Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak. Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand. Pas op dat je deeg met een keukenmachine niet overkneed, want dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig.
Richtlijnen voor de kneedtijd
Twee minuten kneden met een KitchenAid mixer staat gelijk aan 10-12 minuten met de hand kneden. KitchenAid raadt aan om brooddeeg niet langer dan 2 minuten te kneden op snelheid 2, en in totaal niet langer dan 4-6 minuten te mixen en kneden.
Kneden. Kneed het deeg volgens het recept in de kneed- of broodbakmachine, de gemiddelde kneedtijd is 10 minuten. Gebruik je je broodbakmachine, kneed het dan met de hand nog even na.
Als je deeg kneedt in een keukenmachine, dan begin je net als met de hand kneden, met het mengen van de ingrediënten. Dit duurt in de machine meestal een minuut of 7. Dit is altijd een beetje afhankelijk hoeveel deeg je maakt. Maar een kleine 10 minuten is een mooie richtlijn.
Kneden. Het kneden van brooddeeg is het belangrijkst om een goed brood te bakken. In tegenstelling tot bij zoet gebak, moet je een gistdeeg lang kneden. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo'n 10-15 minuten met de deeghaak.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Bij mij ligt het meestal tussen de 12 en 14 uur. Het deeg rijst gewoon door in de koelkast. Soms verdubbelt het, een andere keer niet helemaal. In dat laatste geval kun je ervoor kiezen om het deeg buiten de koelkast nog even verder laten te rijzen tot het wel genoeg in volume is toegenomen.
Voor het af en toe kneden van zwaar deeg heeft een indirect aangedreven keukenmachine minimaal 800 watt nodig. Met een directe aandrijving is dit 300 watt. Wil je vaak zwaar deeg kneden dan is het minimale vermogen 1200 watt voor indirect aangedreven keukenmachines en 325 watt voor direct aangedreven keukenmachines.
Om te checken of jouw deeg soepel genoeg is om te gaan rijzen, neem je een klein stukje deeg. Dit rek je voorzichtig uit tot er een soort van vliesje ontstaat dat steeds transparanter wordt. Als het lukt om een mooi vliesje te trekken zonder dat het deeg direct breekt, weet je dat je deeg goed genoeg is.
Aan het eind van de baktijd steek je die prikker in het midden van de cake en dan trek je hem er weer uit. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar. Een paar kruimeltjes die er al goed uitzien is ook niet erg. Wanneer er nog beslag of plakkerige stukjes cake/beslag aan de prikker zit is hij nog niet goed.
Snel het brood uit de machine halen
Haal je brood zo snel mogelijk uit het blik als het klaar is. Als het brood nog warm is komt het makkelijker eruit en daarmee hou je de gaten die de deeghaak maakt beperkt. Een afgekoeld brood is sterker waardoor het beter aan de deeghaak hecht en daarom zullen de gaten groter zijn.
Je eigen brood bakken is meestal goedkoper dan een brood kopen. Naast de vaste kosten van elektriciteit, water en je broodbakmachine, bepaalt vooral het meel de prijs van je brood. Een andere optie is dat je zelf je brood samenstelt met bloem, gist, water, zout en eventueel extra zaden.
Met rijsmiddelen creëer je luchtbelletjes in een deeg of beslag zodat het gebak of brood luchtiger wordt. Traditioneel wordt hiervoor desem of gist gebruikt. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg.
Door het rijzen wordt het brood lekker luchtig en dus goed van smaak. Door het brood voor de 2e maal te kneden en dus ook laat rijzen krijg je uiteindelijk een smaakvol brood van fijne structuur waarin de gluten zich volledig ontwikkeld hebben. Dus de eerste en tweede rijzing zijn belangrijk.
Voor het kneden van deeg start u met snelheid 1 en voert u deze geleidelijk op naar snelheid 3.
Een deeg dat een te lange rijs heeft gehad kan in gaan zakken tijdens het bakken, ook kan het deeg extreem plakkerig worden waardoor het niet meer te bewerken is (dit noemen we ook wel overfermentatie).
Olie houdt brood langer vers. Olijfolie geeft een iets zachtere korst. Melk of melkpoeder heeft door het melkvet een positieve invloed op smaak en versheid.
Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo'n actieve gist nodig om te rijzen in vergelijking met zwaardere of grover gemalen bloemsoorten. Gebruik iets minder bloem of voeg 1 el extra vloeistof toe.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.
Van alle keukenapparatuur is een keukenmachine eigenlijk de meest onmisbare hulp in je keuken. Een goede keukenmachine kun je voor van alles en nog wat gebruiken: als hakmolen, foodprocessor, sapcentrifuge of blender. Op Kieskeurig.nl kun je op je gemak alle keukenmachines vergelijken.
Deze Kenwood Chef KVC3170S keukenrobot is het beste om brood mee te kneden. In de keukenmachine Consumentenbond test scoort deze keukenmachine met een 7.9 het hoogst als het gaat om het kneden van brooddeeg.
Hoe krijg je luchtig deeg? Kortom: als je een brood bakt, voeg je gist toe: het werkt samen met de gluten die je versterkt als je het deeg kneedt en geeft je brood z'n typische smaak. Bakpoeder is ideaal voor luchtig gebak dat even in de oven moet staan, zoals cakes en taarten.
Gist heeft het graag lekker warm en floreert bij elke graansoort net even bij een andere temperatuur. Gist in tarwe- of speltdeeg gedijt het best bij 26°C - 28°C. Dat wil zeggen dat wanneer er rijstijden in een recept vermeld staan, er uitgegaan wordt van deze temperatuur. Voor rogge is 30°C - 32°C ideaal.
Je kan dit proces wat versnellen door je degen in de oven te laten rijzen. - plaats je degen in de oven. Door de oven te openen zal de temperatuur zakken tot 40°C. Zorg dat die temperatuur niet boven de 40°C komt.