergroot dan namelijk de kans op verstikking of andere gevaarlijke situaties voor je baby. Dit staat ook in de richtlijnen van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid.
Knuffels in de wasmachine
De meeste knuffels hebben een label waarop staat of ze in de wasmachine mogen en op hoeveel graden dat kan. Een was op 60 graden is ideaal om alle viezigheid en mijten uit de knuffel te halen. Doe de knuffels in een waszakje of kussensloop voordat je ze in de wasmachine stopt.
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt namelijk dat slapen met een knuffel een gunstig effect heeft op mensen die kampen met een laag zelfbeeld. Ook mensen die regelmatig angsten voelen doen er goed aan om af en toe even te knuffelen met een pluche vriend.
Aanraking kan zelfs emotie duidelijk maken, zoals gezichtsuitdrukking en de manier waarop je praat dat ook doet (bron 3). Denk bijvoorbeeld aan het geven van een knuffel aan iemand met wie je meeleeft als die door een zware periode in zijn/haar leven gaat.
Vaak zijn vrouwen de kleine lepel en mannen de grote lepel, maar het kan af en toe fijn zijn om de grote lepel zijn. Lekker een arm om hem heen gooien en met hem in één lijn liggen. Al gebeurt het vaak dat je je omdraait en hij een met jou meedraait, om jouw in zijn lepel-holletje te laten liggen.