Pelletkachels en pelletketels zijn verbrandingstoestellen waarin, net als in andere verbrandingstoestellen, koolmonoxide kan ontstaan. Een goede werking van het toestel en een gesloten rookgasafvoer zijn dan ook belangrijk om te voorkomen dat koolmonoxide vrijkomt.
Invloed op gezonde lucht
Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, daar zijn deskundigen het over eens. Uit metingen blijkt dat pelletkachels en biomassaketels die voldoen aan de normen, per branduur 80 procent schoner zijn dan gewone houtkachels. Ze werken automatisch en hebben daardoor een heel goede verbranding.
Kan de pelletkachel ook in de nacht blijven branden? U kunt de pelletkachel 's nachts laten branden, mits er voldoende pelletkorrels in het reservoir aanwezig zijn. De temperatuur kunt u voor de nacht een paar graden lager instellen, zodat de ruimte(s) op temperatuur blijven.
Het Eco design houd in dat de uitstoot eisen strak staan en de kachel voorzien moet zijn van een Ecolabel waar de toestellen van AAA ECO BV allemaal aan voldoen, deze regel is voor nu doorgeschoven naar 2022 dus voorlopig gaat het nog allemaal zoals het gaat maar zijn wij wel voorbereid!
Wanneer u in huis de houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Deze stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving.
Enkele voorbeelden van installaties waar koolmonoxide vrij kan komen is een cv-ketel, combiketel, geiser of kachel. Daarnaast kunnen andere zaken ook zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in een woning of bedrijfsruimte.
Bij radiatoren en elektrische verwarmingstoestellen kan er dus geen CO ontstaan omdat er geen vlam aanwezig is. Bij centrale verwarming kan CO enkel ontstaan in de ruimte waar de ketel staat.
Ook een pelletkachel heeft lokaal een negatief effect op de luchtkwaliteit.” Tegen 2050 wil Europa vrij zijn van fossiele brandstoffen, en ook het verbranden van hout als biomassa moet fors verminderen. “Met het oog op de toekomst is een pelletkachel dus sowieso geen blijver”, zegt Van Evercooren.
Voordelig als bijverwarming
Steekt u de kachel een paar uur per dag aan tussen oktober en april, dan betaalt u voor de pellets en elektriciteit 150 tot 200 euro per jaar. Voor een intensiever gebruik telt u tot 300 euro neer.
Mechanische pellet kachels zijn niet zo gebruikelijk als elektrische modellen. Toch zijn ze opmerkelijk eenvoudig te gebruiken en te monteren. Ze hebben geen stroom nodig! De ontwerpen variëren, maar de meeste modellen zijn grote vrijstaande kachels met een grote warmtewisselaar.
Allereerst moet de kachel tenminste twintig centimeter van alle wanden af staan. Maar de ene kachel is de andere niet en de ene kachel wordt ook warmer dan de andere. Dus kijk vooral ook even de handleiding er op na wat deze zegt over de minimale afstand tot de muur.
Elk jaar of na 1200 uren branden dient de pelletkachel een compleet onderhoud te ondergaan, dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Hierbij dient de kachel volledig gedemonteerd te worden waarbij de warmtewisselaar en rookkanalen schoongemaakt moeten worden.
Door de computergestuurde verbranding worden de pellets bijna volledig verbrand, waardoor bijna alles in warmte omgezet wordt. Met een pelletkachel wordt een rendement behaald tot wel 93%! Bij het verbranden van pellets komt dus veel minder fijnstof vrij dan bij een houtkachel. Pellets zijn daarom milieuvriendelijker.
Maar de geur overlast die van een palletkachel afkomt is doorgaans niet minder. Dat betekent dat u behoorlijk veel last kunt hebben van buren met een pelletkachel. Niet alleen de geur kan uw woongenot flink aantasten, ook de concentraties fijnstof die vrijkomen zijn van invloed.
Een pelletkachel geeft een veel hoger rendement dan een gaskachel. Tot wel 90% en meer. Moderne pelletkachels zijn bovendien uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit systeem optimaliseert het verbrandingsproces en bewaakt de veiligheid via temperatuur- en druksensoren.
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een pelletkachel? Ja, voor het plaatsen van de rookgasafvoer van een pelletkachel heb je een zogenaamde omgevingsvergunning nodig. Die kunt uzelf of de installateur aanvragen via www.omgevingsloket.nl of via de website van uw gemeente.
Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan een houtkachel. Houd er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.
Hoe lang doe je met 15 kg pellets? Hoe lang u doet met een zak van 15 kg pellets ligt natuurlijk ook een beetje aan het rendement van uw kachel. Gemiddeld kunt u met een zak van 15 kilogram pellets ruim 10 uur stoken. Voor een zak van 15 kilo betaalt u gemiddeld tussen de 8 en 10 euro.
Een pelletkachel kan net als een houtkachel gaan stinken als hij nieuw of een tijdje niet gebruikt is. Dit geldt ook voor petroleumkachels en elektrische kachels. Daarnaast heeft ook een pelletkachel een schoon rookkanaal nodig. Dit moet dus regelmatig worden gereinigd en gecontroleerd.
Houtkachels stoten zo'n 3,5 kilogram fijnstof per 1000 uur uit, terwijl dat voor pelletkachels 'slechts' 0,68 kilogram is. Een pelletkachel is dus milieuvriendelijker dan een houtkachel, maar ze stoten wel nog steeds meer ultra fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom.
Koolmonoxide is onzichtbaar. Deze dingen kunnen erop wijzen dat er koolmonoxide in de ruimte aanwezig is: Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, duizeligheid, vermoeidheid, bewusteloosheid, een versnelde hartslag en braken.
Vermijd CO-vergiftiging
Als je niet verwarmt met gas, stookolie of hout, loop je geen kans op CO-intoxicatie. Een alternatieve, duurzame vorm van verwarming zoals een warmtepomp eventueel in combinatie met een zonnesysteem is dus ook op dat gebied een verstandige investering.