Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Verrassend zal het niet zijn, maar de oer-Hollandse maal aardappels, vlees en groenten - ook wel AVG genoemd - eten we drie á vier keer in de week, dat blijkt uit een onderzoek van Quest. Op de andere dagen staat een á twee keer pasta op het menu en ook een keer rijst.
Stamppot boerenkool is verkozen tot nationaal gerecht van Nederland. Nederland heeft vanaf nu een heus nationaal gerecht: stamppot boerenkool. Deze kost is verkozen tot nationale dis in een peiling van Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals snert en kapsalon.
Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds. De typische avondmaaltijd bestaat uit aardappels (in verschillende varianten), groenten en een stukje vlees (zie de foto van stamppot hieronder). Een ander typisch Nederlands gerecht is de Hollandse Pannenkoek. .
Nederlands ontbijt
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Typisch Hollands
Op het gebied van fruit worden de appel (43%) en aardbei (30%) het vaakst aangewezen als typisch Nederlandse vruchten.
Volgens de controleurs van het The Guinness Book of Records is het grootste feestgerecht ter wereld namelijk een gevulde kameel. Dat indrukwekkende gerecht is een traditie bij bedoeïenen en het is zeker voldoende voor honderd mensen. Absoluut feestelijk, want de kameel gaart aan een spit boven een open vuur.
Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent. Thee (15%) maakt de top 3 van dranken compleet. Zuivel (9%) en frisdrank (9%) delen plaats 4, gevolgd door sap (7%) en alcohol (6%).
Toch hoeft het niet te verwonderen dat de Nederlandse delicatessen bij Mr. Georges vooral uit kazen bestaan. Met een totale productie van maar liefst 650 miljoen kilo kaas, is Nederland één van de grootste producenten van kaas. En met stip zijn onze Noorderburen 's werelds grootste kaasexporteurs.
Enquête van Uber Eats en YouGov. Een enquête onder een representatief deel van werkend Nederlanders laat zien dat een derde van de kantoormedewerkers elke dag zelf hun lunch meeneemt. 69 procent eet met de eigen boterhammetjes. De salade staat op nummer twee met 34 procent en pasta met 18 procent.
Klompen komen niet uit Nederland, maar uit Frankrijk
Van hout kun je schoeisel maken, dat hebben niet alleen Nederlanders bedacht. De klomp is het type uitvinding dat niet één oorsprong heeft, omdat het zo voor de hand ligt, al zijn er sporen die naar Noord-Frankrijk wijzen.
STAMPPOT BOERENKOOL
We trappen de lijst af met een echte Nederlandse klassieker: stamppot boerenkool! Wist je dat dit de meest gegeten stamppot is in Nederland? Dé ultieme Hollandse kost bestaat uit kruimige aardappelen, boerenkool, een scheutje melk, spekjes en jawel: een rookworst.