Wil je het lekker makkelijk houden, dan kan je tofu van het merk Taifun gebruiken. Deze is er al in verschillende smaken verkrijgbaar en is lekker op zich. Deze kan je zelfs koud naar binnen spelen.
Je kunt het rauw eten, maar tempeh marineren en bakken is nog lekkerder. Vaak wordt tempeh gegeten met sambal, wat echt een goede combi is.
Ook voedingsdeskundige Fleur Voerman zegt dat vleesvervangers niet direct gezond zijn. "Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker.
Het advies is om minder vlees en meer plantaardig te eten. Kies voor vleesvervangers met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. De vleesvervangers ei, peulvruchten, tofu, tempé en sommige kant-en-klare vleesvervangers staan samen met vis en mager onbewerkt vlees in de Schijf van Vijf.
Vlees- en zuivelvervangers zijn niet gezond, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Je kunt vanuit gezondheidsoogpunt veel beter gewoon je vlees- en zuivelconsumptie beperken dan helemaal overstappen op plantaardige voeding.
Uit onderzoek van de universiteit van Bath blijkt dat vleesvervangers vaak beter zijn voor zowel het milieu als de gezondheid. In een artikel stond zelfs dat 40 procent van de conventionele vleesproducten minder gezond is dan de plantaardige alternatieven waarmee ze zijn vergeleken.
De winstmarges op vleesvervangers liggen al gauw tussen de 30 en 40 procent. Terwijl dat bij vlees ergens tussen 0 en 20 procent is. “Als het aankomt op vleesvervangers, moeten producenten nog flink investeren in de ontwikkeling en kwaliteit. Dat kost geld.
1. The Beyond Burger - Beyond Meat. Deze burger staat met stip op 1. Deze burger krijgt wereldwijd veel aandacht.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Pinda's als vleesvervangers
Verder zijn pinda's volwaardige vleesvervangers, doordat ze eiwit, ijzer, vitamine B1 bevatten. Dus ook voor vegetariërs en sporters zijn pinda's (en dus pindakaas) goed om te gebruiken.
Maar is kip dan echt veel gezonder dan zijn plantaardige vervangers? Niet per se. Voor consumenten die graag een vegetarisch of vegan dieet volgen, is plantaardig vlees nog steeds waardevolle eiwitbron. Het bevat namelijk een goed aminozuurprofiel.
Als je voor een vegetarische maaltijd gaat, is een eitje perfecte vleesvervanger. Niet alleen heb je dit ingrediënt altijd wel in huis, maar je kan er ook nog eens eindeloos mee variëren in recepten. Met een ei in plaats van vlees krijg je zonder enige moeite al je eiwitten, ijzer, B1 en B12 binnen.
Hoe vaak eet jij kant-en-klare vleesvervangers? Toch zijn veel vegaproducten volgens het Voedingscentrum niet zo gezond, omdat er vaak veel zout en verzadigd vet in zit. Sommige vleesvervangers bevatten meer dan 2 gram zout per 100 gram, en dan zit je al snel aan de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag (6 gram).
Bepaalde soorten rauw vlees en vis tellen ook mee, maar bij vegans valt dit natuurlijk weg. Een Raw Vegan eet dus alleen onbewerkt, rauw plantaardig eten. Een andere term voor raw food is ook wel living food, vanwege de enzymen, mineralen en vitaminen die nog werkzaam zijn.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Dit Rauwe Gehackt is prima te eten wanneer je op de lijn aan het letten bent. Met 18,2 gram eiwit, 11,2 gram vet, 6,0 gram koolhydraten, 7,0 gram voedingsvezels en 1,2 gram suikers per 100 gram 'vlees' is dit geen ongezond product. Maar dan de werking en de smaak want dat is natuurlijk het allerbelangrijkst.
Valess en Gezondheid
Welke voedingsstoffen bevat Valess? Valess is een vleesvervanger op basis van magere melk. Daarom bevat Valess veel van de belangrijke voedingsstoffen van melk, zoals eiwit en calcium. Ook is Valess verrijkt met ijzer, omdat dat een belangrijke voedingsstof van vlees is.
Quinoa is geen graan, maar een zaad dat op graan lijkt. Het is ook geen superfood (die bestaan niet), maar quinoa verdient zeker een plaats in een gezond, gevarieerd voedingspatroon. Het kan gebruikt worden ter afwisseling van volkoren granen en het is een prima vleesvervanger.
Maar het grootste deel van de mensen kiest voor de vleesvervangers omdat ze niet bij willen dragen aan het eten van dieren en het houden van dieren voor menselijke consumptie. Door het kiezen voor vleesvervangers kun je wel de smaak en textuur ervaren, maar draag je niet bij aan het dierenleed.
Kipkorn van De Vegetarische Slager x Mora (Vegan)
ZO goed zijn ze dus; de smaak is echt heel erg vergelijkbaar met de kippige kipkorn. Iets minder sappig, maar ontzettend lekker. Je vindt deze vleesvervanger in de diepvries in de supermarkt. Combineren met: snacks of op een wrap a la McDonald's.
Plantaardige alternatieven zijn vaak beter voor het milieu én de gezondheid dan het dierlijke vlees of melkproduct dat zij moeten vervangen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Bath.
De meeste vleesvervangers kun je in de koelkast bewaren en zijn dan enkele dagen houdbaar. Je kunt ze ook invriezen dan zijn ze 3 maanden houdbaar. Als je de verpakking open hebt gemaakt, kun je de vleesvervangers nog enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak of in een diepvrieszakje.
Tien vegaburgers
De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks slechts 870 gram aan vleesvervangers per persoon. Dat zijn een kleine tien vegaburgers. Op jaarbasis komt dit neer op een bedrag van zo'n 17 euro.