Het gebruik van een fixatiepleister om de katheterslang te fixeren wordt aanbevolen om complicaties, zoals blaaskrampen, te voorkomen.
De meest voorkomende reden om een suprapubische katheter te plaatsen, is dat u uw urine niet op natuurlijke wijze kwijt kunt raken. Dit noemen we retentie. Een andere reden om een suprapubische katheter te plaatsen is een vernauwing (obstructie) in de plasbuis of ongewild urineverlies (incontinentie).
Om beweging van en druk op een verblijfskatheter te voorkomen is het van belang de katheter te fixeren. Zonder gebruik van een (fixatie)pleister kan een katheter een laesie van de meatus geven of een onaangename prikkeling in de blaas (blaaskramp/regelmatig aandranggevoel).
Was minimaal 1 keer per dag de huid rondom de suprapubische katheter. Het is voldoende om dit met water te doen. U kunt de insteekopening ook onder de douche reinigen en droog deppen met een schone handdoek. Het is belangrijk dat u de handen wast voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak.
Fixatie bij een katheter is erg belangrijk, dit kan met speciale pleisters of met speciale wasbare elastische banden. Mannen dragen dan bij voorkeur hun penis omhoog waarbij de katheter vastgezet wordt op de onderbuik. Ook bij vrouwen fixeert met de katheter bij voorkeur met een lus omhoog op de onderbuik.
Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje. Aan het einde van de katheter is een zak bevestigd, die de urine opvangt.
Een suprapubische katheter wordt meestal om de 8 weken vervangen. Soms zijn er redenen om de katheter eerder te vervangen. De eerste keer wordt de katheter in het ziekenhuis vervangen. Nadien kan de huisarts of de wijkverpleegkundige van de thuiszorg dit doen.
Het krijgen van een erectie tijdens het katheteriseren ontstaat door een reflex en dit is niet ongebruikelijk. Ik heb pijn bij het vrijen, wat kan ik doen? Mensen met blaasproblemen ervaren soms pijn tijdens het vrijen dit is niet iets waarvoor u zich hoeft te schamen.
Suprapubische katheter
De verpleegkundige van de polikliniek regelt dan de thuiszorg. Was de huid rondom insteekopening waar de katheter is ingebracht dagelijks met water. Droog de huid zorgvuldig af met een schone doek. Dagelijks wassen, douchen of baden is geen probleem.
U kunt hem ook in een emmer naast uw bed leggen. Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt
De grootte van het ballonnetje aanpassen. De katheter doorspoelen. De katheter weer op de juiste plaats brengen. Een nieuwe katheter inbrengen.
's Nachts gebruikt u een nachtzak. Hierin kan meer urine opgevangen worden en deze heeft een langere slang dan de beenzak. U bevestigt de nachtzak aan het kraantje van de beenzak. Dan moet u het kraantje van de beenzak open zetten, zodat de urine door kan lopen in de nachtzak.
Iedereen met een katheter heeft bacteriën in de blaas. Dit kan klachten geven zoals stinkende urine, een branderig gevoel, blaaskrampen of pijn in de onderbuik. Het gebruik van antibiotica is pas noodzakelijk als u andere klachten van een infectie heeft.
Fixatie bij een katheter is erg belangrijk, dit kan met speciale pleisters of met speciale wasbare elastische banden. De katheter wordt op de buik ter hoogte van de insteekopening gefixeerd.
Mogelijke bijwerkingen en complicaties
Complicaties na het plaatsen van suprapubische katheter zijn gelukkig zeldzaam: Na het plaatsen, kunt u bloed verliezen uit de blaas. Soms is het noodzakelijk de blaas te spoelen. Het omliggende weefsel kan beschadigd raken, zoals een bloedvat of een deel van de darm.
Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken. Mannen met een transurethrale katheter kunnen de katheter vastmaken op de penis en een condoom omdoen.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
De katheter wordt via de plasbuis ingebracht naar de blaas. Deze katheter wordt vaak kortdurend ingebracht tijdens een operatie. De katheter kan een korte of langere tijd blijven zitten. Zolang u een verblijfskatheter heeft, kunt u niet gewoon plassen.
Na overleg met de arts, kan begonnen worden met het 2 keer per week spoelen van de katheter. Na een verloop van tijd kan dit worden afgebouwd en indien mogelijk gestopt.
De katheter is nodig als de urine niet goed uit de blaas wordt afgevoerd. De meest voorkomende reden om een katheter in te brengen is incontinentie, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of verzakking van de blaas, waarbij de plasbuis wordt dichtgedrukt.
Door beweging van de katheter in de blaas, bijvoorbeeld na lichamelijke inspanning, kan er bloed in de urine komen. Rust nemen en meer drinken zorgen er vaak voor dat het bloed verdwijnt. Blijft u een paar dagen bloed in uw urine houden, bel dan de polikliniek Urologie.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Er moet op gelet worden dat de zak en de slang onder het niveau van de blaas hangen, anders ontstaat het probleem dat urine, ondanks de terugslagklep, uit de opvangzak terug kan lopen in de blaas. Het gebruik van beenzakken moet daarom goed gecontroleerd worden en beperkt blijven tot gebruik overdag.
Zuchten kan helpen voor ontspanning, om de katheter verder in te brengen. Wanneer de urinestroom stopt, kunt u de katheter voorzichtig een stukje terugtrekken, meestal komt er nog wat urine. Herhaal dit zodat er geen urine in de blaas achterblijft.