Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in. In de voorloper van de koelkast, de ijskast, was dat wel het geval: dat was een goed afgesloten kast of ruimte die koel gehouden werd met ijsbroden – grote stukken ijs. De benaming ijskast is overgegaan op de met elektriciteit gekoelde koelkast.
Ook de rijke mensen, die al een ouderwetse ijskast in huis hadden, gingen over op de elektrische variant, maar bleven stug vasthouden aan de benaming 'ijskast'. Mensen uit de 'hogere klasse' zullen daarom vaker ijskast zeggen, terwijl de 'lagere klasse' het vaker over de koelkast zal hebben.
Frigo* wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal. IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied.
De keuken bevat een grote oven, een koelkast en en vriezer. Er zijn taalgebruikers die ijskast gebruiken voor vriezer, maar dat is niet juist. In een ijskast is de temperatuur niet onder nul.
Een keukenapparaat waarin men levensmiddelen en dranken koel kan bewaren, heet in de standaardtaal een koelkast of een ijskast. Koelkast is het gebruikelijkst.
De adellijke kring wil zich verrassend genoeg niet associëren met deftigheid, zij gebruiken daarom eerder wc dan toilet. Terwijl de 'gewone man' juist toilet gebruiken om zich chique voor te doen, is dit voor mensen van adel maar heel burgerlijk. In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct.
Koeler. Het verschil tussen een koelkast en een koeler is dat een koeler geen vriesvak heeft. Vaak is er een bijpassende vriezer bij de koeler te vinden.
Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Dit maakt dat de vrieskist beter zijn vriestemperatuur behoud bij het openen van de deksel. Als je kijkt naar het energieverbruik per liter inhoud, dan is de vrieskist ook wat zuiniger dan de kast-variant. Ook is de inhoud van de kist nog groter dan de vrieskast.
Oude koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Oudere koelkasten verbruiken nog meer. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110. Je kunt hiermee jaarlijks dus 45 tot 150 euro mee besparen.
Ook bij die afgekeurde woorden zitten overigens Franse woorden, zoals fauteuil en toilet – dat moet juist stoel en wc zijn. Bekijk meer voorbeelden op het tabblad 'Voorbeelden'. De afkeuring van bepaalde Franse woorden is ontstaan toen 'het gewone volk' gaandeweg steeds meer Franse woorden ging gebruiken.
ieskas (v.) ieskas (v.)
De temperatuur van een koelkast zit standaard tussen de 0°C en 8°C, een koelkast hoort niet boven of onder deze temperatuur te komen.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Frigo* wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal. IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied. Zuivelproducten kun je het best bewaren in de koelkast / ijskast.
Wat verbruikt het meest? In principe verbruikt alles wat constant aan staat, zoals een vijverpomp of diepvries, consistent het meest. Elektrische wagens, een jacuzzi, zwembad, sauna en alles wat verwarmt en/of verkoelt, behoren ook tot de grote verbruikers.
Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.
Een vriezer staat altijd aan, we raden je daarom aan om voor een energiezuinige vriezer te kiezen. C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden.
Je hebt keuze uit twee verschillende modellen, namelijk een vrieskast met de opening aan de voorkant of een vrieskist met een opening aan de bovenkant. Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen.
Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in. In de voorloper van de koelkast, de ijskast, was dat wel het geval: dat was een goed afgesloten kast of ruimte die koel gehouden werd met ijsbroden – grote stukken ijs. De benaming ijskast is overgegaan op de met elektriciteit gekoelde koelkast.
Houd uw koelkast vol
Een lege koelkast verbruikt meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt doordat er in een volle koelkast meer koude producten liggen, die de koelkast van binnenuit koel houden. Hoe minder producten er in de koelkast liggen, hoe meer warme lucht er blijft hangen.
Echter, een niet geïsoleerde of onverwarmde schuur of garage is geen optimale plek: dan is het net alsof je koelkast buiten staat. De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden.