Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos. Om eventuele lekken te kunnen opsporen wordt een sterke, slecht ruikende stof aan het gas toegevoegd. De geur die je dan ruikt is te vergelijken met de geur van rotte eieren.
U kunt een gaslek herkennen aan een sissend geluid of doordringende geur die plots in huis aanwezig is. Gas is van zichzelf kleur- en geurloos. Als er sprake is van een gaslek komt er lucht bij de fossiele brandstof, waardoor het een sterke geur afgeeft.
Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruikt u bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat u eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel. Hierdoor kunnen mensen het gas gemakkelijk ruiken.
Butaan wordt vloeibaar bij -0,5 graden Celsius of lager, terwijl propaan pas vloeibaar wordt vanaf -40 graden Celsius. Een ander groot verschil tussen butaan en propaan is de druk, bij 20 graden Celsius is de druk van butaan ca. 1,2 bar en de druk van propaan is dan maar liefs ca. 7,0 bar.
Koolmonoxide ruikt u niet!
Koolmonoxide is een verbrandingsgas, giftig en gevaarlijk en kan leiden tot vergiftiging. Het bedrieglijke is: u ruikt het niet. Koolmonoxide is reukloos.
Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos. Om eventuele lekken te kunnen opsporen wordt een sterke, slecht ruikende stof aan het gas toegevoegd.
Geurstof is ongevaarlijk
"Alleen bij direct contact kun je je misselijk voelen of hoofdpijn krijgen. Omdat het nu in de lucht hangt, is daar geen sprake van. Het kan geen kwaad voor mensen." Gas is van zichzelf geurloos.
Over de prijs van propaangas
Die is veel minder gestegen dan de gasprijs. Daardoor kunnen butaan, propaan en lpg goedkoper zijn dan aardgas." "Normaal gesproken is het duurder omdat ze met flessen of tankwagens worden aangevoerd.
Bij butaan ligt dit kookpunt rond de 0°C en bij propaan op ongeveer -42°C. Butaan is daarom onbruikbaar voor een winterbarbecue of bij gebruik hoog in de bergen. Butaangas is daarentegen goedkoper dan propaan en geeft meer verbrandingswarmte af.
Bent u echter van plan om enkel voor uw kookplaat gas te gebruiken (of enkel binnenshuis) en is aardgas geen optie, dan kiest u best voor butaangas. Het is veilig en makkelijk te gebruiken en ideaal voor gebruik binnenshuis.
Gaslucht herkennen
Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
U kunt last hebben van misselijkheid (en braken), vermoeidheid en lichte hoofdpijn. Sommige mensen voelen zich ook verward en krijgen een versnelde hartslag. Als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte toeneemt kunt u bewusteloos raken of ernstige blijvende schade oplopen aan uw gezondheid.
Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.
Wanneer u gas inademt, krijgt u geen of te weinig zuurstof binnen. Hierdoor stikt u, zonder dat u dat in de gaten hebt. Normaliter denkt men bij stikken aan het in zijn geheel niet kunnen ademen. Dat geeft een zeer benauwd gevoel.
Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan. Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen? Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
Dankzij de lage druk in de flessen, is dit gas uitermate veilig en geschikt voor gebruik binnenshuis of in een camper. Butaangas bevriest bij temperaturen onder het vriespunt en kan dus enkel binnenshuis gebruikt worden.
LPG is een mengeling van butaan en propaan. Butaan kan 'bevriezen' zodat dit onbruikbaar wordt bij vriesweer. Propaan daarentegen is bestand tot -42 graden.
Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan. Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen? Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
Met een 10kg gasfles propaan doet u dan ongeveer 21 uur (10.000 delen door 465 = 21 uur).
Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
Als u een relatief grote hoeveelheid gas binnenkrijgt, kunt u last krijgen van hoofdpijn, benauwdheid, misselijkheid of braakneigingen. Let op: dit kunnen ook symptomen van een reguliere griep zijn.
Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met veel mensen. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende.
Het is echter niet het gas zelf dat u ruikt, maar de geurstof die men er toe heeft gevoegd. Propaangas, aardgas of butaangas zijn van nature kleur- en geurloos. Maar wat ruiken we dan? Het gas stinkt doordat er dus een geurstof aan wordt toegevoegd, namelijk ethaanthiol of methaanthiol.