In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten.
Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk. Want zowel de supermarkt als de bakker gebruiken hiervoor dezelfde ingrediënten – namelijk tarwe, water, gist, zout en suiker – en die bepalen de voedingswaarde.
Fabel: voorverpakt brood is ongezond
In de supermarkt koop je al voor 0.69 cent een half volkorenbrood, voorverpakt. Dit voldoet aan alle Europese richtlijnen en wordt daarmee veilig bevonden. Het bevat vaak wel wat meer hulpstoffen. Daarmee is het niet ongezonder, wel minder puur.
Het beste antwoord. Goedkoop brood, daar zitten alleen díe dingen in die er wettelijk gezien in móeten zitten. Dus de minimum hoeveelheid water, meel (drogestof zoals het in de bakkerswereld heet), zout, gist, etc. Het duurdere brood, daar zitten meestal iets meer zemelen, tarwekorrels, lijnzaad, etc.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde).
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert. De beste broodafdeling is onderdeel van het het GfK Versrapport 2020.
Iemand die in de supermarkt om brood gaat, stapt niet snel buiten zonder iets anders. Met de winst die ze maken op die andere producten, betalen ze de vaste kosten. Wat oneerlijke concurrentie is. Een bakker heeft enkel wat hij bakt om de kosten te betalen.
Volkoren toppers
Het brood van Bakkerij 't Stoepje is op markten door heel Nederland te vinden. 'Erg lekker brood', zo vat een van de proevers het samen. Het bevat flink wat vezels en zit qua zoutgehalte op de norm. Dit brood werd samen met het brood van Bakker Ammerlaan het lekkerst gevonden.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Zij verwerken vanaf deze zomer het oude brood in voer van kippen die hun eieren leveren. Op deze manier kan elke stap van het brood worden achterhaald. Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus.
Brood van de bakker gezonder? In principe zit er geen verschil qua voedingswaarde tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker. Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
De broden zijn gebakken van Nederlandse tarwe. De tarwe wordt gemalen door de Waddenmolen in het Groningse Uithuizermeeden. Het meel wordt vervolgens door drie Nederlandse bakkerijen gebruikt als basis voor het Bakkersgoud-brood. Volgens Aldi ontstaat zo een korte, transparante en duurzame keten.
Wat opvalt, is dat vooral de kaas en de eieren goedkoper zijn op de markt dan in de winkel. Fruit en groente zijn vrijwel even duur, het brood is juist een stuk goedkoper bij de supermarkt.
Niet alleen de prijs van tarwe schiet het dak uit, ook andere voedselgrondstofprijzen stijgen. Op het moment is de prijs van gas waarmee bakkersovens draaiende worden gehouden, ook erg hoog. 'Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de vijf euro worden.
Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte. Het best scorende meergranenbrood in de supermarkt is het donker meergranen van de Lidl. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Lidl durft als enige een stuk minder zout te gebruiken.
Bruinbrood bevat twee keer zoveel vitamines en mineralen als witbrood en volkorenbrood drie keer zoveel. Witbrood kan in een aantal situaties beter zijn dan volkorenbrood, bijvoorbeeld om suikers snel aan te vullen. Speltbrood is niet gezonder dan tarwebrood. Neem je speltbrood, kies dan voor volkoren.
Om te profiteren van het gezondheidsvoordeel van graanproducten zoals volkorenbrood, en om genoeg vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnen te krijgen geldt het advies om elke dag bruin- of volkorenbrood te eten. Lees meer over brood en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.