Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
Je hebt meer energie
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Je kunt tijdens een suikervrij dieet of suikerdetox over het algemeen alle soorten vlees, vis en zeevruchten eten. Deze producten zijn voedzaam en bieden veel proteïne, vitamines en mineralen. Als je een dieet volgt met weinig of geen koolhydraten of diabetes hebt, zijn dit ook goede voedingsmiddelen.
Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Als je gezonder wil gaan leven of wil afvallen, is het stoppen met, of minderen van suiker een goed idee.
Door voedingsmiddelen te eten met langzame koolhydraten, vezels en eiwitten vertraagt je spijsvertering, vertraagt de opname van suikers en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Zo voorkom je dat je om 12 uur 's middags gapend op kantoor zit. Vul een bakje met yoghurt, maak een omelet of eet zelfgemaakte havermoutpap.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Zuivel: Kaas: een ouderwets stuk kaas is meestal gewoon suikervrij, net als buitenlandse kaasjes.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Brood bevat volgens de NEVO-tabel gemiddeld 2 tot 3 gram suiker per 100 gram. Dus een snee brood bevat gemiddeld iets minder of meer dan 1 gram suiker. Ter vergelijking: een suikerklontje is ongeveer 4 gram.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Als je begint met recepten aan te passen, vervang dan de eerste keer slechts de helft van de suiker door honing. Zo kun je een 'feel' ontwikkelen voor het omreken per type baksel en honingsoort. Bak je met honing dan wordt je gerecht bruiner.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Hoeveelheid suiker verschilt per soort
Een bakje magere aardbeienyoghurt van 150 gram bevat meer dan 4 suikerklontjes. Ter vergelijking: in een bakje magere naturel yoghurt zit van nature 1 suikerklontje. De hoeveelheid suiker per soort yoghurt verschilt dus, zoals je kunt zien in onderstaande tabel.
Bij voorkeur zoet in zijn puurste vorm – denk aan bananen, aardbeien en kiwi's . Of notenpasta op basis van 100% noten. Ter afwisseling: confituur, stroop of honing. Dat is beter dan bijvoorbeeld choco en speculaas¬pasta die een stevige portie suiker én (verzadigd) vet bevatten.
De chocolade producten van Sukrin bevatten geen suiker. Deze chocola is daarom lager in calorieën dan reguliere melkchocolade producten. Je kunt met een suikerarm dieet of als diabetespatiënt gewoon genieten van een chocolade reep.
Het ontbijt is een belangrijke maaltijd, omdat je lijf in de ochtend nieuwe energie nodig heeft. Begin je dag daarom goed met een voedzaam en suikervrij ontbijt. Met suikervrij bedoelen we een ontbijt zonder toegevoegde suikers. Boterhammen met hagelslag, chocoladepasta of stroop mogen achterwege worden gelaten.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Om cravings naar suiker te vermijden is het belangrijk dat je niet de hele tijd honger hebt. Minder suiker eten en tegelijk jezelf uithongeren is echt geen goed idee. Eet veel eiwitten, voldoende vetten en een berg aan groenten. Pas als je echt van je 'suikerverslaving' af bent kan je ook diëten met een calorietekort.
Te veel suiker eten zorgt rechtstreeks voor te veel suiker in je bloed. Dit kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt, vaak moet plassen en dorst krijgt. Gebeurt dit vaker of vrij ernstig, dan kan dit de voorbode van diabetes type 2 zijn.
Vochtig ingrediënt
Kies voor een stukje brood, een stuk van een sinaasappelschil of enkele marshmallows: ze zorgen ervoor dat de suiker weer vochtig wordt en makkelijk uit elkaar brokkelt. Doe de suiker in een afgesloten plastic zakje of luchtdichte doos en leg ze erbij.
Doordat het lichaam te veel insuline aanmaakt bij een overdosis suiker daalt je bloedsuikerspiegel en geeft je lichaam een signaal af dat er te weinig suiker in je bloed zit. Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie.