Chrome slaat wachtwoorden lokaal niet versleuteld op, maar net als andere browsers worden die in de beveiligde kluis van het besturingssysteem gezet zoals Dpapi bij Windows of Keychain op macOS. Je kunt wachtwoorden in Chrome wel versleutelen voordat je ze synchroniseert.
In principe is een passwordmanager veilig, zolang je een uniek en sterk hoofdwachtwoord kiest, het liefst ook nog volledig willekeurig zodat deze nog lastiger is om te kraken. Daarnaast is het van belang om zogenaamde Multi-factor authenticatie in te schakelen.
Wat extra veiligheid betreft, bieden de browsers Safari, Chrome, Firefox en Edge allemaal versleuteling. Ze beschermen jouw opgeslagen wachtwoorden met dezelfde beveiliging die wordt gebruikt om jouw e-mail, cloudopslag en apparaten te beschermen. Geen enkele password manager is echt veilig.
Wat je zeker NIET moet doen: Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord. Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortejaar (bijvoorbeeld 'JouwNaam1985'). Gebruik geen bekende uitdrukkingen, zoals 'Plukdedag'.
U kunt controleren of wachtwoorden in uw Google-account zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts. Vervolgens kunt u onveilige wachtwoorden wijzigen om uw accounts beter te beveiligen. Ga op uw computer naar passwords.google.com. Selecteer Wachtwoorden controleren.
Is het veilig? De Google Wachtwoordmanager is goed beveiligd. De wachtwoorden die de manager verzint zijn vaak ijzersterk en moeilijk te kraken. Het enige nadeel is dat wanneer iemand op jouw Google account weet in te loggen, die persoon alle wachtwoorden gelijk ziet.
De beste, krachtigste en sterkste wachtwoorden zijn lang, moeilijk te raden en uniek. Dat betekent dat u minimaal 15 tekens gebruikt, woorden of zinnen gebruikt die moeilijk te raden en moeilijk aan u te koppelen zijn, en nooit wachtwoorden hergebruikt voor meerdere accounts.
Google verzamelt persoonlijke gegevens en maakt daarmee profielen van gebruikers. Zo kunnen advertenties beter op de gebruikers worden afgestemd, want die leveren meer op. Je hebt diverse opties om de data die Google van jou verzamelt te beperken. We lopen de belangrijkste opties langs.
Volgens een database met 3 TB aan gelekte wachtwoorden, was de populairste in 30 landen “password”, met bijna vijf miljoen hits. Op de tweede plaats kwam “123456”, gevolgd door het iets langere “123456789”. De top vijf werd afgesloten door “guest” en “qwerty”.
Een wachtwoord van 12 tekens met ten minste één hoofdletter, één symbool en één cijfer zou door een computer pas na 34.000 jaar kunnen worden gekraakt.
Een riskant maar bekend gevolg van een e-mail wachtwoord lek, is wanneer een hacker toegang kan krijgen tot andere account diensten van derden die je met datzelfde e-mail adres hebt ingesteld. Het enige wat de hacker namelijk hoeft te doen is op een knop te klikken die je wachtwoord herstelt.
Ook iets langere wachtwoorden zijn niet onhackbaar. Het duurt amper vijf minuten om een wachtwoord met cijfers, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens te kraken.
Beheer je opgeslagen wachtwoorden in Android of Chrome. Ze worden beveiligd opgeslagen in je Google-account en zijn beschikbaar op al je apparaten.
Het is een gratis wachtwoordkluis voor al je online accounts en andere inloggegevens. iCloud-sleutelhanger is gekoppeld aan je Apple ID en je iCloud-account en is voorzien van end-to-end encryptie. Dat betekent dat de gegevens bij het versturen volledig versleuteld zijn, vanaf jouw toestel tot de bestemming.
Een Google-account bestaat uit een e-mailadres en wachtwoord. Hiermee logt u in bij diensten zoals Gmail, Drive, Google Foto's en YouTube. Het is dan ook erg vervelend als u het wachtwoord niet meer weet.
Wachtwoord is standaardtaal in het hele taalgebied. Paswoord is standaardtaal in België. Password is standaardtaal in Nederland.
Het meestgebruikte password van Nederlanders en andere mensen in de wereld is namelijk (tromgeroffel) password. Nee, dit is geen schrijffout. 'Password' gebruiken de meeste mensen in ons land echt als wachtwoord. Zoek jij nog een goed alternatief: misschien is Scheveningen iets voor je (hier lees je waarom).
Vier op de tien Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere online accounts. Twintig procent van de Nederlanders geeft zelfs aan bij meer dan tien accounts hetzelfde wachtwoord te hanteren.
Een wachtwoord is vaak het enige wat voorkomt dat web criminelen uw persoonlijke gegevens gebruiken kunnen voor online identiteitsdiefstal. Zodra ze toegang hebben tot uw gegevens, kunnen zij accounts overnemen en u ernstige financiële schade toebrengen.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.