Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Indische loopeenden leggen heerlijke eieren om te eten. In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen.
Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima. Leg droog stro op de bodem en zorg ervoor dat de dieren droog en warm kunnen zitten. Als het echt koud is, moet het er ook warm genoeg zijn.
Ruimte: Ze hebben een ruimte van ongeveer 15 m2 en dat gaat wel aardig.
Loopeenden bereiken een leeftijd van 8-10 jaar. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram.
Loopeenden staan bekend om hun bijzonder hoge leg, zo'n 150 tot 200 eieren per jaar, soms zelfs meer. De eieren worden gelegd op de meest uiteenlopende plekken, ze maken geen nesten maar leggen eieren in een ondiep gat met veren. Alleen de vrouwtjes kwaken, mannetjes maken een schor zacht geluid.
U bedoelt waarschijnlijk Indische loopeenden. Alle eenden hebben op de eerste plaats voor hun welzijn een vijver nodig. Hoewel de dieren winterhard zijn hebben ze bij heel slecht weer en zware vorst ook een schuilhok met een dikke laag stro nodig.
Weetjes. Ze staan bekend om hun hoge leg, ze kunnen namelijk 150 tot 200 eieren per jaar leggen. Ferdinand uit de film Babe is een Indische loopeend.
Meestal worden er zes tot soms zelfs vijftien eieren gelegd door de wilde eend, en zijn er twee à drie legsels per seizoen. Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn.
Continu in een kleine ren zal ze niet blij maken. Indien je een gedeelte van je tuin wilt afschermen van de Indische loopeenden voldoet een hek van 50 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat hoewel zij hier niet uit kunnen ándere dieren er wél in kunnen springen of vliegen.
Zij beschikken over een klier, die een vettige stof afgeeft. Eenden verspreiden die met hun snavel over hun hele lijf. Dat vet, die olie, zorgt ervoor, dat de eenden waterdicht zijn en dus geen kou hebben. Kortom, niet te veel medelijden met die “kou kleumende” eenden op het ijs, ze kunnen de koude goed hebben.
Mannetjes zijn te herkennen aan een kleine krul in de staart. Vrouwtjes hebben deze niet! Loopeenden zijn niet veeleisend, ze zijn intelligent en je kunt ze veel leren.
Het houden en verzorgen van Indische loopeenden
Ze slapen s'nachts in een hok vanwege roofdieren. Overdag scharrelen ze rond, ze krijgen ook voer. Ze hebben zeker water nodig, ook al staat op sommige websites van niet. Zwemmen vinden ze fantastisch.
LET OP: Indische loopeenden zijn groepsdieren en kunnen NIET alleen gehouden worden! Je kunt dus kiezen uit; Minstens 2 vrouwtjes; eieren. Minstens 2 mannetjes; geen eieren, maar minder luid.
Want ook al heten ze loopeenden, zwemmen vinden ze heerlijk!
1. Probeer elke dag je hand rustig in het hok te leggen en kijk hoe de loopeendjes erop reageren. Zo wennen ze aan je handen en worden ze erg snel tam.
De prijs voor de Indische loopeendjes is vanaf €12,50 , dit hangt van de kleuring af.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
In een tuin waar de eenden zichzelf niet kunnen voeren met beestjes raden wij watervogel korrel aan. Het dieet van Indische loopeenden bestaat met name uit dierlijke materiaal; in kippenvoer zit dit niet. Enkel kippenvoer zal de eenden dus niet geven wat ze nodig hebben.
De vijanden in Nederland zijn katten, honden, vossen en ook zeker de mens. Dat komt omdat de mens de natuur verandert heeft en dit heeft nadelige gevolgen voor de eend, omdat deze zich niet zo snel aan kan passen. Denk hierbij aan ramen die ze niet goed kunnen zien of auto's die sneller zijn dan zij.
Mais, sla, erwtjes, appel, banaan en andere groenten en fruit zijn goede opties omdat ze voorzien in vezels, water, en essentiële vitaminen. Het nadeel van vooral fruit maar ook groenten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals wortels, is dat ze maag-darmklachten kunnen veroorzaken bij vogels.
Heeft een lange broedperiode die van februari tot augustus kan duren. Gedurende die tijd heeft de wilde eend een broedsel meestal bestaande uit 7 tot 11 eieren (maar kan lopen van 1-13). Broedduur: 24-32 dagen. Het nest is een ondiep kuiltje in de buurt van water, bedekt met mos, donsveertjes en takjes.
Mannetje en vrouwtje houden tijdens het paren hun cloaca's tegen elkaar zodat het mannetje zijn zaadcellen vanuit zijn cloaca naar de cloaca van het vrouwtje kan overbrengen. Er kan dus geen gedwongen paring plaatsvinden, want het vrouwtje moet gewillig zijn om te kunnen paren.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.