Er is geen 'vaste leeftijd' tot wanneer je zwanger kan worden. Vrouwen raken ook boven de 35 of 40 jaar nog zwanger. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden loopt al jaren op. Waar vrouwen in 1970 gemiddeld op hun 24e een eerste kind kregen, is dat inmiddels gestegen naar 29 jaar*.
Technisch gezien kun je op een natuurlijke wijze een kind krijgen zolang je ovuleert en je menopauze nog niet bereikt hebt. Volgens ACOG gebeurt dit wanneer vrouwen gemiddeld 51 zijn. 'Er is geen perfecte tijd voor het krijgen van een kind en er is eigenlijk ook geen slechte tijd. '
Hoe ouder je wordt, hoe langer het gemiddeld duurt voordat je zwanger raakt. Toch heb je tot je 35e nog altijd een grote kans om binnen een afzienbare tijd in verwachting te zijn. Boven je 35e neemt deze kans sneller af. Er kleven dan ook meer risico's aan de zwangerschap.
Vanaf 45 jarige leeftijd worden vrouwen nog maar heel zelden zwanger. De vruchtbaarheid neemt af omdat zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de eicellen afneemt met het stijgen van de leeftijd.
Hoewel zwangerschappen op latere leeftijd niet de norm zijn, kun je er gerust van uitgaan dat het in de meeste gevallen zonder complicaties zal verlopen. Als je goed op je gezondheid let, is er in principe niets dat een gezonde baby in de weg staat. Het belangrijkste is om vertrouwen te hebben en alert te blijven.
Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25. Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.
Als je na een jaar regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger bent, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er een oorzaak. Deze oorzaak kan liggen bij de man of bij de vrouw. Er zal daarom bij beiden onderzoek worden ingezet.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Veel vrouwen denken dat ze dan niet meer zwanger kunnen raken. Toch is niets minder waar. Een groot deel van de overgang ben je nog vruchtbaar. Goed opletten dus, als je niet ongewenst zwanger wilt raken.
Tineke Geessink werd in 2011 moeder op 63-jarige leeftijd. Haar moederschap op 63-jarige leeftijd deed veel stof opwaaien. Maar Tineke Geesink vond jonge moeders niet per se betere moeders. Tineke Geessink, de vrouw die op 63-jarige leeftijd moeder werd, is op 25 juni overleden, 72 jaar oud.
Tot 30 jaar hebben vrouwen gemiddeld iedere maand 15% kans om zwanger te worden. Na het 36ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid van vrouwen snel af.
Vrouwen tussen de 19 en 26 jaar hebben meer dan 50% kans om in verwachting te raken. Vrouwen tussen de 27 en 34 jaar hebben iets minder dan 40% kans. Vrouwen tussen de 35 en 39 jaar hebben minder dan 30% kans om zwanger te worden op hun vruchtbaarste dag.
Naarmate je ouder wordt worden de eicellen niet alleen snel minder, maar ook de kwaliteit van de eicellen neemt af. Hierdoor wordt de eicel minder makkelijk bevrucht en, als er een bevruchting plaatsvindt, is de innesteling moeilijker. Dit alles zorgt ervoor dat de kans dat je zwanger wordt al afneemt vanaf je 30ste.
De gezondste leeftijd om kinderen te krijgen is tussen de 20 en 35 jaar, omdat het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en bij de bevalling het laagst is in deze leeftijdsgroep. Er zijn echter ook veel vrouwen die gezonde kinderen krijgen op latere leeftijd.
Er spelen ook nog sociale en gezondheidsfactoren mee.” “Dat komt omdat de kansen op een zwangerschap boven de 42 jaar laag liggen. De kans op een zwangerschap op 41-42 jaar ligt rond 2 tot 3 % per cyclus. Vanaf 45 jaar daalt dit naar 1 % per cyclus.
Zorg dus voor een optimaal voedingspatroon voor je vruchtbaarheid: veel groenten, goede kwaliteit eiwitten, gezonde vetten bij elke maaltijd, bessen, gezonde koolhydraten met mate, huisgemaakte bouillon.
Hoe ouder u wordt, hoe kleiner de kans dat u zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen.
De AMH-test
AMH staat voor anti-Müller-hormoon, een hormoon dat wordt afgescheiden door de oöcyten (eicellen). Door op dit hormoon te testen (aan de hand van een bloedtest) kan de arts ongeveer schatten hoe veel levensvatbare eicellen er nog over zijn in de eierstokken van een patiënt.
De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Vermijd roken, drugs en (veel) alcoholgebruik. Het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag heeft bijvoorbeeld al negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat jullie regelmatig vrijen. Als je langer dan vijf dagen geen seks hebt, kan dat de kwaliteit van het sperma negatief beïnvloeden.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Sommige vrouwen ervaren geen misselijkheid, anderen hebben dan weer veel pijn aan de borsten, nog anderen zullen zich enorm vermoeid voelen. Jij hebt gewoon geluk dat je geen last hebt van die zwangerschapskwaaltjes. Dat is alles! Dit betekent niet dat je zwangerschap niet evolueert of dat er een probleem is!
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister.