Kruidenthee, rooibosthee en vruchtenthee. Kruidenthee, rooboisthee en vruchtenthee kunnen het best gezet worden met water met een temperatuur van 100 graden Celsius en voor de optimale smaak laat je ze 5 tot 6 minuten trekken.
Twee a drie kopjes thee per dag wordt geadviseerd door het voedingscentrum. Te veel thee kan voor sommige doelgroepen wel schadelijk zijn. In bijna alle soorten groene en zwarte thee zit namelijk theanine. Deze stof heeft een soortgelijke werking als cafeïne, maar dan wel flink verdunt.
De thee te snel verwijderen, resulteert veelal in een slappe en smaakloze thee. Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt.
Door de vele antioxidanten werkt rooibosthee goed bij huidklachten zoals acné, eczeem en tegen huidveroudering. Verder bevat rooibosthee ook stofjes die allergische reacties remmen. Daardoor is het goed voor mensen met astma, hooikoorts, maag-darmklachten en bij allerlei allergieën.
Thee laten trekken, hoe lang? Over het algemeen staat er op onze theekaartjes een zettijd van 5 minuten. Laat je de thee dus minimaal 5 minuten trekken, dan zijn de smaken mooi in balans. Beschouw het wel als richtlijn, waarmee je zelf gerust mag spelen.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat zijn ongeveer 13 koppen thee per dag (koffie en andere bronnen van cafeïne niet meegerekend, zoals chocola en cola). Voor kinderen en zwangere vrouwen gelden lagere hoeveelheden.
"Niet hengelen met je theezakje of op en neer soppen. Door die bewegingen worden de bitters makkelijker losgelaten in je thee." Melk en suiker? "Suiker onderdrukt de smaak.
Rooibos bevat daarnaast ook magnesium en calcium, beide zijn gezond en belangrijk voor een goede nachtrust. Kortom hoe meer rooibos je drinkt hoe beter je slaapt. In tegenstelling tot sommige rustgevende kruiden zoals bijvoorbeeld lavendel, is rooibos ook heel veilig voor kinderen en zwangeren.
Rooibos zit bomvol vitaminen, mineralen en is rijk aan antioxidanten. Rooibosthee bevat antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om ontstekingen te verminderen.
Rooibos is oorspronkelijk geen thee, maar een kruid. Het bevat geen cafeïne waardoor je het beste het drankje in de avond kunt drinken. Daarnaast heeft het een heerlijke zoete smaak en hierdoor perfect voor een zoetekauw. Rooibos is niet direct gezonder dan groene of zwarte thee.
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem. Smaken verschillen, maar met deze kruiden zit je hoe dan ook safe! Kortom: thee drinken voor het slapen gaan, is alleen een goed idee als je de juiste theesoort kiest.
Rooibos thee zetten
Meet de juiste hoeveelheid rooibos thee af, dit is ongeveer 2 gram per kop. Als richtlijn kunt u rooibos thee het beste bereiden bij temperaturen tussen circa 95 tot 100 graden. Laat de rooibos thee tussen de 5 tot 10 minuten trekken.
Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse 'rood bos'. In Zuid-Afrika wordt rooibos al duizenden jaren door de lokale bevolking gebruikt als middel tegen allerlei huidproblemen.
En dat is nou net het verschil met andere theesoorten. Want alleen wanneer de drank wordt getrokken van blaadjes van een echte theeplant mag het de benaming thee hebben. Aangezien de Zuid-Afrikaanse rooibosstruik wordt gebruikt om rooibos 'thee' te zetten, mag deze warme drank officieel geen thee heten.
Er is dus nog extra onderzoek nodig. Rooibos is goed voor het hart. Het remt de aanmaak van het zogenaamde angiotensine-omzettend enzym 'ACE' af dat de bloeddruk verhoogt en de bloedvaten doet samentrekken.
Rooibos is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika. En omdat Rooibos niet afkomstig is van de theeplant is het eigenlijk ook geen thee en bevat dit dus ook geen cafeïne.
Rooibosthee: Rooibos thee drink je ook zonder suiker.
Beste prijs-kwaliteit: Annique thee
Annique is een echte authentieke Zuid-Afrikaanse rooibos thee. Hij wordt geproduceerd en verpakt volgens Zuid-Afrikaanse traditie door de Zuid-Afrikaanse Annique Theron.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Thee-expert Amanda Yiu geeft nog een extra tip om theezakjes langer mee te laten gaan: “U kunt een theezakje meer dan 1 keer gebruiken. Dan moet u het wel bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie te voorkomen. Dat verandert namelijk de smaak,” legt Yiu uit aan Libelle.nl.
De theezakjes zullen vocht absorberen en voorkomen dat de ramen beslaan. Tot slot kan een theezakje ook helpen om vieze geurtjes uit de auto te verwijderen. Je kunt het theezakje bijvoorbeeld in het dashboardkastje leggen om eventuele nare geurtjes te absorberen.
En niet alleen groene thee, eigenlijk alle soorten thee bevatten voedingsstoffen die hartstikke goed zijn voor je planten. Daarnaast bevat een theezakje ook bepaalde zuren die het ontbindingsproces versnellen. Je composthoop is dus sneller bruikbaar als je er theezakjes bij doet!