Kun je die eieren nog opeten of kun je ze beter weggooien? Het korte antwoord: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten. Er zijn ook mensen die zelf eieren in de vriezer leggen als ze er teveel hebben.
Goed nieuws voor wie graag een eitje eet: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag - nadat ze op temperatuur zijn gekomen - of iets later te consumeren.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Schrik het bevroren ei kort onder warm water en pel het dan. Snij het bevroren ei in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Bak de bevroren plakjes ei gedurende enkele minuten in de pan. Het eiwit zal ontdooien en bijna meteen weer stollen van de warmte.
Je kunt wel een ei klutsen en invriezen. Maar let wel op, door een ei in te vriezen verandert de structuur. Door er wat zout of suiker aan toe te voegen verandert, dit niet en blijft het ei ook lekkerder.
Je kunt kiezen of je het volledige ei of dooier en eiwit apart invriest. Eierdooiers of volledige eieren kun je 3 maand invriezen. Eiwit blijft diepgevroren een halfjaar goed.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken.
Eieren blijven langer vers wanneer je ze in de koelkast bewaart, het liefst op een constante temperatuur van 4°C.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Kan ik een gebroken ei bewaren? Eieren kan je 1 week en zelfs langer bewaren, leg er evenwel geen te enorme voorraad van aan, hoe verser hoe beter blijft immers altijd gelden. En gebroken rauw ei kan 2 dagen bewaard worden, het wit allen 1 dag.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Giet de geklutste eieren in cakevorm of ijsblokjesvorm met deksel. Label de verpakking met datum en productnaam en wikkel het in vershoudfolie. Plaats het achterin de diepvries bij -18°C of lager. Houdbaarheid: eigeel maximaal 3 maanden en eiwit 6 maanden.
Kippen kunnen in de winter tegen de kou. Ze zijn bestand tegen temperaturen onder het vriespunt, omdat hun verenkleed hen beschermt. Toch mag het ook niet te koud zijn voor je gevederde tuinvrienden, want dat heeft invloed op hun welzijn. Je neemt dan je voorzorgsmaatregelen om ze te beschermen.
Hoewel kippen tegen kou kunnen, geven ze de voorkeur aan een temperatuur rond de 21 graden Celsius. Volwassen kippen kunnen temperaturen tot een behoorlijk eind onder nul aan. Wel raden wij aan om een thermometer in het hok te plaatsen om de temperatuur binnen de gaten te houden.
De meeste kippenrassen kunnen wel tegen een vriesopstoot, maar er zijn ook kippen die helemaal niet zo goed bestand zijn tegen de kou. De piepkleine serama bijvoorbeeld - het kleinste kippenras ter wereld - kan letterlijk doodvriezen in een onverwarmd hok.
Waarom is de koelkastdeur ongeschikt? De reden dat je eieren het beste niet in de koelkastdeur bewaart, is dat ze daar door de wisselende temperaturen sneller kunnen rotten. Telkens als de koelkastdeur geopend wordt, gaat de temperatuur (tijdelijk) even omhoog.
De houdbaarheid in de koelkast is ongeveer 5 dagen, dus moet je de eieren niet langer dan 5 uur op kamertemperatuur bewaren.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding.
Er kunnen verschillende redenen zijn om eicellen in te vriezen en te bewaren. Bijvoorbeeld een ziekte of behandeling waardoor de eicellen beschadigen. Om toch later een kans te hebben om met eigen eicellen een kind te krijgen, kunnen vrouwen hun eicellen laten invriezen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Het gehele proces van (medicijnen voor) eierstokstimulatie tot eicelpunctie kost minimaal €3000, waar de kosten van het vriesproces dan nog bijkomen, à €400. Het bewaren van je eicellen kost ook nog ongeveer €40 per jaar. Dit kun je zien als een soort huur van de opslagruimte.