Van muizen afkomen kan het makkelijkst met een natuurlijke vijand van de muis: de kat. Naast dat een kat de muizen kan vangen, jaagt hij ze ook weg. De kat geeft een bepaalde geur af die muizen herkennen als gevaarlijk. De muizen zullen zich niet meer veilig voelen en zullen ergens anders heen gaan.
Een muis heeft veel vijanden. In de buurt van mensen zijn dat katten, maar ook ratten en steenmarters. Kerkuilen jagen niet alleen in de vrije natuur, maar ook in gebouwen.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Door 's avonds een laagje bloem of talkpoeder op de vloer te strooien kunt u zien of de muizen nog steeds aanwezig zijn. Controleer de volgende dag of er nieuwe sporen te zien zijn. De pootafdrukken van een muis zijn vrij klein.
Muizen knagen aan etensvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en je huis vervuilen met uitwerpselen en urine. Een paar simpele maatregelen zijn meestal voldoende om muizen in huis te voorkomen.
De muis smult ervan. Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Oorzaken muis in huis
Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren. (Ook vogelvoer kan muizen aantrekken.) Verder biedt uw woning bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals roofvogels. Muizen die normaal gesproken alleen buiten leven zoals de veldmuis kunnen soms ook binnen komen.
Ze hebben aan een gaatje van 0,5 cm genoeg om een huis binnen te komen. Een vuistregel is hierbij dat als een potlood in het gat past, er ook een muis doorheen kan. Hoewel ze goed kunnen klimmen, zullen ze eerder via de kruipruimte een woning binnen komen dan via een openstaand raam of de dakgoot.
Als je muizen hebt, heb je geen ratten!
Bij een eventuele plaag heb je dus altijd met één van de twee soorten knaagdieren te maken.
Muizen zijn dol op vet en eiwitrijk voedsel met veel koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn: fruit, groente, peulvruchten, noten, zaden, granen en insecten. Door lokaas te gebruiken die muizen lekker vinden kun je plaagdieren eenvoudig in de val lokken.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Muizenkeutels van een muizenplaag herkennen
Dit is één van de meest voor de hand liggende kenmerken als het gaat om een muizenplaag. Een enkele muis legt namelijk al zo'n 50 tot 80 muizenkeutels per dag. Deze zult u niet op een enkele plek terugvinden maar door uw hele huis.
Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
De jongen zijn na 6 – 12 weken geslachtsrijp. Muizen zijn goed bestand tegen inteelt. Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar.
Een huismuis leeft circa 1 jaar. Vrouwelijke huismuizen zijn al geslachtsrijp vanaf 2 maanden en hebben gedurende hun levensduur gemiddeld 6 tot 10 worpen (nesten), met gemiddeld 5-6 jongen per nest. Ze hebben een draagtijd van 3 weken, gevolgd door een zoogperiode van 3 weken.
De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u ervan uitgaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen.
Muizennesten zijn vaak rond van vorm. Rondom het muizennest liggen meestal muizenkeutels en etensresten. Een muizennest wordt gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval. Om deze reden is het is het afhankelijk van de omgeving waar de muis zijn nest bouwt.
Ultrasone geluidsgolven kunnen muizen verjagen, maar de inrichting van de omgeving speelt hierbij een heel belangrijke rol. In een gesloten ruimte reiken de geluidsgolven vaak niet verder dan de ruimte zelf. Dit betekent dat alleen de muizen in die ruimte het geluid kunnen horen.
Muizen zijn er erg intelligent. Ze beschikken over een goed geheugen. Hierdoor weten ze voedselbronnen feilloos te vinden. Daarnaast weten ze zich goed te verstoppen om uit de buurt te blijven van mensen en andere (natuurlijke) vijanden.