Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Bij het combineren van kleuren om nieuwe tinten te maken, zijn er drie primaire kleuren die niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Dit zijn de primaire kleuren rood, blauw en geel.
Verf op kleur laten maken
Verf kun je vrijwel in elke kleur laten mengen, gewoon bij de bouwmarkt of verfwinkel. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken over de soorten verf of bang te zijn dat je een misstap maakt met de verkeerd gemengde kleur verf.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Vermijd wel complementaire kleurcombinaties zoals rood of roze en groen, geel en paars en blauw en oranje. Ook de primaire kleuren geel, blauw en rood combineren niet lekker. Kies voor tinten die iets dichter bij elkaar liggen zoals groen met oranje of blauw met paars of roze.
Niet: Het onderling mengen van de Hamerslag kleuren kan het hamerslageffect beïnvloeden en raden wij daarom af. Zijdeglans kleuren niet mengen met Hoogglans of Hamerslag kleuren. Hoogglans en Hamerslag kleuren niet onderling mengen.
Er zijn verschillende manieren op zelf je verf te mengen. Zo kun je met speciale kleurpasta's werken die te koop zijn in de bouwmarkt of gewoon twee verschillende kleuren verf mengen. De eerste optie is geschikt voor zowel water verdunbare als terpentine verdunbare verven.
Beige: In plaats van geel, moet je wit toevoegen om bruin in beige te veranderen. In plaats van wit toe te voegen aan bruin, neem je een beetje witte verf in een kommetje en meng je er beetje bij beetje een beetje basisbruin doorheen om de juiste tint te krijgen.
Cyaan is de moeilijkste kleur om te vervangen. De kleur die er het dichtst bij in de buurt komt, is Phtaloblauw. Zo op het eerste gezicht lijkt dat vreemd, want het is een nogal donker pigment. Maar als je er wit doorheen mengt, zal het een kleur worden die dicht tegen Cyaan aanzit.
Zwart wordt verkregen door de primaire kleuren geel, blauw en rood te mengen. Wij raden u echter aan om wit en zwart te kopen, omdat u deze twee kleuren steeds weer nodig heeft.
Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur). Om dit te begrijpen is het handig om naar de kleurcirkel te kijken.
Harmonieuze kleuren zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Voorbeelden hiervan zijn rood-oranje en groen-geel. De kleurencombinatie die bij jou past, combineer je vervolgens met neutrale tinten. Hierbij kun je denken aan wit of grijs.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Om realistisch goud te verkrijgen, meng je als basiskleuren geel, lichtgeel en oker. Dit kun je bijmengen met cadmiumoranje. Wil je een schaduwkant in goud, dan meng je wat paars of zwart door de basis. Geschilderd met zilververf.
Geel + geel + rood = geel + oranje = geeloranje. Blauw + blauw + geel = blauw + groen = blauwgroen. Geel + blauw + geel = geel + groen = groengeel.
Hoe bruine verf lichter of donkerder maken – Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft.
Grijs. Grijs is te maken uit zwart en wit, maar dat geeft niet zo een mooi resultaat. Beter is het grijs te mengen uit de primaire kleuren (geel, magenta en cyaan) of een secundaire kleur + de complementaire kleur. Je kunt bijvoorbeeld grijs maken met oranje en blauw.
Zijdeglans weerspiegelt meer licht dan mat, alhoewel de glans minder is in vergelijking met hoogglans. Zijdeglans zit qua glansgraden in het midden. Zijdeglans lak of muurverf heeft een warmere uitstraling en is makkelijker schoon te maken in vergelijking met matte verfsoorten.
Hoogglans is sterker en kan beter tegen de zon, waardoor de lak langer mooi blijft. Toch wordt zijdeglans steeds populairder, dit omdat sommige mensen hoogglans te glimmend en spiegelend vinden. Als je dit ook vindt, dan is zijdeglans de keuze die je moet maken.
Een afwerklaag van hoogglans droogt hard op blijft buiten lang goed. Bovendien is het makkelijk te reinigen, omdat het weinig tot geen vuil aanhechting heeft. Een nadeel van deze verf is dat een minder egale ondergrond erg snel op zal vallen.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.