Als online inchecken niet lukt, kun je altijd op de luchthaven inchecken. Houd daarvoor je paspoort of identiteitskaart bij de hand.
Minder lang wachten op het vliegveld
Veel airlines hebben speciale bagage drop-off punten waar je snel jouw koffer kunt inchecken als je met ruimbagage reist. Het scheelt dus behoorlijk wat tijd als je thuis online incheckt voor jouw vlucht.
Na het online inchecken zijn wijzigingen aan het ticket niet langer mogelijk (behalve bij Ryanair, Wizz Air en easyJet). Op de luchthaven moeten alle passagiers hun afgedrukte instapkaart bij zich hebben. Instapkaarten kunnen in zwart/wit worden afgedrukt.
Online inchecken is gratis, bij veel maatschappijen vanaf ca. 24 tot 48 uur voor vertrek. In sommige gevallen is eerder inchecken wel mogelijk, maar dan enkel in combinatie met een stoelreservering. Voor de stoelreservering dien je dan wel te betalen.
Het belangrijkste document dat je moet uitprinten voordat je gaat vliegen, is je boarding pass. Deze pas, ook wel instapkaart genoemd, bevat essentiële informatie zoals je naam, vluchtnummer, vertrek- en aankomsttijden en de gate waar je moet instappen.
Als je geen stoel reserveert, kun je tijdens het online inchecken kiezen uit de stoelen die nog vrij zijn. Heb je al online ingecheckt, dan kun je niets meer aan je boeking veranderen. Check je in op de luchthaven, dan wijzen we je een stoel toe. Aan een stoelreservering zitten kosten verbonden.
Je ruimbagage moet je, net als jezelf, inchecken voor je vlucht. Dit doe je bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij in de vertrekhal op Schiphol. Wanneer je zelf al online bent ingecheckt, kan je vaak ook gebruik maken van de selfservice bagage drop-off op Schiphol.
Heb je de instapkaart liever op je mobiel? Check dan online in via Mijn Transavia en download de boardingpass op je mobiele telefoon via de QR-code. Op het vliegveld open je de boardingpass op je mobiele telefoon en houd je hem voor de scanner.
Dat kunt u op de luchthaven regelen. Ga naar de selfservice kiosk of incheckbalie om uw boardingpass op te halen. U kunt het ook thuis printen.
Met Privium Plus krijgt u voorrang op Schiphol en toegang tot exclusieve services. Met Privium Basic kunt u gebruik maken van de snelle security- en grenspassage.
Er kan een wachtrij zijn voor de selfservice bagageafgiftepunten en incheckbalies. Daarom raden we u aan om op tijd op de luchthaven te zijn. Zorg dat u minimaal 2 uur voor vertrek van een Europese vlucht aanwezig bent, of minimaal 3 uur voor vertrek van een intercontinentale vlucht.
Voor Europese vluchten kan dit tot uiterlijk 30 minuten voor vertrek, voor intercontinentale vluchten kan dit tot uiterlijk 60 minuten voor vertrek. Hou er hierbij wel rekening mee dat het druk kan zijn op de luchthaven.
Check vooraf online in
Wanneer het niet mogelijk is om vliegtuigstoelen te reserveren óf je hier liever niet voor betaald, is er vaak nog de optie om vooraf online in te checken. Je kunt dan tijdens het online inchecken ook direct de stoel kiezen.
Informeer bij de luchtvaartmaatschappij of uw bagage wordt doorgelabeld. In dat geval gaat uw bagage automatisch mee op uw volgende vlucht. Wordt uw bagage niet doorgelabeld? Dan moet u uw bagage zelf ophalen in de bagagehal van de Nederlandse luchthaven en opnieuw inchecken bij uw volgende vlucht.
Wanneer je eenmaal ingecheckt bent, ontvang je van je luchtvaartmaatschappij jouw boardingpass. Deze boardingpass heb je nodig om je bagage in te checken. Samen met je ID-kaart of paspoort heb je de boardingpass nodig om door de veiligheidscontrole te gaan.
Een instapkaart, dikwijls aangeduid met de Engelse benaming boarding pass, is een document uitgegeven door een luchtvaartmaatschappij dat een passagier toegang geeft tot een vliegtuig met recht op het gebruik van een stoel tijdens de vlucht.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt. dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of 'waardedragers' zoals goud en gouden munten.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Wat is de beste plaats in het vliegtuig? Alles hangt af van wat u zoekt… Om zo weinig mogelijk last te hebben van turbulenties, moet men dicht bij de vleugels zitten, want op die plek is het vliegtuig het meest stabiel. Om bij de eersten te zijn bij het verlaten van het vliegtuig, zit u best links vooraan.
De stoelen achterin
Maar in het vliegtuig moet je dit echt niet willen. Nu vraag je jezelf misschien af waarom? Het is namelijk zo dat de stoelen achterin het vliegtuig een ingreep zijn op jouw privacy. In een vliegtuig is er natuurlijk al niet zoveel privacy, maar een klein beetje rust is wenselijk.
Het flauwe antwoord is: omdat de luchtvaartmaatschappij weet dat jij op die stoel zit en daarom maken ze het duurder!
Het verschil tussen een vliegticket en een boardingpass zit hem in hun gebruik. Een vliegticket of E-ticket gebruik je om in te checken bij de incheckbalie en je boardingpass te krijgen. Met de boardingpass heb je toegang tot het airport en het vliegtuig. Vaak geeft je boardingpass ook recht op een bepaalde stoel.